Macronin neuvonantaja: Kiina toimittaa Venäjälle sotavarusteita – Kiina julistautuu puolueettomaksi

Kiina toimittaa Venäjälle varusteita, joita on mahdollista hyödyntää sotilaskäytössä Ukrainassa, Ranskan presidentin Emmanuel Macronin diplomaattinen neuvonantaja Emmanuel Bonne sanoo.

Diplomaattilähteen mukaan neuvonantaja viittasi mahdollisesti toimitettuihin sekä siviili- että sotilaskäyttöön sopiviin teknologioihin.

– On merkkejä siitä, että he tekevät asioita, joita emme toivoisi heidän tekevän, Bonne sanoi Yhdysvaltojen Coloradossa järjestettävässä Aspenin turvallisuusfoorumissa.

Kun Bonnelta kysyttiin, mitä hän tarkoitti kommentilla, hän sanoi että kyse on "eräänlaisten sotilasvarusteiden" toimittamisesta.

Bonne lisäsi, että Kiina ei kuitenkaan Ranskan tietojen mukaan toimita sotilaallista kapasiteettia Venäjälle "massiivisesti".

Ranskalainen diplomaattinen lähde kertoi AFP:lle, että neuvonantaja viittasi Kiinan mahdollisesti toimittamiin teknologioihin, joita voidaan soveltaa sekä siviili- että sotilaskäyttöön. Todisteita toimituksista ei ole.

Kiina väittää olevansa puolueeton

Sodan tämänhetkisessä tilanteessa, Ukrainan vastahyökkäyksen alettua, Kiinan pidättäytyminen asetoimituksista on erityisen tarpeellista, Bonne sanoi.

– Haluaisin Kiinan osoittavan sen olevan uskottava kumppani, hän sanoi.

Ukrainan liittolaiset ovat kehottaneet Kiinaa olemaan toimittamatta aseita Venäjälle hyökkäyssotaa varten.

Kiina väittää olevansa konfliktissa puolueeton. Se on vaatinut suvereenien valtioiden, mukaan lukien Ukrainan, kunnioittamista, mutta ei ole koskaan julkisesti tuominnut Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyökkäyssotaa.

Lue myös:

    Uusimmat