Maallikkotuomarit tikunnokassa raiskaustuomion kumoamisesta – "Järjestelmä on epäjohdonmukainen"

2:45
Onko lautamiesjärjestelmä tarpeellinen? Oikeusasiantuntijat vastaavat.

Lautamiesjärjestelmä nousi puheenaiheeksi sen jälkeen, kun lautamiehet kumosivat raiskaussyytteen vastoin tuomarin näkemystä Keski-Suomen käräjäoikeudessa toukokuussa. Epäilty raiskaus tapahtui syyttäjän mukaan syksyllä 2021.

Maallikkotuomareihin perustuva lautamiesjärjestelmä nousi puheenaiheeksi, kun kaksi lautamiestä vapautti miehen raiskaussyytöksistä Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Aiheesta uutisoivat Keskisuomalainen sekä Helsingin Sanomat.

Onko lautamiesjärjestelmälle edelleenkin perusteita? 

– Peruste lautamiesjärjestelmän olemassaololle on edelleenkin luottamuksen lisääminen tuomioistuinlaitosta kohtaan, sanoo Tuomariliiton varapuheenjohtaja Minna Hällström tänään Uutisaamussa.  

Asianajajaliiton puheenjohtajan Hanna Räihä-Mäntyharjun mukaan lautamiesten perinne juontaa historiasta, käräjäkiviltä.

– Varmasti on ajateltu jo silloin, että tuomarit ovat aika kaukana ihmisten arkisesta elämästä. On haluttu lisätä luottamusta tuomioistuinlaitosta kohtaan.

Hällströmin ja Räihä-Mäntyharjun mukaan se, että lautamiehet kumoaisivat tuomarin päätöksen, on erittäin harvinaista, mutta seksuaalirikoksissa taas melko tavanomaistakin.

– Tämä on erittäin valitettava esimerkki siitä, että tuomitsemistoiminta edellyttää hyvin laaja-alaista osaamista kaikilla osa-alueilla. Päätös perustui täysin julkisuudessa olleisiin tietoihin. Päätos on ristiriidassa todistajan psykologian kanssa, Hällström sanoo.

– Järjestelmä on epäjohdonmukainen. Lautamiesjärjestelmää ei ole myöskään erityistuomioistuimissa eikä hallintotuomioistuimessa. Tämä on rajattu käräjäoikeuksissa kaikkein vaativimpiin tapauksiin rikosasioissa eli seksuaali- ja väkivaltarikoksiin, sanoo Hällström.  

Kunnanvaltuuston valitsemat lautamiehet toimivat ainoastaan käräjäoikeuksissa.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Usein niiden henkilöiden joukosta, jotka ovat olleet ehdolla kunnallisvaaleissa, Räihä-Mäntyharju sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja