Maria Nordinin kohumenetelmä joutui viranomaisten syyniin, Tukesilta 100 000 euron uhkasakko – "Ehkä tästä halutaan jonkinlainen esimerkki yhteiskunnassa ja minä olen nyt valikoitunut siihen"

8:56
Näin Maria Nordin kertoi omasta kokemuksestaan DNRS-menetelmästä vuonna 2017 Huomenta Suomessa.

Muusikko-näyttelijä Reino Nordinin puoliso Maria Nordin on tullut tunnetuksi kursseistaan, jotka tähtäävät sairauksien parantamiseen vaihtoehtomenetelmillä. Nyt häntä uhkaa 100 000 euron suuruinen uhkasakko, jos hän jättää noudattamatta Tukesin määräämiä korjaavia toimia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on ryhtynyt koviin toimiin ojentaakseen Nordinin toimintaa.

Tukes vetoaa kuluttajaturvallisuuslakiin ja on kehottanut Nordinia olemaan antamatta tai tarjoamatta sellaisia "ohjeita tai väitteitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle".
Mikäli Nordin ei noudata kieltoa, häntä uhkaa 100 000 euron sakko.

Tukesin mukaan Nordin on nyt korjannut toimintaansa.

Käytännössä Tukesin puuttuminen asiaan tarkoitti sitä, että Nordin joutui viilamaan palveluaan. Nordin kertoo MTV Uutisille tehneensä muutokset jo syksyllä.

– Aikaisemmin minulla oli pieni tervetuloa -teksti ennen käyttöehtoja. Nyt nostin käyttöehdot ensimmäiseksi ja siihen lisättiin yksi lause.

– Alusta asti minulla on ollut siinä selkeästi ilmaistuna, että tämä ei ole terveydenhuollon ohje, eikä lääketieteen menetelmä, eikä sulje niitä pois. Nyt siihen lisättiin vielä ihan selkokielellä, että mikäli henkilöllä on tarvetta mennä lääkäriin, sinne voi aina mennä. Käyttöehtoja myös korostettiin hieman, Nordin sanoo.

Tukes: Merkittävän terveyshaitan vaara

Tukesin mukaan Nordinin "Eroon oireista" -materiaalissa on väitetty kurssin harjoitteiden lieventävän esimerkiksi Parkinsonin taudin, astman, allergioiden ja kilpirauhasongelmien oireita.

Palvelussa oli ongelmana esimerkiksi "tietyille erityisryhmille, kuten paniikkihäiriöpotilaille ja epilepsiaa sairastaville vaarallinen Wim Hof-hengitystekniikka".

Tukes kiinnitti huomiota myös siihen, että menetelmää suositeltiin noudatettavaksi myös lasten kohdalla ja sen mukaan mahdollinen seuraus olisi voinut olla "terveysväitteistä johtuen lapsen sairauksien hoitamatta jättäminen tai hoitoon hakeutumisen viivästyminen".

Tukesin tekemän selvityksen mukaan on ollut mahdollista, että asiakkaalle aiheutuu merkittävä terveyshaitta. Pahimmassa tapauksessa kurssin menetelmät voivat johtaa hengenvaarallisten oireiden esiintymiseen tai kuolemaan esimerkiksi vakavan allergisen reaktion seurauksena.

– Palveluntarjoaja on ryhtynyt kuulemisen johdosta toistaiseksi korjaaviin toimenpiteisiin palvelun turvallisuuden parantamiseksi. Kuulemisen perusteella tehtyjen toimenpiteiden johdosta Tukes katsoo, että lainsäädännön minimivaatimukset täyttyvät päätöksentekohetkellä.

Tukesin päätöksessä todetaan, että kurssi ei tarjoa lääketieteellistä apua, vaan perustuu Nordinin itsensä mukaan "filosofis-metodologiseen materiaalikokoelmaan".

"Summa on kyseenlainen"

Tukes asetti päätöksensä tueksi 100 000 euron suuruisen uhkasakon. 

– Minun mielestäni summa on vähän kyseenalainen, koska olin jo tehnyt korjaukset heti. Ja kyseessä ei ollut mikään sellainen, että olisin väittänyt mitään vaarallisia asioita. Mutta ehkä tästä halutaan jonkinlainen esimerkki yhteiskunnassa ja minä olen nyt valikoitunut siihen, Nordin sanoo.

Ilmoituksia ovat tehneet ulkopuoliset henkilöt

Nordinin mukaan kukaan kurssilaisista ei ole syynä siihen, että menetelmä päätyi Tukesin käsittelyyn.

– Ulkopuoliset, jotka eivät ole ymmärtäneet, mistä tässä on kyse, ovat huolestuneet. Tämä menetelmä edustaa hyvin erilaista maailmankuvaa ja jos ei ole yhtään tutustunut aiheeseen, se voi tuntua pelottavalta ja vaaralliselta.

– Ne ovat olleet ulkopuolisia henkilöitä, jotka ovat tehneet näitä ilmoituksia. Tiedän, että ainakin yksi vertaistukiyhdistys on kannustanut jäseniään tekemään ilmoituksen, mutta en tarkemmin tiedä, keitä he ovat olleet, Nordin sanoo MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja