Madventures-miehet perustivat Liity kirkkoon -sivuston – liittyneitä jo 500

Madventuresista tutut Riku Rantala ja Tuomas Milonoff ovat perustaneet nettiin sivuston, jossa voi liittyä kirkkoon ja lähes 40 muuhun uskontokuntaan hiiren klikkauksella. Miehet haluavat herättää hankkeellaan keskustelua yhteisöllisyydestä.

Jos on kirkosta eroaminen ollut tähän asti helppoa, nyt on helppoa myös siihen liittyminen. Eikä pelkästään luterilaiseen kirkkoon vaan lähes 40 Suomessa toimivaan kirkkokuntaan.

Madventures- ja Docventures-tv-ohjelmista tutut Riku Rantala ja Tuomas Milonoff ovat ideoineet nettisivuston, jossa uskontokuntaan liittyminen on periaatteessa vain yhden hiiren klikkauksen takana.

Liityhetikirkkoon.com-verkkosivustolla ovat vaihtoehtoina luterilaisuuden lisäksi muun muassa rastafarilaisuus, Jehovan todistajat, taolaisuus, islam, druidismi, buddhalaisuus ja amishit.

Rantala ja Milonoff ovat halunneet herättää hankkeellaan ennen kaikkea ajatuksia ja keskustelua asiasta.

– Olemme huomanneet, että ihmisillä on näinä aikoina voimakas kaipuu hengellisten asioiden käsittelyyn ja ennen kaikkea yhteisöllisyyteen, jota uskonnolliset yhteisöt tarjoavat. Ajattelimme, että vastavoimana eroa kirkosta -palvelulle voisi olla myös tällainen sivusto, Riku Rantala selvittää.

Luterilaiseen kirkkoon liittynyt 21

Rantala ja Milonoff ryhtyivät taisteluun yhteisöllisyyden puolesta ja "apatiaa ja kyynisyyttä vastaan" pilke silmäkulmassa mutta eivät pilkkamielialalla. Kirkon piirissä hanke on ehtinyt kuitenkin herättää jo epäilyksiä.

– Jokainen tulkitsee kampanjaa tietysti omista lähtökohdistaan. Minua on lähinnä ihastuttanut nähdä se, miten paljon uskontoja maailmassa on. Meiltä on varmasti unohtunutkin monta isoa ja tärkeää uskonnollista yhteisöä joukosta.

Miehet avasivat kirkkoon liittymissivustonsa viime perjantaina. Heti ensimmäisenä päivänä sivustolla kävi noin 50 000 ihmistä. Sen jälkeen sivusto joutui hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi.

– Laskureiden mukaan halunsa eri uskontoihin liittymiseen oli esittänyt yli 23 000 ihmistä, mutta määrä ei hakkeroinnin vuoksi ollut oikea. Meidän yhteisömediatiimimme on etsinyt ihan käsin ne, jotka ovat ilmoittautumisessaan vakavissaan. Heitä on noin 500. Nimenomaan evankelisluterilaiseen kirkkoon on halunnut liittyä 21 ihmistä.

– Me toimitimme lupauksemme mukaisesti heidän yhteystietonsa kirkolle, ja he saavat myöhemmin varmasti postia omasta seurakunnastaan. Samoin toimimme muiden uskonnollisten yhteisöjen kohdalla, Rantala kertoo.

Kaikkiin uskontokuntoon ei liitytä hiiren klikkauksella

Riku Rantala korostaa ymmärtävänsä, että kaikkiin uskonnollisiin yhteisöihin ei voi liittyä pelkällä ilmoituksella.

– Suomen katolisen kirkon tiedottaja oli meihin jo yhteydessä ja muistutti, että katoliseen kirkkoon ei noin vain liitytä. Meidän ajatuksemme tässä onkin ollut lähinnä yhdistää uskonnollinen yhteisö ja ihminen, joka etsii itselleen yhteisöä.

Rantala itse kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon, mutta suhtautuu kriittisesti uskontoihin järjestelminä.

– Erityisen kriittisesti suhtaudun ihmisten niistä luomiin hallintokoneistoihin, joita käytetään mielestäni usein edistämään jo valmiiksi hyvinvoivien ihmisten asemaa ja turvaamaan sitä.

– En koe uskovani Jumalaan, eli olen varmaankin agnostikko. Olen pysynyt kuitenkin kirkon jäsenenä, koska pidän sitä yhtenä kenties maailman demokraattisimmista ja läpinäkyvimmistä uskonnollisista yhteisöistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja