Mainos

Mäkikuisma ja useat lääkkeet eivät sovi yhteen

Mielialan kohotukseen melko yleisesti käytetyllä rohdoskasvilla mäkikuismalla on Lääkelaitoksen mukaan todettu vakavia yhteisvaikutuksia useiden lääkkeiden ja mm. ehkäisytablettien kanssa. Mäkikuismaa ei pitäisi ryhtyä käyttämään neuvottelematta lääkärin kanssa, jos käyttää samanaikaisesti muita lääkkeitä, sanoo ylilääkäri Marja-Leena Nurminen Lääkelaitoksesta.

Mäkikuisma voi alentaa samanaikaisesti käytettävien lääkeaineiden pitoisuutta ja heikentää näin niiden tehoa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että se lisää maksan entsyymien aktiivisuutta. Mäkikuisman käytön äkillinen lopettaminen voi toisaalta nostaa lääkeainepitoisuuksia jopa vaarallisen korkeiksi.

Myös HIV-lääkitys saattaa vaarantua


Ehkäisytablettien lisäksi mäkikuisman on todettu voivan heikentää mm. hylkimisreaktion ehkäisyyn käytettävän syklosporiinin, sydämen vajaatoimintaan käytettävän digoksiinin, astmalääke teofylliinin sekä veren hyytymistä ehkäisevän varfariinin tehoa.

Äskettäin Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan se heikentää merkitsevästi myös HIV-lääkkeenä käytettävän indinaviirin pitoisuutta veressä. Liian matala pitoisuus voi johtaa resistenssin kehittymiseen ja hoidon epäonnistumiseen. Vastaava yhteisvaikutus on Lääkelaitoksen mukaan mahdollinen myös muiden HIV-lääkkeiden kanssa.

Lääkelaitoksen mielestä myöskään ilman reseptiä saatavia lääkkeitä käyttävien ei pitäisi omin päin ryhtyä lääkitsemään itseään mäkikuismalla. Myös rohdosvalmisteen käytön lopettamisesta on syytä neuvotella lääkärin kanssa, jos sitä on käyttänyt samanaikaisesti muiden lääkkeiden kanssa.

Mäkikuisma sopii vain apteekkeihin

Mäkikuismaa sisältäviä valmisteita myydään nykyisin itsehoitotuotteina sekä apteekeissa että siirtymäkauden ajan vielä myös elintarvikeliikkeissä. Ylilääkäri Marja-Leena Nurminen Lääkelaitoksesta uskoo, että on vain ajan kysymys, koska se poistetaan elintarvikeliikkeiden tuotevalikoimista. Se lisättiin jo vuonna 1997 lääkeluettelon rohdoksiin, joten se on jo Lääkelaitoksen valvonnan alainen. Siirtymäkausi alkaa laitoksen mielestä olla jo lopuillaan. Lääkelaitoksessa on päädytty siihen, että ainoa oikea myyntikanava valmisteelle, joka voi aiheuttaa vakaviakin yhteisvaikutuksia, on apteekki. Mäkikuismavalmisteiden valmistajia on pyydetty tekemään myös muutoksia pakkausselostuksiin.

Mäkikuisma puhuttaa Euroopan viranomaisia

Mäkikuisma on vahvasti esillä myös parhaillaan Lontoossa koolla olevien Euroopan maiden rohdosvalmisteviranomaisten kokouksessa, arvelee Nurminen. Eri maissa säädökset rohdosvalmisteista ovat erilaisia, ja Lontoossa keskustellaan, löytyisikö mäkikuisman suhteen jotain yhteistä linjaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.