Yläkoululaiset uskovat lukutaidolla olevan merkitystä tulevaisuudessa: "Ei ole mitään merkkejä siitä, että lukemisen merkitys vähenisi"

Lukutaito on kansallisaarteemme 7:05
Lukutaito on kansallisaarteemme – vieraana kirjailija ja äidinkielenopettaja Minna Rytisalo.

Lasten ja nuorten säätiön kyselyyn vastanneet yläkoululaiset pitävät lukutaitoa hyödyllisenä ja tärkeänä taitona tulevaisuutensa suhteen.

Näin uskoo 70 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista. Lukutaidon lisäksi nuoret nostivat esille myös pehmeät arvot, joita lukeminen vahvistaa.

– Julkisessa keskustelussa on oltu huolissaan erityisesti nuorten lukemisesta ja lukutaidosta. Keskustelussa eivät kuitenkaan tähän mennessä ole päässeet ääneen itse nuoret, säätiön Read Hour -kampanjan projektipäällikkö Hanna Koskenkangas toteaa tiedotteessa.

Säätiön tiedotteessa todetaan lukemisen vahvistavan empatiakykyä ja kriittistä ajattelua sekä lisäävän nuorten sanavarastoa.

– Nuorten mielestä ei ole mitään merkkejä siitä, että lukemisen merkitys vähenisi tulevaisuudessa. Nykyisessä keskustelussa olisi syytä huomioida, että lukutaito on merkittävä tulevaisuuden taito, sillä ilman riittävää lukutaitoa nuoren kyky pärjätä yhteiskunnassa heikkenee, Koskenkangas sanoo.

Säätiön kyselyyn vastasi yli 4 300 yläkouluikäistä.

Read Hour -kampanjalla innostetaan suomalaiset lukemaan. Tempaus huipentuu YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä sunnuntaina.

Video: SuomiAreenassa keskusteltiin heinäkuussa 2019 suomalaisten lukutaidon tämänhetkisestä tilasta. 

Lue myös:

    Uusimmat