10 tavallista tilannetta – tällaista on seksismi työelämässä

Onko sinua pidetty työpaikallasi tyttösenä, riskisijoituksena tai virheellisesti tarjoilijana? Et ole ainoa.

Everyday Sexism Project kerää netissä nimensä mukaisesti kokemuksia arjen seksismistä. Brittilehti The Guardianin bloggaaja Laura Bates kokosi yhteen yleisimpiä naisten raportoimia tilanteita työelämästä. Kuulostavatko nämä skenaariot tutuilta sinun korviisi?

1. Sinua erehdytään pitämään sihteerinä

“Vaikka olen korkeimmassa asemassa asiakaskokouksissa, muiden osanottajien ollessa miehiä minun oletetaan olevan paikalla muistiinpanojen tekemistä ja tarjoiluista huolehtimista varten.”

"Johdan hyväntekeväisyysjärjestön varainkeruuosastoa. Joka kerta mennessäni kokoukseen osastollani työskentelevän miehen kanssa, häntä tervehditään ja kätellään ensin, ja myös keskustelu kohdistetaan häneen. Kerran minulta kysyttiin, olenko paikalla laatiakseni muistiinpanot, vaikka olin juuri esittäytynyt johtajaksi.”

2. Sinua erehdytään pitämään tarjoilijana

“Yrityksen päätoimistosta ulkomailta oli saapunut vieraita kuulemaan raporttiani. Kun astuin sisään neuvotteluhuoneeseen papereideni kanssa, he pyysivät minua tuomaan kahvia, maidolla ja kahdella sokerilla.”

3. Sinua tytötellään

"Kun esittelen ideoitani ylemmälle johdolle, minua kehutaan “hyväksi tytöksi”. Mieleni tekisi huutaa. Eräs lopetti, kun kohotin kulmaani kysyvästi ja totesin, että en ymmärtänyt mitä hän sanoi. Toinen jatkoi tytöttelyä. Kerran kutsuin yhtä heistä ”hyväksi pojaksi”, mutta en tietenkään kokouksessa. Hän ymmärsi yskän, mutta totesi puolustuksekseen, ettei “tytöttely tarkoita mitään.”

4. Sinulla ajatellaan olevan kuukautiset, jos valitat

"Kollegani täytyi hätistellä miespuolista työkaveriaan toiselta osastolta, kun tämä ei ollut saanut työtään tehtyä deadlineen mennessä. Kun kollegani otti asian esiin hänen kanssaan, miehen vastaus oli, että ”taitaa olla se aika kuukaudesta.” Kyseessä on iso pörssiyritys, jossa kollegani työskentelee juristina.”

5. Sinun sijaasi pyydetään miestä paikalle

“Työskennellessäni asianajotoimistossa ihmiset monesti pyysivät puhelimessa voisivatko puhua minun sijaani jonkun miespuolisen kanssa.”

“Ihmiset kysyvät, voivatko saada häihin tai hautajaisiin miespuolisen papin. He sanovat, että ei mitään henkilökohtaista, mutta he pitävät enemmän miehestä.”

6. Ideasi sivuutetaan, kunnes mieskollegasi esittelee sen

"Ystävättäreni ehdotti toimistokokouksessa loogista ja yksinkertaista ratkaisua toistuvaan ongelmaan. Kaikki katsoivat vain tyhjästi eteensä. Mieskollegan tehtyä saman ehdotuksen vähän myöhemmin koko huone innostuu, nyökyttelee mukana ja onnittelee häntä hyvästä ideasta.”

7. Sinulta kysellään lastenhoitojärjestelyistä

"Työhaastattelussa minulta kysyttiin, aionko hankkia lisää lapsia ja miten olen järjestänyt lastenhoidon. Joka kerta, kun tätä kysytään, kysymystä edeltää lause ”minun ei varmaan pitäisi kysyä tätä, mutta…” Niinpä! Esitettäisiinkö sama kysymys mieshakijalle?”

8. Sinua pidetään riskinä, koska voit tulla raskaaksi

"Minulla oli parikymppisenä työhaastattelu pienehkön yrityksen toimistossa. Yrityksen omistaja kertoi, että minua ei palkattaisi koska tulisin todennäköisesti raskaaksi ja jäisin äitiyslomalle, ja jos toistaisin sen mitä hän sanoi, hän kiistäisi koko asian.”

9. Sinua pidetään “vauvahöperönä”

"Ensimmäisenä työpäivänäni äitiyslomani jälkeen minulle sanottiin, etten olisi enää koskaan entiselläni työtovereideni silmissä, sillä nyt vauva sekoittaa aivotoimintaani.”

"Palasin juuri äitiyslomalta työkomennukselleni ja tapasin uuden pomoni ensimmäistä kertaa. Mies totesi ensimmäisessä tapaamisessa, että “erikoistilanteestani” johtuen en olisi enää perustamani yksikön johdossa. Hän totesi myös, että imetys estäisi minua keskittymästä töihini ja siksi hän anteliaasti antaa minulle vähemmän vastuuta ja alentaa minut toisiin tehtäviin.”

10. Joudut välttelemään vaeltelevia käsiä

"Olin 22-vuotias, vastavalmistunut ja kolmen kuukauden koeajalla pienessä yrityksessä, jossa työskenteli lisäkseni vain esimieheni, naimisissa oleva perheellinen mies.

Olin arkistoimassa, kun pomoni yllätti minut takaapäin, kietoi käsivartensa ympärilleni ja tunki kielensä korvaani. Työnsin hänet pois ja käskin häntä olemaan tekemättä niin uudestaan. Sain potkut viikkoa myöhemmin, koska en suostunut suhteeseen hänen kanssaan.”

Oletko kokenut seksismiä työelämässä? Osallistu kyselyyn

Oletko sinä törmännyt näihin tai vastaaviin tapauksiin?  Entä tiedätkö miesten kohdanneen seksismiä työpaikoilla? Auta jutun teossa osallistumalla kyselyyn ja jakamalla tarinasi. Voit jättää yhteystietosi toimittajan mahdollista yhteydenottoa varten.

Lue myös:

    Uusimmat