Meksikolainen keittiö on Espanjan ja intiaanien ruokakulttuurien iloinen sekoitus. Mausteita käytetään runsaasti ja chilit ovat meksikolaisen ruoan sielu, mutta kaikki ruoat eivät kuitenkaan ole tulisia. Akin resepteillä valmistat ihanan mausteista meksikolaista!
Meksikolainen ruokakulttuuri on muodostunut atsteekkien ja espanjalaisten vivahteikkaista ruoka-aineista ja ruokatottumuksista.
Kastike kruunaa aterian
Mustat pavut, chilit ja tortillat ovat meksikolaisen keittiön perus raaka-aineita. Kastikkeet ovat tärkeä osa meksikolaista ateriaa ja ne ovat usein tomaattipohjaisia salsakastikkeita.
Guacamole eli avokadosta valmistettu sose on päässyt jo monen suomalaisenkin herkkulistoille. Tyypillisiä jälkiruokia ovat hedelmät ja erilaiset hyytelöt.
Akin meksikolainen menu
Tulinen ruoka lämmittää pakkasella. Valitse suosikkisi Akin resepteistä ja järjestä meksikolainen ilta!
Tulisen ruoan kanssa maistuu parhaiten olut – tässä tapauksessa tietystä meksikolainen olut kuten Corona Extra tai Sol.
Meksikolainen papukeitto
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 vihreää chiliä
1 tlk (400 g) Pirkka kidneypapuja
1 tlk (420 g) Pirkka ruskeita papuja
1 pkt (250 g) Pirkka krakovanmakkaraa
2 rkl öljyä
1 tl chilijauhetta
1tl jauhettua juustokuminaa
2 laakerinlehteä
2 rkl Pirkka tomaattipyreetä
8 dl vettä
1 lihaliemikuutio
Lisäksi:
1 ps (200 g) Pirkka maissilastuja
juustoraastetta
Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulit. Halkaise chilit, poista siemenet ja hienonna. Huuhtele ja valuta pavut. Soseuta puolet pavuista perunasurvimella tai sauvasekoittimella. Jätä puolet pavuista kokonaisiksi. Viipaloi makkara.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipuleita hetki. Lisää valkosipulit, chilit, chilijauhe, juustokumina, laakerinlehdet ja tomaattipyree. Kaada joukkoon vesi ja murenna mausteeksi lihaliemikuutio. Sekoita. Anna hautua kannen alla pari minuuttia. Lisää kattilaan hienonnetut pavut ja sekoita huolellisesti.
Kun seos on tasaista, lisää kokonaiset pavut ja makkaraviipaleet. Anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia. Tarkista maku.
Tarjoa juustoraasteen ja nachojen kanssa.
Tulinen kanasalaatti
1 pkt (450 g) Pirkka hunajamarinoituja broilerinfileesuikaleita
1 pieni purjo
1 Pirkka punainen mieto chilipalko
1 keltainen paprika
1/2 ps (à 300 g) Pirkka ohuita vihreitä papuja (pakaste)
2-3 rkl öljyä
1-2 rkl omenaviinietikkaa
1/2 tl mustapippuria
Lisäksi:
1 jäävuorisalaatti
1 rs (250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja
1/2 ps (à 200 g) Pirkka maissilastuja
tuoretta korianteria tai persiljaa
Lisäksi:
Pirkka salsadippiä tai
Pirkka guacamoledippiä
Hienonna halkaistu, huuhdottu purjo ja chilipalko, josta on poistettu siemenet. Paloittele paprika ja jäiset pavut.
Ruskista broilerisuikaleet pannussa kahdessa erässä ja siirrä lautaselle. Kiehauta pannussa tilkassa öljyä hienonnettu chili ja purjo. Lisää joukkoon ruskistetut broilerisuikaleet, paloitellut pavut ja paprika. Mausta seos mustapippurilla ja omenaviinietikalla. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia.
Revi jäävuorisalaatti ja levitä laakealle vadille. Levitä salaatin ympärille uunissa lämmitetyt maissilastut. Kaada salaatin päälle kuuma broileri-vihannesseos. Koristele kirsikkatomaateilla ja korianterin lehdillä. Voit tarjota salaatin sellaisenaan tai Pirkka salsa -tai guacamoledipin kanssa.
Kasvisburritot
1 ps (450 g) Pirkka Mexican Mix vihannessekoitusta (pakaste)
1 rkl öljyä
1 tlk (385 g) Pirkka salaattijuustokuutioita suolavedessä
1 tlk (220 g) Pirkka tacokastiketta (mieto tai vahva)
1 pkt (8 kpl/360 g) Pirkka täysjyvävehnätortilloja
Lisäksi:
1-2 punasipulia
Pirkka guacamoledippiä
(Pirkka jalapeniviipaleita)
Kypsennä jäisiä vihanneksia öljyssä pannulla noin 5 minuuttia.
Lisää valutetut salaattijuustokuutiot ja tacokastike. Kuumenna seos.
Täytä tortillat kasvistäytteellä, viipaloidulla punasipulilla, guacamoledipillä ja halutessasi jalapenoviipaleilla. Kääri tortillat rullalle.
Meksikolainen jauhelihakastike
300 g Pirkka tagliatellepastaa
Kastike:
400 g Pirkka naudan jauhelihaa
1 sipuli
3/4 tl suolaa
1 tlk (220g) Pirkka vahvaa tacokastiketta
1 1/2 dl vettä
1/2 rs (à 250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja
1 dl Pirkka valkosipulitäytteisiä oliiveja
1/2 dl hienonnettua basilikaa tai persiljaa
Lisäksi: Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
Ruskista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja anna kuullottua hetki. Mausta suolalla.
Lisää joukkoon tacokastike ja vesi. Anna hautua kannen alla 5-10 minuuttia. Puolita kirsikkatomaatit ja oliivit. Lisää ne kastikkeen joukkoon.
Ripottele pinnalle runsaasti hienonnettua basilikaa tai persiljaa. Tarjoa keitetyn tagliatellen kanssa. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Kokeile myös näitä:
MTV3
Kuvat: Ruokakesko Oy ja Lehtikuva