Makkarakastiketta ja perunalunta sekä sitruunapiirakka

makkarakastike

Makkarakastike

  • 1 dl vehnäjauhoja
  • n. 100 g suolatonta voita
  • 1 l kiehuvaa vettä
  • 2 lihaliemikuutiota
  • 2 dl kermaa
  • valkopippuria
  • suolaa
  • 1 lenkkimakkara

Sulata voi valurautapadassa. Lisää jauhot ja anna niiden ruskistua kauniiksi. Sekoita koko ajan. Varo, etteivät jauhot pääse palamaan. Lisää kiehuva vesi ja lihaliemikuutiot. Sekoita hyvin vispilällä ja lisää kerma. Anna kiehua 10-15 minuuttia. Jätä kastike liedelle porisemaan miedolla lämmöllä n. 30 minuutiksi. Lisää tarvittaessa nestettä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Perunalumi

Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Kuori ne ja puserra ne siivilän läpi perunalumeksi.

Sitruunapiirakka

  • pohja:
  • 50 g voita
  • 1,75 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 dl tomusokeria
  • 1 pieni kananmuna
  • 1 rkl mantelijauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää kananmuna. Lisää joukkoon jauhot ja vaniljasokeri sekä lopuksi mantelijauhe. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä taikina foliolla ja kaada päälle kuivattuja herneitä painoksi. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia.

  • täyte:
  • 4 kananmunaa
  • 150 g sokeria
  • 1,5 dl ranskankermaa
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 limen mehu
  • 0,5 dl vehnäjauhoja

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää ranskankerma ja sitrusten mehut. Sekoita lopuksi jauhot täytteeseen. Kaada täyte jäähtyneelle pohjalle ja paista 180 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Jäähdytä torttu ja tarjoile. Voit halutessasi ripotella pinnalle sokeria ja paahtaa sen kauniin kullan ruskeaksi uunissa grillivastusten alla.

Reseptit: Antti Vahtera / Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat