Maailman pommitetuin maa kursii vieläkin haavojaan – Obama sanoi katuvansa USA:n pommituksia

1:36

Pommikoneellinen räjähteitä joka kahdeksas minuutti. Yötä päivää. Yhdeksän vuotta. Näin voidaan verrata Yhdysvaltain salaisia pommituksia Laosiin Vietnamin sodan aikaan 1960- ja 70-luvuilla. Amerikkalaiset kaatoivat käytännössä yli 2 miljoonaa tonnia räjähteitä yhteen Kaakkois-Aasian köyhimmistä valtioista.

– Pommeja satoi taivaalta, kuvailevat laosilaiset.

Se pitää paikkansa, sillä Laos on monen mittapuun mukaan maailman pommitetuin valtio. Yhdysvaltojen pommitukset tapahtuivat vuosien 1964 ja 1973 välillä. Maahan kipattiin sellainen määrä räjähteitä lähes vuosikymmenen ajan, että sitä on vaikea edes ymmärtää.

Tarkoituksena oli muun muassa tuhota Vietnamiin vievät huoltoreitit.

Ja viisi vuosikymmentä myöhemmin Laosissa ei edelleenkään kannata poiketa polulta. Ohjetta on parempi noudattaa kirjaimellisesti.

– Laosissa on edelleen tuhansia tonneja räjähtämättömiä ampumatarvikkeita kuten pommeja ja kranaatteja. Vältä liikkumista teiden ulkopuolella seuraavilla alueilla, varoittaa Suomen ulkoministeriön matkustustiedote ja listaa kymmenen eri aluetta, jossa uhka on edelleen todellinen.

Vaikka paikalliset ovat hyvin tietoisia maahan hautautuneesta vaarasta, uhreja tulee edelleen. Yli 20 000 ihmistä on kuollut tai loukkaantunut sen jälkeen, kun pommitukset loppuivat vuonna 1973. 

Erityisesti maassa väijyvät rypälepommit houkuttelevat lapsia, sillä ne voisivat yhtä hyvin olla maastoon tippuneita leluja. Ulkomuoto on lapsen mielestä jännittävä.

Ja juuri rypälepommeja amerikkalaiset tiputtivat eniten.

Obama katuu, mutta ei pyydä anteeksi

Yhdysvalloille Laos on vaiettu tragedia. Kun Vietnamin sota päättyi, Laos jäi väistelemään maahan tiputettuja pommeja. Ja väistelee niitä yhä. 

Pomminraivaus on Laosissa arkipäivää, rahaa siihen on vain harmittavan vähän.

Barack Obama on ensimmäinen Yhdysvaltain virassa oleva presidentti, joka on vieraillut maassa. Obaman Laosiin lennätti Asean-huippukokous, ei historian tapahtumat itsessään.

Matkallaan presidentti kohtasi kuitenkin myös kotimaansa julmat toimet. Obama vieraili muun muassa keskuksessa, jossa autetaan pommien vuoksi loukkaantuneita ihmisiä.

– Yhdysvallat tiputti Laosiin enemmän pommeja kuin Saksaan ja Japaniin yhteensä toisessa maailmansodassa. Laosin kansalle sota ei loppunut, kun pommit lakkasivat tippumasta taivaalta, Obama sanoi keskuksessa pitämässään puheessa.

Obama ei vierailullaan esittänyt virallista anteeksipyyntöä, mutta myönsi, että amerikkalaisilla on moraalinen velvollisuus auttaa Laosia pomminraivaamisessa.

Presidentti lupasikin maalle lähes 100 miljoonaa dollaria raivausoperaatioon tuleville vuosille.

Rahasumma ei mennyttä muuta, mutta on merkki siitä, että Obama haluaa sulkea epämieluisan historianluvun ja avata uuden kappaleen kaakkoisaasialaisen pienen Laosin kanssa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja