Maria Nordinin vaihtoehtomenetelmiä sairauksien parantamiseen tarjoavan verkkokurssin kieltopäätös kumottiin – tästä on kyse

8:56
Näin Maria Nordin kertoi omasta kokemuksestaan DNRS-menetelmästä vuonna 2017 Huomenta Suomessa.

Hallinto-oikeus on päättänyt kumota muusikko-näyttelijä Reino Nordinin puoliso Maria Nordinin Eroon oireista -verkkokurssin ennakoivan kieltopäätöksen, kertoo Tukes tiedotteessaan.

Hallinto-oikeus on kumonnut Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ennakoivan kieltopäätöksen Eroon oireista -verkkokurssiin liittyen. 

Hallinto-oikeuden kesäkuun lopussa tekemän päätöksen mukaan ennakoivaa kieltopäätöstä ei voida antaa nykyisen lainsäädännön puitteissa.

– Hallinto-oikeuden mukaan nykylainsäädäntö ei mahdollista ennakollisen kieltopäätöksen käyttämistä. Tukes huomioi tämän jatkossa valvontaprosesseissaan, ryhmäpäällikön sijainen Mervi Murtonen toteaa tiedotteessa.  

Maria Nordinia uhkasi 100 000 euron sakot

Marraskuussa 2019 Tukes oli kieltänyt päätöksellään Eroon oireista -verkkokurssia järjestävää yritystä antamasta tai tarjoamasta sellaisia "ohjeita tai väitteitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle".

Verkkokurssin järjestäjänä toimii hyvinvointiyrittäjä Maria Nordin, joka on viime vuosina tullut tunnetuksi kursseistaan, jotka tähtäävät sairauksien parantamiseen vaihtoehtomenetelmillä.

Tukesin mukaan Nordinin Eroon oireista -materiaalissa oli väitetty kurssin harjoitteiden lieventävän esimerkiksi Parkinsonin taudin, astman, allergioiden ja kilpirauhasongelmien oireita.

Marraskuussa 2019 häntä uhkasi 100 000 euron suuruinen uhkasakko, mikäli hän jättää noudattamatta Tukesin määräämiä korjauksia.

Uhkasakon jälkeen Nordin korjasi toimintaansa. 

Tukes valvoo palveluiden turvallisuutta

Hallinto-oikeus totesi kesäkuisessa päätöksessään, että Tukesin lain tarkoituksen mukaisesti ennaltaehkäistä kuluttajapalvelusta aiheutuvia terveysvaaroja, jotka voivat kohdistua myös heikossa asemassa oleviin ihmisiin. 

Tukes voi hallinto-oikeuden mukaan tarvittaessa kieltää kuluttajapalvelun – tässä tapauksessa Eroon oireista -verkkokurssin – erillisellä päätöksellä, jos palveluntarjoajan havaitaan esittävän jatkossakin terveydelle vaarallisia väitteitä. 

Tukes valvoo kuluttajille tarjottavien palveluiden turvallisuutta. 

– Kuluttajaturvallisuuslaki koskee kaikkien kuluttajapalveluiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta.

– Laissa ei ole yksityiskohtaisia turvallisuusvaatimuksia eri palvelutyypeille kuten vaihtoehto- ja uskomushoidoille, Murtonen kuvaa.

Tukes toivoo, että vaihtoehto- ja uskomushoitoja käsittelevän uuden erityislain laatiminen etenisi kuten hallitusohjelmaan on kirjattu.

Säätelyn selvitystyön on suunniteltu alkavan sosiaali- ja terveysministeriössä tämän vuoden aikana.

---

Muokattu 26. heinäkuuta 2021 kello 15.16: Muutettu otsikosta sana "vaihtoehtohoitoja" muotoon "vaihtoehtomenetelmiä sairauksien parantamiseen".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja