Mainos

Marskin ritari todisti partisaanisurmat

Mannerheim-ristin ritari Olavi Alakulppi kertoi venäläisten partisaanien surmaamista suomalaisista siviileistä YK:n sotarikoksia tutkivalle komissiolle vuonna 1960. Todisteena hänellä oli Seitajärven uhreista otettuja valokuvia ja partisaanien hyökkäyksestä kertovia ruotsalaisia lehtiä.

Neuvostoliiton YK-lähettiläs kuitenkin kiisti väitteet todeten, etteivät Neuvostoliiton sotilasosastot ole syyllistyneet suomalaisten siviilikylien tuhoamiseen. Kaiken lisäksi hän rohkeni esittää, ettei Alakulppi olisi koskaan palvellut Suomen armeijassa. Kun Suomen silloinen YK-lähettiläs Ralph Enckell ei uskaltanut ottaa minkäänlaista kantaa, ei asiaa otettu edes tutkittavaksi.

Tämä tieto käy ilmi Kari Kallosen kirjoittamasta elämäkerrasta Sissiluutnantti Olavi Alakulppi. Kirjoittaja tapasi Yhdysvalloissa muun muassa Alakulpin tyttären ja pojanpojan sekä tutustui suvun jäämistöistä saatuihin dokumentteihin.

Päivänvaloon partisaanisurmat nousivat kymmenen vuotta sitten, kun toimittaja Veikko Erkkilä puolestaan kirjoitti dokumenttikirjan venäläisten partisaanien hyökkäyksistä suomalaisiin siviilikyliin. Hän sai työstään seuraavana vuonna tiedonjulkistamispalkinnon.

Marttisen miehet Yhdysvaltoihin

Alakulppi kuului ns. Marttisen miehiin - asekätkijöihin, jotka joutuivat kohta sotien jälkeen pakenemaan Ruotsin kautta Yhdysvaltoihin. Suomen armeijassa hän oli jahdannut luutnanttina partisaaneja Lapissa ja ylennetty myöhemmin kapteeniksi. Mannerheim-ristillä Alakulppi palkittiin 17.7.1942.

Yhdysvaltain armeijaan hän siirtyi kehittämään talvisodankäynnin taitoja ja varusteita. Korean sotaan Alakulppi osallistui YK:n joukoissa ja Yhdysvaltain armeijan riveissä. US Armyssa hän kohosi everstiluutnantin arvoon.

Rovaniemellä syntynyt Olavi Alakulppi (1915-1990) oli myös suomalainen mestarihiihtäjä. Hän osallistui kolmeen MM-kisaan Suomen joukkueessa, ja saavutti kultamitalin viestinhiihdossa Zakopanessa 1939. Neljänsissä MM-kisoissaan Yhdysvaltain Rumfordissa vuonna 1950 Alakulppi oli edelleen suomalainen, mutta hiihti USA:n joukkueessa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja