Lukijat kertovat: Tällaista on seksismi työelämässä

Kerroimme viime viikolle The Everyday Sexism -projektissa naisten yleisesti raportoimista seksistisistä tilanteista työelämässä. Kysyimme lukijoiltamme, kuulostivatko tarinat tökeröstä käytöksestä tutuilta.

Alkuperäisen jutun voit lukea tästä. Kyselyssämme moni kertoi pienistä ja isoista ongelmista, mutta muutama vastannut piti seksismistä valittamista vain huumorintajuttomuutena. Tässä poimintoja vastauksista:

"Usein tytöllellään, vaikka olen 37-vuotias. Tätä jatkunut koko aikuisiän. Usein tulee suoria, törkeitäkin ehdotuksia. Miesten on yllättävän vaikea hyväksyä, että ei kiinnosta. Esimies on tullut iholle. Firman omistaja on autossa laittanut kätensä reidelleni (vanhempi mies). Ollessani nuorempi ja nuorten työpajassa paikan yli keski-ikäinen, naimisissa oleva pomo alkoi mm. ehdottelemaan kynttiläillallisia luonani. Tein ahdistelusta ilmoituksen työkkäriin, mutta arvaatkaapa vaan uskottiinko? Työtekoni kyllä loppui kyseisessä puljussa."

Älyhoi

"Ensimmäinen kerta taisi olla, kun silloinen esimieheni tarrasi kiinni rintamukseeni paikallisessa kuppilassa. Olin 17-vuotias. Miespuoliset kaverini heivasivat esimiehen pihalle. Hän ei enää sen jälkeen kehdannut naamaansa näyttää työpisteelläni.

Tämän jälkeen työskentelin naisvaltaisissa työpaikoissa parisen vuotta. Siellä sain harvoilta miespuolisilta, minua ylempänä olevilta henkilöiltä kuulla tytöttelyä. Tämän jälkeen työskentelin mainostoimistossa, jossa jokaisissa firman bileissä joku oli heittämässä rankkaa flirttiä ja kutsumassa huoneeseensa. Opin aika nopeasti tunnistamaan miehet, joille pitää leikkiä jääkylmää ettei joudu kopeloiduksi.

Ikävä kyllä tämä on minulle jo niin normaalia, ettei sitä voi muuta tehdä kun olkiaan kohauttaa. Nykyisessä työpaikassa onneksi vähemmän mitään tuollaista käy. Sitä saattavat hillitä myös nimettömään ilmestyneet sormukset."

Ex-tyttö

"Olin juuri lukion päättäneenä tyttönä työhaastattelussa. Haastattelija alkoi kysellä henkilökohtaisuuksia, kuten missä poikaystäväsi asuu ja kuinka usein soittelette. En tuolloin vielä tiennyt, ettei henkilökohtaisuuksia saa kysellä, joten vastailin, vaikka olo oli hankala."

M

"Minulla on ollut mieskollega, joka saattoi esimerkiksi noin vain tulla "hieromaan hartioita", tuoda suklaata paikan naisille ja flirttailla toimistolla kuin baarissa. Hän selvästi nautti tällaisesta kuvittelemastaan naisten miehen roolista. Kun sanoin ei kiitos niskahieronnoille, olin huumorintajuton ja herkkähipiäinen. Hän oli tosin ulkomaalainen. Ulkomailla olen törmännyt ilmiöön huomattavasti useammin kuin Suomessa. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa eräs opettaja totesi, ettei voi ymmärtää miksi opiskelen kun voisin vain keskittyä perhe-elämään. Mies kauhisteli urapyrkimyksiäni ja kertoi pitävänsä niitä typerinä, ja samalla hoki, ettei hänen mielipiteitään pitäisi ottaa henkilökohtaisesti. Harmi vain, että hänen olisi pitänyt opettaa minulle toivomallani uralla tarvitsemiani taitoja.

Suomessa minulle on nuorempana todettu, että minut palkattaisiin, jos en olisi äiti. Kas kun lapsen takia voisin joutua olemaan poissa töistä, haluton tekemään ylimääräistä tai minun voisi olla vaikea keskittyä työhön. Kyseessä oli pieni kenkäkauppa ja osa-aikatyö opiskelujen ohessa. Paikan palkkauskin olisi ollut laittoman alhainen, koska yrittäjä kertoi, että muuten ei kannattaisi paikkaa pyörittää, ymmärrän varmaan. Pulju on kyllä pystyssä näin 10 vuoden jälkeenkin."

Tilda

Seksismi satuttaa myös miehiä

"Olin eräässä ravintolassa tarjoilijan paikalla harjoittelijana. Olin paikan ainoa mies. Koska tosiaan olin "se mies talossa", minun kuului viedä vain roskia ja tiskata.

Kun kysyin, että voisinko kokeilla myös tarjoilla ruokaa, minulle sanottiin, että "jätä se meille tytöille ja hoida sinä roskat".

Seksismiä on puolin ja toisin. Se pitää aina muistaa."

Pikkutytöksi leimaamista

"Ollessani harjoittelijana eräässä keittiössä viisikymppinen miespuolinen keittiömestari huuteli aina, että "tyttö, tulehan tänne" ja "mites tytöllä on meni aamu?" Puhuessaan muille työntekijöille  hän puhui kuin en olisi paikalla lainkaan, vaikka seisoin vieressä: "tuo tyttö sitten laittaa nämä misat ja sitten tyttö on siihen ja tuohon asti töissä..." Voi että miten alkoi kiehumaan jokin muukin kuin kattila, kun näytti aivan mahdottomalta se oikean nimen opettelu ja käyttäminen.

Tuon lisäksi ikäsyrjintää on tullut nähtyä ja hyvinkin paljon, mikä johtunee siitä että näytän suhteellisen nuorelta. Olen reilusti yli parikymppinen, ja silti kohdellaan kuin 14-vuotiasta TET-harjoittelijaa. Vaihdoin alaa ja todella toivon, ettei tulevassa uudessa ammatissani olisi ainakaan tuota pikkutytöksi leimaamista."

Mariel

"Kaikkein ärsyttävintä on joidenkin miesten alentuva ja aliarvioiva asenne: "ei sinun kannata tuollaisilla asioilla pientä päätäsi vaivata". Olen toistuvasti törmännyt älykkyyteni reiluun aliarvioimiseen työelämässä, yleensä miesten taholta. Älykäs nainen on monille miehille liikaa, ja kun he eivät muuhun kykene, he alkavat nauraa, kyseenalaistaa ja vitsailla. Minua ei huvita. Olen töissä asialinjalla, enkä miehiä naurattamassa!

Olen törmännyt usein asiakaspalvelutehtävissä tilanteseen, että minunkin luullaan olevan ns. "tarjolla". Tekisi mieleni teettää itselleni työelämään paitoja, jossa lukisi isoilla kirjaimilla, että "Olen vain töissä täällä"."

Accountant

"Herkkänahkaisuutta"

"Onhan sitä kaikenlaisia sattumuksia ja ikäviäkin tilanteita työelämässä, mutta keskitytään mieluummin työasioihin ja eteenpäin menemiseen, kuin kaikenlaisista pöljistä tyypeistä valittamiseen. Jos työpaikassa on kerta kaikkiaan paha olla, niin silloin kannattaa yrittää saada parempi työpaikka. Muuten jostain tytöttelyistä valittaminen kertoo vain ko. ihmisten herkkänahkaisuudesta. Yhtä lailla miehiä voi pojitella, ihan kokouksessakin, iloisesti ja pieni pilke silmäkulmassa -ja suhtautua samalla tavalla kun itseä tytötellään. Ahdistelu on tietenkin väärin, ja siitä pitäisi tehdä rikosilmoitus."

Keskitytään asioihin!

Onko sinulla tarina kerrottavana?

Vielä ehdit osallistua kyselyyn. Halutessasi voit jättää yhteystietosi toimittajan mahdollista yhteydenottoa varten.

Lue myös:

    Uusimmat