"Marilyn, älä ala malliksi" – Historian huonoimmat ennustajat

Toisinaan ennustukset ihmiskunnan kehityksestä ja tulevaisuudesta jäävät elämään. Näin käy ainakin silloin, kun ennustus menee poskettomasti pieleen.

Vuonna 1861 luutnantti Joseph Ives johti retkikuntansa karun, kallioisen maiseman keskelle. Mies totesi, että hänen retkikuntansa oli taatusti ensimmäinen ja viimeinen, joka paikalle vaivautuisi: kukaan muu ei tulisi koskaan katsomaan "mokomaa hyödytöntä paikkaa".

Pahaksi onneksi tuo paikka oli vaikuttava Grand Canyon, jolla vierailee miljoonia turisteja joka vuosi.

Ives ei kuitenkaan ole epäonnisen ennustuksensa kanssa yksin, lohduttaa urbantitan.com. Biologi Peter Duesberg totesi vuonna 1988, ettei HI-virus missään nimessä aiheuta AIDSia. Nyttemmin hänen legendaarinen lausahduksensa on todistettu vääräksi.

Tästä ei tekniikka parane

Nykyihminen tietää, että upouusi kännykkä voi vanhentua muutamassa kuukaudessa päivitysten ja parempien mallien rynnätessä markkinoille. Samaa mieltä ei kuitenkaan ollut Western Union, joka totesi vuonna 1876 puhelimen olevan liian vajavainen kapistus viestintävälineeksi.

IBM:n puheenjohtaja Thomas Watson uskoi vielä vuonna 1943, että maailmanmarkkinoille mahtuisi kenties viisi tietokonetta. Hän oli oikeassa – tosin vain noin vuosikymmenen ajan. Vuonna 1977 Digital Ekvipment -yrityksen perustaja Ken Olson oli kuitenkin edelleen sitä mieltä, ettei kukaan halua omaa tietokonetta kotiinsa.

Amerikkalainen radiopioneeri Lee deForest luotti omaan alaansa niin vahvasti, että uskoi ihmisten kyllästyvän pian television tuijottamiseen. Tämä tietenkin aiheuttaisi moisen rakkineen poistumisen markkinoilta nopeaan tahtiin: olihan se miehen mukaan mainonnan ja kannattavuuden kannalta mahdoton keksintö.

The Beatles. Kuva: Getty/AOP

Beatles? No thanks

Epätarkat ennustajat ovat iskeneet myös populaarikulttuurin saralle. Decca Records -levy-yhtiö kieltäytyi nauhoittamasta brittiläisen popyhtyeen musiikkia, koska "kitaramusiikki on menossa pois muodista". Pahaksi onneksi kyseinen yhtye oli the Beatles, jonka muodista poistumista odotellaan edelleen.

Vuonna 1944 eräs mallitoimisto antoi uransa surkeimpia neuvoja nuorelle Marilyn Monroelle. Toimiston mukaan Marilynin kannattaisi mennä naimisiin tai alkaa vaikka sihteeriksi, ja jättää mallinura haaveeksi!

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Urbantitan.com

Kuvat: Getty/AOP

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja