Markku Kanerva myhäili historiallisesta tempusta – Ranska-voitossa iso viesti EM-kisoja ajatellen: "Kellistettiin maailmanmestari"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva näki keskiviikon historiallisessa Ranska-voitossa suuren viestin tulevia EM-kisojakin ajatellen.

Suomi ei ollut koskaan aiemmin voittanut Ranskaa, mutta keskiviikkona se tapahtui ja vieläpä Pariisissa. A-maajoukkuedebytanttien Marcus Forssin ja Onni Valakarin avausjaksolla viimeistelemät maalit kera yhtenäisen joukkuepelaamisen toivat Huuhkajille harjoitusottelusta sensaatiomaisen 2–0-voiton. Hallitsevaa, maailmanluokan pelaajia pursuavaa maailmanmestaria vastaan.

– Erinomainen esitys ja ennen kaikkea tulos. Historiallinen sellainen, Kanerva kiteytti MTV Urheilulle.

Aiemmista kymmenestä keskinäisestä ottelusta Ranska oli voittanut yhdeksän, ja kerran ottelu oli päättynyt tasan.

– Voiton arvoa nostaa se, että se tapahtui vieraskentällä.

Lisäksi useita Huuhkajien runkomiehiä oli sivussa ennen tulevia Kansojen liigojen otteluita.

– Ensimmäisen kerran pelattiin tällaisella kokoonpanolla. Siihen nähden pelaajat toimivat hyvin yhdessä. Joukkuesuoritus oli minun mielestäni kiitettävä.

"Hyvä ajo ja komea viimeistely"

Pelillistä antia palastellessaan päävalmentaja Kanerva toi esiin tyytyväisyytensä myös Suomen puolustamiseen. Ranska sai muutaman paikan, mutta pysyi kokonaisuudessaan kelpo tavalla aisoissa.

– Erikoistilanteissa he olivat vaarallisia. Tiesimme, että heillä oli aikamoinen pituusylivoima, mutta pystyimme sen vähintään kohtalaisesti klaaraamaan.

Vaikka Ranska piti paljon palloa, Suomi onnistui luomaan riittävästi paikkoja voitokkaaseen tulokseen. Kanerva makusteli suojattiensa molemmilla osumilla.

– Ensimmäisessä maalissa oli hyvä vastaisku, keskikentällä hyvä pallonriisto ja pallo nopeasti linjan taakse. Forss pääsi viimeistelemään siitä.

– Onni Valakarin maali oli myös hyvin pelattu. (Joni) Kauko pystyi pitämään palloa ja kääntämään pallon omille. Hyvä ajo vetopaikkaan ja komea viimeistely, Kanerva tuumi paristakymmenestä metristä tällätystä kihauksesta.

"Siihen olen erittäin tyytyväinen"

Huuhkajat oli saanut alle yhden harjoituksen ennen Ranska-koitosta. Kanerva piti esitystä syystäkin kypsänä.

– Oli kysymysmerkkejä, epävarmoja pelaajia vielä pelikunnon suhteen. Siihenkin nähden kentälläolijat täyttivät paikkansa loistavasti.

Ei voi olla erikseen alleviivaamatta, miten loistokas temppu sekä Forssilta että Valakarilta oli iskeä Ranskaa vastaan maali mieheen kummankin maajoukkuedebyytissä.

– Kypsästi, ennakkoluulottomasti ja rohkeasti he tulivat peliin mukaan, mitään arkailematta pelasivat. Siihen olen erittäin tyytyväinen.

– Varmaan poikia pikkaisen jännitti eka maaottelu, Ranskaa vastaan vieraissa vielä. Hyvin he pääsivät peliin sisään ja voivat olla tyytyväisiä suoritukseen, kuten kaikki muutkin kentälläolijat.

Uskoa ja palautetta

Seuraavaksi Suomella on edessään Kansojen liigan vierasottelut sunnuntaina Bulgariaa ja ensi vikon keskiviikkona Walesia vastaan. Ranskan kaataminen antoi paitsi uskoa näihin koitoksiin myös hiukan pidemmälle, ensi kesäksi siirtyneisiin EM-kisoihin.

Kanerva luonnehti kertyneen itseluottamuksen määrää "ihan valtavaksi".

– Totta kai tämä antaa uskoa. Meillä on tosiaan (EM-kisoissa) Belgia, Venäjä ja Tanska vastassa. Kellistettiin Fifa-rankingin kakkonen ja maailmanmestari.

– Tämä antaa paljon palautetta, mitä asioita pitää saada toimimaan, että voimme taistella voitosta tämän tason vastustajaa vastaan.

Fifa-rankingissa ykkösenä majailee Belgia. Suomi on 55:ntenä.

Lue myös:

    Uusimmat