Lukion oppimateriaalit muuttuvat maksuttomiksi – uudistus näkyy kirjakaupoissa murheellisella tavalla: "On pelko, että etenkin pienten paikkakuntien kirjakauppoja kuolee"

7:05
Lukutaito on kansallisaarteemme.

Pienten paikkakuntien kirjakauppojen kohtalo huolestuttaa, sillä lukioiden oppimateriaalit muuttuvat ilmaisiksi. 

Hallitusohjelman mukaan oppivelvollisuus laajennetaan koskemaan myös toista astetta. Tästä seuraa se, että esimerkiksi lukioiden oppimateriaalit muuttuvat maksuttomiksi, mikä syö kirjakauppojen tuloja.

Kirjakauppaliitto kertoi syksyllä, että jopa kolmannes kirjakaupoista arvioi joutuvansa lopettamaan toimintansa, jos kunnat hankkivat jatkossa oppikirjansa keskitetysti ja jättävät kirjakaupat hankintaketjun ulkopuolelle.

Vaikka arvio olisikin liioiteltu, uudistus väistämättä iskee kirjakauppoihin kovaa. Kirjakauppaliiton mukaan oppikirjojen osuus kirjakauppojen kirjamyynnistä on ollut 16–28 prosenttia.

– On pelko, että etenkin pienten paikkakuntien kirjakauppoja kuolee. Samalla uudistus on hyvä asia kirjojen tekijöille ja kustantajille, arvioi tietokirjallisuuden professori Anne Mäntynen Helsingin yliopistosta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja