Lukijat kertovat homeongelmista työpaikoilla: "Toimenpiteisiin ei ryhdytty"

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan ovatko he kärsineet sisäilmaongelmista työpaikoillaan. Yhteensä lähes 70 prosenttia vastanneista kertoi joko huomanneensa tai epäilevänsä työpaikan sisäilman olevan kelvotonta, ja muutamat olivat joutuneet jopa jättämään työnsä terveysongelmien takia. Monissa vastauksissa korostuu työnantajan välinpitämätön suhtautuminen asiaan tai ongelmien puutteellinen ratkominen.

Kyselyyn vastasi 238 kävijää, ja heistä 58 prosenttia kertoi kärsineensä sisäilmaongelmista työpaikallaan. Lisäksi noin 9 prosenttia vastanneista kertoi epäilevänsä työpaikan ilmanlaadun olevan huonoa.

"Toimenpiteisiin ei ryhdytty"

"Työpaikkani on 1950-luvulla rakennettu koulu. Sitä on korjattu useita kertoja. Eräs korjaus tehtiin koulun yhteydessä olevassa asunnossa, jossa oli selkeästi aistittavissa hometta. Remontti tehtiin kuitenkin ilman asianmukaista homesuojausta. Työntekijöitä oli pitkän aikaa töissä remonttitilan alapuolella, kun homeiset pölyt ja betoninpalat tippuivat niskaan ja saastuttivat kaikki materiaalit. Aikaisemmin saamani altistus samassa rakennuksessa paheni. Nyt oireilen homemyrkkyjen lisäksi kemikaaleille ja elämä on supistunut aikalailla kotiin. Työnantaja ei luonnollisesti ole tunnustanut minun eikä muidenkaan työntekijöiden oireiden johtuvan työtiloista."

"Iltapäivästä tuntuu, että happi loppuu. Väsyttää, päätä särkee. Oletan oireiden johtuvan huonosta ilmanvaihdosta. Rakennuksesta on löydetty myös hometta alakerrasta, mutta sinne käynti on vain suljettu. Muuta ei tehty."

"Homeongelma aiheutti toistuvia keuhkoputken tulehduksia, äänen menetystä ym. Testeissä todettiin altistus uselle homesienille. Sanouduin irti työstä, koska ongelmaa ei otettu tosissaan. Onneksi oli työterveyslääkäri, joka tiedosti asian."

"Työpaikalle tehtiin vastaanottohuone postihuoneesta. Muovimatto uusittiin ja se haisi hirveälle. Haju ei lähtenyt huoneesta tuulettamallakaan ja jatkui ainakin yli vuoden siihen saakka kun olin ko. työpaikassa. Haju jatkunee edelleenkin, koska mihinkään toimenpiteisiin ei ryhdytty. Pienikin hetki huoneessa aiheutti minulle päänsäryn."

"Remontin jälkeen unohtui ilmanvaihtokanavien puhdistus. Nyt joka-aamuinen ilma on huonompi kuin miljoonakaupungissa. Moni on alkanut jo oireilla, yksi joutui muuttamaan jo toiseen taloon. Ja päälliköt eivät kuuntele alaisiaan."

"Työpaikallani suurin osa kärsi homeesta ja huonosta sisäilmasta paperipölyn lisäksi. Työterveyshuolto oli ohjeistettu firman toimesta kieltämään koko ongelma. Sain muiston loppuiäkseni astman ja huonot keuhkot yleensäkin. Onneksi kotini on puhdas."

Päiväkotilapset altistuivat otsonille

"Työskentelin päiväkodissa, jonka sisäilmasta mitattiin kohonneita mikrobiarvoja ja viemärit haisivat.Viemärihajua yritettiin peittää ja päiväkotiimme asennettiin otsonaattorit. Otsonointia suoritettiin jatkuvasti, myös silloin, kun päiväkoti oli avoinna.

Työterveyshuolto ja työsuojelu olivat nihkeitä auttamaan minua, koska he olivat olleet mukana päättämässä laitteiden asennuksesta päiväkotiimme. Omat voimani loppuivat jatkuvan oksettavan olon ja muun oireilun myötä. Katsoin ainoaksi vaihtoehdoksi sanoutua irti työpaikastani. Henkisesti sekin oli raskasta, mutta olen saanut elää terveempänä, koska kotona ei ole hometta eikä otsoonia tuottavia ilmanpuhdistimia.

Kysyin työsuojelulta kirjallisesti, miksi laitteita käytettiin, vaikka laitteiden valmistaja kieltää niitä käyttämästä tiloissa, missä samaan aikaan on ihmisiä, tässä tapauksessa lapsia ja henkilökuntaa, paikalla? Vastausta en koskaan saanut."

Epileptistä kouristelua, tajunnan menetystä

"Minulla on todettu homeallergia ja monikemikaaliyliherkkyys. Olen yli kuusi vuotta sairastellut ja välillä kivut ovat todella pahoja, pahimmillaan olen saanut epileptisiä kouristelukohtauksia ilman tajunnan menetystä. Vihdoin löysin lääkärin, joka alkoi tutkia oireitani kokonaisvaltaisesti ja hän teki diagnoosin. Hän epäilee, että olen sairastunut edellisessä työpaikassani. Epäilen, että nykyisessä työpaikassani on myös sisäilmaongelmia, sillä mentyäni sinne työttömyyden jälkeen töihin, oireeni pahenivat rajusti. Tämä on sairaus, josta pitää puhua enemmän ja siitä pitää saada virallinen sairaus, sillä se todella pahimmillaan vie työkyvyn."

"Useimmissa työpaikoissani on ollut hometta, jonka nykyään tunnistan jo 15 minuutin kuluttua huoneeseen tultuani. Uuden työpaikan löytyminen on vaikeaa sisäilmaongelmien takia, ja tietysti muutenkin näin lama-aikana."

"Olin töissä eräässä rakennuksessa, jossa hometta oli tuuletuskanavissa. Siellä saattoi olla vain varttitunnin, sitten tuli lähtö, henki ei kulkenut ja tuli nokkosrokko. Vasta kun putki suljettiin työhuoneesta ja ikkuna pidettiin kesällä auki, siellä saattoi olla. Muut ihmiset eivät oireilleet."

"Työpaikkani sijaitsi home- ja kosteusvaurioisessa rakennuksessa. Ilmanlaatu oli kuin mummolan vanhassa perunakellarissa, hapen söi lattian alla oleva mikrobikasvusto, sädesienet,. kosteus, vesi ja mätänemistilassa olevat vanhat rakennusjätteet. Vuosia kestäneen sairastelujakson jälkeen, olen altistunut voimakkaasti. Olen tuoksu-, hajuste- ja kemikaaliyliherkkä, ja elämäni on erittäin rajoitettua sairauteni johdosta. Diagnoosinumeroa sairaudelle ei ole Suomessa, eli putoamme kaiken sosiaaliturvan piiristä pois."

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja