Markkinaraati: Tuulivoimalla menee kovaa Suomessa – Trump on ilmastopolitiikalle hidastetöyssy

Trump on uusiutuvalla energialle hidastetöyssy 9:00

Uusiutuva energia tulee lisääntymään huomattavasti tulevina vuosina.

Näin arvioivat Huomenta Suomen Markkinaraadissa Taalerin salkunhoitaja Jenny-Li Holmström, Fortumin aurinko- ja tuulivoimayksikön kehitysjohtaja Joonas Rauramo ja Kauppalehden toimituspäällikkö Jari Saario.

Fortumin aurinko- ja tuulivoimayksikön kehitysjohtaja Rauramo muistuttaa, että tuulivoimassa on tapahtunut viime aikoina paljon.

– Suomessa on tällä hetkellä noin 1 200 megawattia tuulivoimaa ja tämä tulee yli kaksinkertaistumaan 2020 mennessä. Vauhti on kova, ja Ruotsissa ja Norjassa vauhti on kovempi.

Miten kuluttaja hyötyy uusiutuvasta energiasta? 8:10

Rauramon mukaan vajaa neljä prosenttia Suomen energiantuotannosta tuotetaan tällä hetkellä tuulivoimalla. Suomessa valtio myös on tukenut avokätisesti tuulivoimaa. Kauppalehden toimituspäällikkö muistuttaa, että tuulivoimaan panostetaan tukien muodossa miljardeilla euroilla vuoteen 2030 asti.

Taalerin salkunhoitaja muistuttaa, että tuulivoimaa on tuettu myös muualla maailmassa.

– Tuulivoima on oman aikansa lapsi. Jotta ollaan päästy alkuun, niin on tarvittu avokätisiä tukia.

Tuulivoiman lisäksi aurinkoenergia puhutti Markkinaraadissa. Suomen kaltaisessa maassa sen hyötyä mietittiin tarkoin, koska energiankulutuspiikit tulevat talvisin, jolloin auringonvaloakin on vähiten.

– Aurinkopaneeleissakin kustannuskehitys on ollut suorastaan loisteliasta. Sanotaan näin, että ei silti mikään kultakaivos ole, jos sen katolle laittaa, arvioi Fortumin aurinko- ja tuulivoimayksikön kehitysjohtaja Joonas Rauramo.

Uusiutuvan energian kilpailukyky kuluttajan kukkarolle muuttuu pikkuhiljaa.

– Tukien puolesta uusiutuvaa energiaa on tuotu paljon markkinoille, jolloin hinta on kilpailukykyisempi, Holmström toteaa.

– Pitkällä aikajänteellä uusiutuva energia on kilpailukykyisempi kuluttajalle kuin muut energiamuodot, ennakoi Fortumin aurinko- ja tuulivoimayksikön kehitysjohtaja Joonas Rauramo.

Myös älyverkot ovat tulevaisuutta. Älyverkoissa tavalliset sähköntuottajat voivat kaupitella tuottamaansa ylimääräistä sähköä. Myös akut voivat olla tulevaisuudessa keino varastoida ylimääräistä energiaa tulevaan tarpeeseen.

Lue myös:

    Uusimmat