Makuelämyksiä nousevan auringon maasta

Sushi on in! Japanilaiset pikkusuolaiset ovat valloittaneet myös suomalaisten sydämet. Uusia sushiravintoloita on ilmestynyt suomalaiseen katukuvaan kuin sieniä sateella, mutta sushit voi laittaa myös itse. Tarvitaan vain kärsivällisyyttä ja oikeanlaiset raaka-aineet.

Susheista tunnetuimpia ovat makit, pienet rullat, joissa on sisällä riisiä ja esimerkiksi lohta, tonnikalaa tai rapua. Rullat kääritään yleensä nori-levään. Perinteisessä sushissa kala on aina raakaa ja ehdottoman tuoretta. Sushissa voi olla myös kasvistäyte.

Maki sopii hyvin aloittelevalle sushikokille. Tärkeintä on valita oikeanlainen riisi – perinteinen, pitkäjyväinen riisi ei sovi susheihin, sillä se ei pysy kasassa. Isoissa marketeissa ja etnisissä kaupoissa on usein saatavilla erityistä sushiriisiä, mutta myös jasmiiniriisi tai puuroriisi sopii sushiin.

Käytä wasabia varoen

Sushin rullaaminen vaatii harjoittelua ja tarkkuutta. Jos makit sujuvat hyvin, voi kokeilla myös haastavampia susheja. Nigirissä riisipallon päällä on raakaa kalaa tai muita täytteitä, ja levää käytetään pitämään paketti koossa. Futomakit puolestaan ovat isoja sushirullia, joissa voi olla viisikin eri täytettä.

Tavallisimpia lisukkeita susheille ovat soijakastike ja wasabi. Jälkimmäinen on erittäin voimakkaan makuinen japanilaisesta maustekrassi-kasvista valmistettu tahna. Wasabia tulee käyttää varoen, sillä liian suuri suupala tuottaa suuhun polttavan tunteen, joka kuitenkin menee nopeasti ohi.

Makisushi

Sushiriisi

3dl sushiriisiä tai puuroriisiä, vettä
2 rkl riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
vajaa 1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Makirullat

norilevää ja puoli annosta sushiriisiä
100 g kevyesti suolattua siika- tai lohifileetä
pala kurkkua, punaista paprikaa

Sushipallot:

puoli annosta sushiriisiä
kevyesti suolattua siika- tai lohifileetä

Lisäksi:

wasabitahnaa ja Kikkoman-soijakastiketta

Keitä riisi. Jos käytät puuroriisiä, keitä sitä 15 minuuttia, valuta ja jäähdytä.

Mausta riisi viinietikalla, sokerilla ja suolalla. Valmista makirullat. Levitä työpöydälle makirullien käärimiseen tarkoitettu bambumatto tai pala kelmua.

Aseta norileväarkki matolle tai kelmulle kiiltävä puoli alaspäin. Painele kostutetuin käsin noin puolen sentin paksuinen kerros riisiä leväarkille. Jätä noin sentin kaitale vapaaksi ulommaiseen reunaan.

Leikkaa kala, kurkku ja paprika ohuiksi suikaleiksi ja asettele niitä levyn etureunaan. Sipaise päälle hiukan wasabia. Rullaa levy kääretortun tapaan bambualustan tai kelmun avulla ja kiedo käärö kelmuun. Anna vetäytyä kylmässä.

Leikkaa rullasta parin sentin paksuisia viipaleita. Muotoile lopusta riisistä palloja. Paina jokaisen pintaan viipale graavilohta, jonka alapintaan on sipaistu wasabia.

Sushia lohesta ja kuhasta

Valmista sushiriisi kuten edellä.

Sushirullat:

sushiriisiä
1 kuhafilee
150 g lohifileetä
kurkkua
purjoa
punaista paprikaa
merilevälevyä
wasabitahnaa
soijakastiketta
hillottua inkivääriä

Levitä ohut kerros riisiä merilevälevylle ja aseta pikkusormen paksuinen, levälevyn pituinen suikale kalaa ja/tai kasviksia sen keskelle.

Rullaa sushimaton avulla pötköksi ja kiinnitä se kostuttamalla juuri ennen kuin rulla on kiinni. Muotoile kiinteäksi ja anna rullan tekeentyä tovi.

Leikkaa siitä reilun sentin paksuisia paloja ja tarjoa ne wasabin, soijan ja inkiväärin kanssa.

Sushipallot ja -kuutiot:

Sushiriisiä
50 g lohifileetä
50 g kuhafileetä
wasabitahnaa
soijaa
hillottua inkivääriä

Muotoile riisistä käsin tiiviitä palloja tai kuutioita. Purista pikku nokare wasabia keskelle. Leikkaa lohesta ja kuhasta ohuita viipaleita ja aseta kauniisti riisin päälle.

Marinoidut lohikuutiot:

100 g lohifileetä
2 rkl sitruunamehua
4 rkl soijakastiketta

Leikkaa nahattomasta lohifileestä parin sentin kokoisia kuutioita. Purista päälle sitruunamehua ja anna maustua muutama minuutti.

Kaada päälle soijakastiketta ja anna marinoitua kymmenen minuuttia. Kuivaa pintoja hiukan ja tarjoa sellaisenaan tai wasabitahnan kanssa.

Tutustu myös tonnikalasushiin!

Teksti: Tuulikki Laine / MTV3
Reseptit: Makuja / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat