Maahanmuuttajien “Olen suomalainen” levisi myös Italiaan

Verkossa viime päivinä levinnyt video, jolla maahanmuuttajataustaiset suomalaiset laulavat Kari Tapion hitin “Olen suomalainen”, on nyt huomioitu myös Italiassa.

Toto Cutugnon “L'italiano”-hitistä tehdystä uudesta suomalaisversiosta on kerrottu muun muassa Corriere della serassa, stranieriinitalia.it-nettisivulla ja RAI 3 -kanavan uutisissa.

Tekijöiden mukaan "Olen suomalainen" -kappaleen esittävät kaksitoista ihmistä, joilla on Suomen kansalaisuus, mutta joiden juuret ovat joka puolella maailmaa: Senegalista Kiinaan ja Syyriasta Peruun.

Kansalaiset feat. Merborgare -projektin laulu "Olen suomalainen" haastaa pohtimaan, kuka on suomalainen, mitä suomalaisuus tänään tarkoittaa ja keitä kaikkia se koskettaa. 

Corriere della seran mukaan jokainen suomalainen Kotkasta Rovaniemelle tuntee ainakin suositun karaokelaulun ensimmäisen säkeen.

YouTube-hitistä on tullut muutamassa päivässä “rasismia vastustavien kansallislaulu”, lehti kirjoittaa. Jutun yhteydessä esitellään myös Kari Tapion levynkantta vuodelta 1983.

Videosta kerrottiin perjantaina myös TG3-uutislähetyksen loppukevennyksessä. Sen mukaan video levittää maailmalle kuvaa monikulttuurisesta suomalaisesta yhteiskunnasta, joka ei kuitenkaan luovu perinteistään. Aivan kuten alkuperäinen italialaisversio, myös suomalainen cover nojaa vahvasti kliseisiin, jotka auttavat selittämään kansallista identiteettiä.

Toto Cutugno puolusti maahanmuuttajia

Corriere della serassa huomautetaan, että maahanmuuttajataustaisten uusi tulkinta laulun sanoista sopii hyvin yhteen Toto Cutugnon viime vuonna antaman lausunnon kanssa.

– Aito italialainen on se joka syntyy maassamme argentiinalaisille, venäläisille tai kiinalaisille vanhemmille, Cutugno totesi San Remon musiikkifestivaaleilla.

Cutugno oli kirjoittanut lauluun myös uuden säkeistön, jossa puhuttiin maahanmuuttajataustaisista italialaisista. “Huomenta Italia, monenlaiset italialaiset, joita me kutsumme EU:n ulkopuolelta tuleviksi, joilla on toisenvärinen iho, mutta joiden lippu on kolmivärinen”, säkeistö alkoi.

Italian lain mukaan ulkomaalaisten vanhempien Italiassa syntyvä lapsi saa vanhempiensa kansalaisuuden. Muun muassa maan presidentti Giorgio Napolitano on vedonnut kansalaisuuslain muuttamisen puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja