Mainos

Maantielautta seilasi ilman ihmisen ohjausta ensimmäisen kerran koko maailmassa – katso video Turun saaristossa matkaa tehneestä ihmelautasta

2:08

Suomessa on tehty tänään ensimmäinen maantielauttamatka itseohjautuvalla aluksella. Historiallisen testimatkan Paraisten ja Nauvon välillä teki maantielautta Falco tietokoneen ohjaamana.

Katso videolta tunnelmia historialliselta matkalta sekä toimitusjohtajien haastattelut.

Aluksen miehistö oli turvallisuussyistä paikalla, mutta ei ohjannut lauttaa matkana aikana. 

Neitsytmatka, jossa mukana oli lähes sata kutsuvierasta, kruunasi puolen vuoden kokeiluprojektin. Meriteknologiaa on kehittänyt kansainvälinen suuryhtiö Rolls-Royce ja kokeiluun aluksen miehistöineen toi valtion omistama Finferries.

Paluumatkalla testattiin etäohjausta, jolloin lauttaa ohjailtiin noin 50 kilometrin päästä Turun keskustasta.

– Upea fiilis, kun on tehty ensimmäinen matka autonomisesti ja sen päälle etäohjauksella niin, että ihmisiä oli kyydissä, sanoi Falcoa etäohjannut merikapteeni Tuumas Mikkola.

Henkilöstöä ei vähennetä

Finferriesin toimitusjohtaja Mats Rosin ei usko, että itseohjautuvat lautat korvaavat pitkään aikaan henkilöstöä, vaikka sellaisia otettaisiin käyttöön.

– Tämä on palveluammatti, emme ole edes miettineet sellaista. Pyrkimyksenä on lisätä turvallisuutta ja energiatehokkuutta ja sitä kautta parantaa ympäristöä, Rosin sanoo.

Rolls-Roycen Marinen toimitusjohtaja Mikael Mäkinen arvioi, että itseohjautuviin aluksiin edetään maailmalla asteittain.

– Uskon, että parin vuoden kuluessa meillä voi olla osa alusten systeemeistä autonomisia ja ehkä noin 5–7 vuoden päästä saattaa olla autonomisia aluksia, Mäkinen sanoo.

Ihminen sivustaseuraajana

Farco-alus havainnoi ja tunnisti ympärillä olevia kohteita sekä suoritti näiden väistämistä sensori fuusion ja tekoälyn avulla. Lisäksi aiemmin kehitetyn autonomisen navigointijärjestelmän avulla alus suoritti autonomisen rantautumisen ilman ihmisen puuttumista operointiin. 

Falcoon on asennettu mittava määrä sensoreita ja kameroita, joiden avulla voidaan luoda ihmissilmää tarkempi yksityiskohtainen ja ajantasainen kuva alusta ympäröivästä tilanteesta.

Tilannekuva välitetään noin 50 kilometrin päähän aluksesta Finferriesin etäoperointikeskukseen Turun keskustassa, jossa päällikkö valvoo autonomista operointia ja on valmis puuttumaan aluksen ohjaukseen etäoperoinnin kautta jos tarpeellista.

Finferriesin lautat ja lossit hoitavat ympäri Suomea yli 40 reittiä, joista iso osa Turun saaristossa sekä Itä-Suomen järvialueilla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja