Mainos

Maailman aids-päivä tänään

Maailman aids-päivää vietetään tänään ympäri maailmaa.

Tänään vietettävän maailman aids-päivän tarkoituksena on kiinnittää huomio kasvavaan kansainväliseen ongelmaan. YK:n aids-ohjelma UNAIDS arvioi, että viime vuoden lopussa maailmassa oli yli 30 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta. Näistä uusia tartuntoja oli noin 5,5 miljoonaa.

Suomessa hiv-tartuntoja on tähän mennessä todettu yli 1200, joista uusia tartuntoja oli 130. Suurin osa viruksen kantajista oli suonensisäisten huumeiden käyttäjiä.

Helsingissä Tuomiokirkon portaille sytytetään iltapäivällä lyhdyt muodostamaan punainen nauha, joka on kansainvälinen vastuunkantamisen ja myötätunnon symboli.

-Nythän 70 prosenttia suomalaisten heteromiesten tartunnoista tulee tällä hetkellä Thaimaasta, ja sinnehän tehdään paljon näitä matkoja. Suomalaiset miehet matkustavat myös paljon Venäjällä ja Virossa ja kun molemmissa maissa hiv on lisääntymässä, niin on ilman muuta selvää, että tämä tulee tilastollisesti näkymään myös Suomessa, sanoo Suomen aids-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Bengt Lindblom.

Tauti leviää myös Aasiassa

Kiinan terveysviranomaiset jakoivat tänään kondomeja, ja paikalliset sanomalehdet kirjoittivat hellyttäviä tarinoita aidsin uhreista häivyttääkseen yleistä tautia kohtaan tunnettua välinpitämättömyyttä.

Tauti on leviämässä myös Kiinassa. Maassa on virallisten tietojen mukaan 20 711 aidsiin sairastunutta, mutta terveysviranomaiset uskovat hiv-positiivisten määrän olevan ainakin 600 000. Sen uskotaan kasvavan 30 prosentilla vuosittain.

-Kiina on matkalla kohti suurta epidemiaa, jollei lähimmän kolmen neljän vuoden kuluessa ryhdytä nopeisiin toimenpiteisiin, sanoo YK:n lastenrahaston Unicefin edustaja Kiinassa Edwin Judd. Hänen mukaansa tautitapauksia saattaa pahimmassa tapauksessa olla 10 miljoonaa vuonna 2010.

Kondomeja ja aidsvalistusta jaettiin myös Vietnamin suurissa kaupungeissa. YK:n Unaids-järjestö pitää maan virallista 107 000 hiv-positiivisen lukua liian pienenä. Kansallisen aidskomitean mukaan tänä vuonna on sairastunut jo 10 000 henkilöä. Unaidsin mukaan aidstilanne on Aasiassa pahin Vietnamissa, Kambodzhassa, Burmassa ja Kiinassa.

Venäjä vaaravyöhykkeessä


Venäjällä hiv-epidemia leviää rajua vauhtia. Uusia tartuntatapauksia on yksinomaan tänä vuonna rekisteröity lähes 40-tuhatta, mikä on kymmenen kertaa enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Venäläisviranomaiset näkevät epidemian taustalla yhä kasvavan huumeongelman.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.