Sushi on in! Japanilaiset pikkusuolaiset ovat valloittaneet myös suomalaisten sydämet. Uusia sushiravintoloita on ilmestynyt suomalaiseen katukuvaan kuin sieniä sateella, mutta sushit voi laittaa myös itse. Tarvitaan vain kärsivällisyyttä ja oikeanlaiset raaka-aineet.
Susheista tunnetuimpia ovat makit, pienet rullat, joissa on sisällä riisiä ja esimerkiksi lohta, tonnikalaa tai rapua. Rullat kääritään yleensä nori-levään. Perinteisessä sushissa kala on aina raakaa ja ehdottoman tuoretta. Sushissa voi olla myös kasvistäyte.
Maki sopii hyvin aloittelevalle sushikokille. Tärkeintä on valita oikeanlainen riisi – perinteinen, pitkäjyväinen riisi ei sovi susheihin, sillä se ei pysy kasassa. Isoissa marketeissa ja etnisissä kaupoissa on usein saatavilla erityistä sushiriisiä, mutta myös jasmiiniriisi tai puuroriisi sopii sushiin.
Käytä wasabia varoen
Sushin rullaaminen vaatii harjoittelua ja tarkkuutta. Jos makit sujuvat hyvin, voi kokeilla myös haastavampia susheja. Nigirissä riisipallon päällä on raakaa kalaa tai muita täytteitä, ja levää käytetään pitämään paketti koossa. Futomakit puolestaan ovat isoja sushirullia, joissa voi olla viisikin eri täytettä.
Tavallisimpia lisukkeita susheille ovat soijakastike ja wasabi. Jälkimmäinen on erittäin voimakkaan makuinen japanilaisesta maustekrassi-kasvista valmistettu tahna. Wasabia tulee käyttää varoen, sillä liian suuri suupala tuottaa suuhun polttavan tunteen, joka kuitenkin menee nopeasti ohi.
Makisushi
Sushiriisi
3dl sushiriisiä tai puuroriisiä, vettä
2 rkl riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
vajaa 1 rkl sokeria
1 tl suolaa
Makirullat
norilevää ja puoli annosta sushiriisiä
100 g kevyesti suolattua siika- tai lohifileetä
pala kurkkua, punaista paprikaa
Sushipallot:
puoli annosta sushiriisiä
kevyesti suolattua siika- tai lohifileetä
Lisäksi:
wasabitahnaa ja Kikkoman-soijakastiketta
Keitä riisi. Jos käytät puuroriisiä, keitä sitä 15 minuuttia, valuta ja jäähdytä.
Mausta riisi viinietikalla, sokerilla ja suolalla. Valmista makirullat. Levitä työpöydälle makirullien käärimiseen tarkoitettu bambumatto tai pala kelmua.
Aseta norileväarkki matolle tai kelmulle kiiltävä puoli alaspäin. Painele kostutetuin käsin noin puolen sentin paksuinen kerros riisiä leväarkille. Jätä noin sentin kaitale vapaaksi ulommaiseen reunaan.
Leikkaa kala, kurkku ja paprika ohuiksi suikaleiksi ja asettele niitä levyn etureunaan. Sipaise päälle hiukan wasabia. Rullaa levy kääretortun tapaan bambualustan tai kelmun avulla ja kiedo käärö kelmuun. Anna vetäytyä kylmässä.
Leikkaa rullasta parin sentin paksuisia viipaleita. Muotoile lopusta riisistä palloja. Paina jokaisen pintaan viipale graavilohta, jonka alapintaan on sipaistu wasabia.
Sushia lohesta ja kuhasta
Valmista sushiriisi kuten edellä.
Sushirullat:
sushiriisiä
1 kuhafilee
150 g lohifileetä
kurkkua
purjoa
punaista paprikaa
merilevälevyä
wasabitahnaa
soijakastiketta
hillottua inkivääriä
Levitä ohut kerros riisiä merilevälevylle ja aseta pikkusormen paksuinen, levälevyn pituinen suikale kalaa ja/tai kasviksia sen keskelle.
Rullaa sushimaton avulla pötköksi ja kiinnitä se kostuttamalla juuri ennen kuin rulla on kiinni. Muotoile kiinteäksi ja anna rullan tekeentyä tovi.
Leikkaa siitä reilun sentin paksuisia paloja ja tarjoa ne wasabin, soijan ja inkiväärin kanssa.
Sushipallot ja -kuutiot:
Sushiriisiä
50 g lohifileetä
50 g kuhafileetä
wasabitahnaa
soijaa
hillottua inkivääriä
Muotoile riisistä käsin tiiviitä palloja tai kuutioita. Purista pikku nokare wasabia keskelle. Leikkaa lohesta ja kuhasta ohuita viipaleita ja aseta kauniisti riisin päälle.
Marinoidut lohikuutiot:
100 g lohifileetä
2 rkl sitruunamehua
4 rkl soijakastiketta
Leikkaa nahattomasta lohifileestä parin sentin kokoisia kuutioita. Purista päälle sitruunamehua ja anna maustua muutama minuutti.
Kaada päälle soijakastiketta ja anna marinoitua kymmenen minuuttia. Kuivaa pintoja hiukan ja tarjoa sellaisenaan tai wasabitahnan kanssa.
Tutustu myös tonnikalasushiin!
Teksti: Tuulikki Laine / MTV3
Reseptit: Makuja / MTV3
Uusimmat
-
17:01
MTV seuraa: SM-liigan 3. finaali Tampereella – Pelicans jo tukalassa paikassa, auttavatko merkittävät liikkeet?
-
16:45
Salkkarit-tähti yllätti ja räjäytti pankin euroviisukappaleella – Töllötuomarit: "Uskomaton suoritus!"
-
16:40
Lääkäriyritykset: Hyvinvointialueille porkkanaa, mikäli hoitotakuu pysyy kahdessa viikossa
-
16:38
Ukrainassa taistellut mies syytettynä laajassa huumejutussa – syyttäjän mukaan rikoshyöty 1,4 miljoonaa euroa
-
16:34
Jutta Leerdam, 25, sai "puukosta selkään" – megatähdelle jyristiin: "Nämä ovat seuraukset"
-
16:33
EU-parlamentti puolsi yrityksille uusia velvoitetta ihmisoikeuksista ja ympäristöstä
-
16:26
10-vuotias poika kuoli auraustraktorin alle Kauniaisissa – rikosnimikkeet koventuivat
-
16:25
Kukkakauppiaat syyttävät seurakuntia hautajaiskukkaperinteen häviämisestä: "Surevat ihmiset kertovat ihmeissään..."
-
16:16
Laatuongelmien kanssa kamppaileva Boeing hidasti tuotantoaan alkuvuonna
-
16:08
Eduskunta käsitteli nikotiinipussien tiukempaa sääntelyä ja vapettamisen kieltämistä alaikäisiltä
-
15:54
Valioliigaseurassa raiskausepäily – kaksi pelaajaa otettu kiinni
-
15:47
Israel iskenyt yli 50 kohteeseen Gazassa – YK vaatii joukkohautojen tutkimista
-
15:45
Lukiolaiset marssivat ulos oppitunneilta vastustaakseen hallituksen leikkauksia: "Tämä ei meille käy"
-
15:39
Eduskunta puuttui Maria Ohisalon jakamiin esitteisiin – "Jos faktojen esittäminen on kiellettyä, pidän sitä erikoisena"
-
15:30
Tiesitkö? Mad Men -tähden käsi koristaa American Beauty -elokuvan julistetta
-
15:29
Heikko ostovoima hidastaa elintarviketeollisuuden kasvua – kuluttajat nuukailevat ruokaostoksilla
-
15:21
Aron Kiviharjun lähtö TPS:stä herätti hämmennystä: "Minulla oli syyni"
-
15:20
Suomi voi joutua rakentamaan rinnakkaisjärjestelmän palautuspulloille – EU-parlamentti puoltaa uusia sääntöjä pakkausjätteille
-
14:57
Käsittämätöntä ylivoimaa: Max Verstappen lyömässä Lewis Hamiltonin hämmästyttävässä tilastossa
-
14:50
Mies salakuljetti Yhdysvalloista tuttuja huumelääkkeitä Suomeen – oikeus tyrmäsi selitykset valtavista käteiskätköistä
-
Lataa lisää