Valkeat kuulaat ja punakanelit maustavat monenlaisia herkkuja paistoksista puuroon. Mitä tänään syötäisiin? -kokki Aki Wahlman jakaa parhaat ohjeet omenasadosta nauttimiseksi.
Ihastuta mehevillä leivonnaisilla ja paistoksilla, joissa omena maistuu parhaalta. Syksy ei ole mitään ilman tuoreista omenoista tehtyä lämmintä jälkiruokaa. Eikä leipomisen tarvitse vaatia monimutkaista rituaalia tuodakseen loistavalta maistuvan lopputuloksen: kokeile vaikka . sulavat myös sydämet. Keveiden nautintojen suosijoille löytyy vaihtoehto .
Kaura-omenapaistos ja vaniljakastike
1 kg happamia omenoita
1 tl kanelia
100 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
3 dl Pirkka Luomu -kaurahiutaleita
Vaniljakastike
4 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1. Kuori ja lohko omenat. Lado omenalohkot voideltuun vuokaan.
2. Ripottele päälle kanelia. Sulata kattilassa rasva ja sekoita joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet. Levitä seos omenalohkojen pinnalle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia eli kunnes omenalohkot tuntuvat pehmeiltä.
3. Vaniljakastiketta varten sekoita kattilassa kylminä
keskenään maito, munaja perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Ota kattila pois levyltä, jäähdytä ja mausta sokerilla ja vanilliinisokerilla. Tarjoa kastike haalean omena-kaurapaistoksen kanssa.
Kaneliwokatut omenat
8-10 (n. 1 kg) omenaa
Paistamiseen
n. 2 rkl voita
2 rkl Pirkka sokeria
2 tl Pirkka jauhettua kanelia
1/2-1 tl Pirkka jauhettua kardemummaa
2 rkl vaaleaa siirappia
Lisäksi
vaniljajäätelöä
1. Kuori tai pese omenat ja paloittele ne paksuhkoiksi suikaleiksi.
2. Kuumenna voi wokki- tai paistinpannussa. Lisää omenasuikaleet ja kääntele niitä hetki kuumassa rasvassa.
3. Kun omenat ovat kuumia ja hieman pehmenneitä, ripottele päälle sokeri, kaneli ja kardemumma. Kääntele varovasti paistinlastalla niin, että mausteet sekoittuvat.
4. Kaada wokatut omenat laakealle tarjoiluvadille ja valuta pinnalle vaaleaa siirappia. Tarjoa jälkiruoka kuumana kylmän vaniljajäätelön kanssa.
Muita maittavia omenaluomuksia
Puurosta tulee entistä ravitsevampaa ja herkullisempaa omenalisällä. Testaa esimerkiksi makuisuutta tai riisipuuron ystävänä . on myös terveellinen ja makea vaihtoehto perinteiselle suolaiselle puurolle. on varsinaista herkkua.
Entä oletko vielä koskaan tehnyt tai ? Nyt on juuri oikea aika uusien ohjeiden opetteluun.
Omena-vaniljarisotto
3-4 (500 g) hapahkoa omenaa (Jonagold tai Granny Smith)
5 dl vettä
1 1/2 dl Pirkka risottoriisiä
1 kanelitanko
1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 dl rusinoita
1/2 dl sitruunanmehua
2 tl sitruunan raastettua kuorta
1 tlk (2 dl) Pirkka vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
(1-2 rkl sitruslikööriä, Cointreau)
Koristeeksi
Pirkka cashewpähkinöitä
1. Kuori ja kuutioi omenat.
2. Kiehauta vesi, lisää riisi, omenat, kanelitanko, sokeri ja suola. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä 25 minuuttia, välillä sekoittaen.
3. Lisää riisiseoksen joukkoon rusinat. Mausta sitruunanmehulla ja -kuoriraasteella. Poista kanelitanko ja jäähdytä riisiseos aivan kylmäksi.
4. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita vaniljavaahto riisiseoksen joukkoon ja mausta vielä halutessasi liköörillä. Koristele paahdetuilla cashewpähkinöillä.
Vinkki! Voit valmistaa risoton edellisenä päivänä muuten valmiiksi, mutta sekoita vaahdotettu vaniljakastike (ja likööri) juuri ennen tarjoilua riisin joukkoon.
Omenapizzat
4 tortillaa
1 rs (200 g) Pirkka appelsiinituorejuustoa
4 (n. 500 g) omenaa
1 rkl sokeria
1/2 tl kanelia
4 rkl Pirkka mantelilastuja
1. Voitele tortillat tuorejuustolla.
2. Kuori omenat tarvittaessa ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
3. Levitä omenaviipaleet tortillojen päälle hieman limittäin. Ripottele päälle sokeri-kaneliseosta ja mantelilastuja.
4. Paista 250 asteessa noin 7 minuuttia.
Vinkki! Kokeile myös appelsiinipizzoja. Korvaa omenat appelsiineilla ja kaneli kardemummalla.
Lisää makoisia ohjeita löydät
MTV3
Reseptit: Mitä tänään syötäisiin? (MTV3)
Kuvat: Ruokakesko