Maito parantaa nuorten ravintoaineiden saantia

Maidon tai piimän juonti parantaa nuorten ravintoaineiden saantia, selviää tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta. Maitoa juovien 12 - 19-vuotiaiden tyttöjen kalsiumin, foolihapon ja magnesiumin saanti on lähempänä ravitsemussuosituksia kuin niiden, jotka korvaavat maidon vedellä, mehuilla tai virvoitusjuomilla.

Maidon vaikutusta ravitsemukseen tutkittiin 732 amerikkalaistytöltä. Eniten maitoa joivat 12-vuotiaat, tutkimusjoukon nuorimmat. Maidonjuonti väheni iän myötä, ja samalla tyhjien kalorien ja lisätyn sokerin osuus kasvoi ruokavaliossa. Tutkimuksessa maidonjuonti ei nostanut rasvan osuutta ruokavaliossa.

Maidonjuonti parantaa myös suomalaislasten ravitsemusta. Lasten ravinnonsaantia kartoittavasta Calex-tutkimuksesta ilmenee, että joka kolmas 10 - 12-vuotiaista tytöistä ja joka viides samanikäisistä pojista saa kalsiumia alle ravitsemussuosituksen 900 milligrammaa päivässä. Kalsiumin vähäiseen saantiin liittyy myös monien muiden tärkeiden ravintoaineiden niukka saanti. Sen sijaan ne, jotka saavat riittävästi kalsiumia ruoasta, saavat runsaammin muitakin ravintoaineita. Maitovalmisteiden käyttö ei nostanut rasvan osuutta suomalaislastenkaan ruokavaliossa.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja