Maaliskuu

31.3.2005

Kirjahyllyn tarina

Seppo Salmevaara ja hänen veljensä Kalevi perustivat Helsingin Antikvariaatin vuonna 1981 rakkaudesta kirjoihin. Rakkaita aarteita haluttiin kohdella hellästi sekä liikkeessä että kotioloissa, mutta vanhoja hyviä hyllykköjä oli vaikeaa löytää ja oli siis teetettävä uudet. Seppo Salmevaara teetti sellaiset ensin itselleen ja sitten veljelleen. Tästä alkoi Björknäs-hyllyjen tarina. Keksintö ei siis ollut uusi vaan historia menee vuoteen 1892 ja Amerikkaan jossa kirjahylly patentoitiin. Kun patentti vapautui, nerokasta kirjojen säilytyskaappia alkoivat valmistaa muutkin USA:ssa ja Euroopassa.

Nyt Boknäs perheyrityksessä ovat mukana myös Sepon pojat ja se työllistää 30 työntekijää. Seppo Salmevaara on kuitenkin yrityksen sydän, jolle on tärkeää kestävän kehityksen ideologia ja tietysti kirjat.

Lisää Boknäsistä ja Björknäs-hyllyjen historiasta löydät osoitteesta www.boknas.fi.

24.3.2005

Jukka Rintala sisustusmallisto

Muotitaiteilija Jukka Rintalan suunnitteluyhteistyö kolmen erilaisen eteläpohjalaisen tekstiilivalmistajan kanssa alkoi muutama vuosi sitten, kun hän oli Kokkolassa toimivan Etelä-Pohjaanmaan Muotoiluinstituutin muotoilujohtajana. Silloin hän tutustui eteläpohjalaisiin tekstiilivalmistajiin ja perinteikäs pellava saattoi yhteen Rintalan ja kolme tekstiilivalmistajaa - Jokipiin Pellavan, Lennolin ja VM-Carpetin. Hänen vahva siveltimen jälkensä on antanut suomalaiselle pellavalle hienostuneet ja modernit muodot ja väritykset näiden valmistajien mallistoissa.

Kaikilla mallistoa valmistavilla tehtailla on pitkät perinteet tekstiilien valmistuksessa. Jalasjärvellä toimiva Jokipiin Pellava on maamme johtava pellavakutomo, Lappajärveläinen VM-Carpet on suurin mattokutomomme ja Lennol, myös Jalasjärvellä, on toiminut yli 30 vuoden ajan ensin huonekaluteollisuuden alihankkijana ja viime vuosina myös sisustustekstiilivalmistajana.Jukka Rintalan suunnittelupanos on antanut kaikille kolmelle yritykselle arvokkaan lisän tuotekehitykseen ja markkinointiin.

Suomalaista suunnittelua ja tietotaitoa arvostetaan maailmalla, mutta pienten yritysten resurssit eivät aina riitä suurille markkinoille pääsemiseen. Jukka Rintala projekti on oiva esimerkki yhteistyöstä, joka vei projektin aina Japaniin saakka. Viime marraskuussa Tokiossa pidetyillä Japantex-messuilla se esiteltiin vaativille japanilaisille suuren japanilaisen tekstiilialan maahantuojan Hayashi Bussanin osastolla. Yhteistyössä on voimaa! Uusia tuotteita on jo suunnitteilla.Lisätietoa tuotteista löydät osoitteista www.jokipiinpellava.fi, www.lennol.fi ja www.vm-carpet.fi

17.3.2005

Pääsiäisen kukat

Kevään kukista ja niiden hoitamisesta oli kertomassa floristi ja puutarhuri Juho Rukkila Töölöntorin Kukasta. Lisätietoja Juhon töistä löydät osoitteesta www.toolontorinkukka.fi. Kuvauksissa käytetyt kukat toimitti Huiskula Oy.

Lisätietoa kukkien hoidosta, kukkatrendeistä ja kukkaideoita www.huiskula.fi sivujen ”Kukkien Ystävä” sivuilta.

Persoonallisen kodin kauniin kattauksen oli tehnyt herkullisista ruuistaan ja persoonallisista kattauksistaan tunnettu catering-yritys Ruokalähettiläs, yhteystiedot ja kuvia kattauksista osoitteessa www.ruokalahettilas.fi.

10.3.2005

Energiasisustus

Kouluttaja Marika Borg (ent. Burton) kertoi kodin energiasisustamisesta ja tärkeimpinä vinkkeinä muistutti, että jo kodin siivoamisella ja tarpeettomien ja rikkinäisten esineiden poistamisella saadaan tilaa uusille ajatuksille. Kodin kaikkien asukkaiden tarpeet tulee huomioida ja antaa kaikille mahdollisuus omille tärkeille asioille.

Marika Borg on kouluttanut jo kymmeniä vuosia hyvinvoinnista ja energiasisustuksesta. Elämäntaidon koulutuksien lisäksi hän kirjoittaa nyt kirjaa energiasisustuksesta ja kirja julkaistaan loppuvuodesta. Lisätietoja Marikan koulutuksista löydät osoitteesta www.namaste.fi

Marikan 10 pikatapaa parantaa kodin energioita ja tunnelmaa

1. Siivoa ylimääräiset tavarat näkyviltä, imuroi ja pyyhi pölyt - yksinkertaista ja tavattoman tehokasta!

2. Tuuleta kotisi perusteellisesti - piristyt ja voit paremmin

3. Poista seiniltä taulut yms. jotka eivät sinua enää ilahduta

4. Anna pois tai laita säilöön kaikki muutkin sinua häiritsevät esineet (ei kuitenkaan perheenjäseniä)

5. Heitä armotta pois (kompostiin) kaikki kituvat huonekasvit ja hanki tilalle terveitä yksiöitä. Kotisi ei ole kasvi-sairaala 6. Osta rehevä kimppu iloisen värisiä leikkokukkia ja laita ne säteilevän puhtaaseen maljakkoon.

7. Polta tuoksulampussa sitruuna- tai muuta hyväntuoksuista eteeristä öljyä (appelsiininkukka on ihana!).Voit myös laittaa imuriin muutaman tipan tuoksuöljyä.

8. Sytytä kynttilä/kynttilöitä

9. Pane rauhoittavaa musiikkia soimaan ja sulje kännykkä.

10. Istu alas, hiljenny, sulje silmäsi ja pyydä sydämestäsi, että kotisi täyttyisi rakkaudella

3.3.2005

t.i.l.a. vieraili Designmuseon näyttelyssä tutustumassa Suomen valaisinmuotoilun uranuurtajiin kuuluvan Paavo Tynellin näyttelyyn. Tynellin sirot messinkivalaisimet ja hänen uransa Taito Oy:n taiteellisena johtajana ovat esillä Designmuseon näyttelyssä 28.3.2005 asti.

  • Näyttely on avoinna
  • tiistaisin klo 11-20
  • keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-18.
  • Maanantaisin suljettu.
  • Korkeavuorenkatu 23, Helsinki.
  • www.designmuseum.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja