Pääkaupunkiseudulla ryhdytään tunnistamaan riskiravintoloita ja maskisuositusta laajennetaan – THL:n johtaja: "Oikeasti voisi ottaa nyt järjen käteen"

Tuleeko pääkaupunkiseudulle uusia koronalinjauksia? Koronakoordinaatioryhmä kertoo rajoituksista tiedotustilaisuudestaan 53:38
Katso videolta koko tiedotustilaisuus.

Pääkaupunkiseudun uusista koronalinjauksista ja -suosituksista kerrottin tänään. MTV Uutiset näytti tilaisuuden suorana lähetyksenä ja lisäksi seurasi infoa tässä artikkelissa. 

Pääkaupunkiseudulle perustettiin syyskuun alussa koronakoordinaatioryhmä, jonka on nyt linjannut uusista keinoista koronan leviämisen hillitsemiseksi. 

Koordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Tämänpäiväisessä tilaisuudessa ovat paikalla Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, THL:n johtaja Mika Salminen, Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen ja HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

13.33: Tilaisuus on päättynyt.

13.32: Tilaisuutta ollaan jo lopettamassa, mutta Vapaavuori haluaa täydentää vielä Salmisen vastausta. Hän kertoo, että lainsäädäntö ei mahdollista maskipakkoa. Yksityiset palveluntarjoajat sen sijaan saavat asettaa asiakkailleen sellaisen. HSL ei kuitenkaan ole rinnastettavissa yksityisiin palveluntarjoajiin.

13.30: Toimittajan kysyessä siitä, mahdollistaako laki maskipakon, Salminen vastaa että nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista maskipakkoa.

– Oikeastaan kysyisin näin, että onko nyt ihan niin, että suomalaiset eivät usko mihinkään muuhun kun lakiin? Tässä on nyt hyvin vahva suositus ja kaikki näkevät nämä tapausmäärät. Että ihan oikeasti tässä voisi ottaa nyt järjen käteen ja lähteä käyttämään niitä maskeja. Se on aika helppo keino kuitenkin, Salminen jyrähtää.

13.28: Salminen sanoo, että maskit olisi nyt viimeistään aika ottaa käyttöön.

– Tuijottamatta määritelmiä siitä, missä vaiheessa ollaan, niin THL:n suosituksessa sanotaan, että alueellisesti ja paikallisesti voidaan antaa tiukempia rajoituksia, jos tarve on.

13.27: Vapaavuori kiittää yleisöä. Tilaisuudessa siirrytään nyt lehdistön kysymyksiin.

13.25: Vapaavuori painottaa, että tärkeintä on ihmisten oma käyttäytyminen. Hän muistuttaa muun muassa maskien oikeaoppisesta käytöstä ja sosiaalisen etäisyyden pitämisestä.

13.24: Vapaavuori kertoo, että Helsingin tuorein ilmaantuvuusluku on 83.

13.21: Koronakoordinaatioryhmä suosittelee yksityisille elinkeinonharjoittajille, että ne edellyttävät asiakkailtaan kasvomaskin käyttämistä kaikissa tilanteissa. Suositus koskee elinkeinonharjoittajia, joiden tiloissa tapahtuu asiakaskohtaamisia. Näitä ovat esimerkiksi kaupat.

13.20: Vantaan kaupunginjohtaja esittelee toimintamallin. Siinä HUS ja kaupungit tunnistavat pääkaupunkiseudun korkean riskin ravintoloita, jotka eivät noudata tartuntatautilain ja sen mukaan annettujen asetusten velvoitteita.

Ravintolat tarkastetaan kohdennetusti Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimesta. Toiminnan korjaamiseksi voi saada määräyksiä tai viranomaiset voivat sulkea sen kokonaan. Toimintamalli tulee voimaan heti.

13.13: Mäkelän mukaan on todella tärkeää, että pystyisimme pitämään yhteiskunnan avoimena ja arjen sujuvana.

13.11: Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä:

– Riskiarviot ovat puhtaasti vihreällä, meillä on hyvä valmius koronan torjuntaan. Kun arvioimme samaa asiaa talouden kannalta, niin koko riskiarvio on kirkkaan punainen.

13.07: Pääkaupunkiseutu on edelleen epidemian keskus.

13.06: Nyt tilaisuudessa kerrotaan alueellisen koordinaatioryhmän taustoista.

HUSin johdolla on tehty koko epidemian ajan yhteistyötä. Alueellisen koordinaatioryhmän tehtävänä on koota tilannetietoa ja epidemiasta ja suosituksista sekä rajoituksista. Se ottaa myös kantaa epidemian vaiheeseen.

Muita ryhmän tehtäviä ovat alueellisten suositusten ja rajoitusten sopiminen, tiedottaminen niistä ja raportointi THL:lle.

13.03: Salmisen mukaan on tärkeää, että pyrittäisi tekemään paikallisesti toimia sen eteen, että ei siirryttäisi seuraavaan vaiheeseen.

12.58: THL:n johtaja Mika Salminen kertoo epidemiatilanteesta. Hänen mukaansa tilanne on muuttunut Suomessa viimeisten viikkojen aikana. Hän kertoo tämän päivän tapausten (227) olevan Suomessa syksyllä korkein todettu luku.

Tämän päivän luvussa Helsinki ei ollut johdossa, vaan ryppäitä nähdään nyt muualla maassa.

– Tämän päivän luvuissa Vaasa pitää ykköspaikkaa.

12.53: Helsingin pormestari Jan Vapaavuori avaa tilaisuuden. 

Vapaavuoren mukaan tilanne on olennaisesti parempi, kuin keväällä epidemian jyllätessä pahimmillaan. Hänen sanoo koronatilanteen viime päivinä olennaisesti pahentuneen.

Pääkaupunkiseudun isot kaupungit ja niiden viranomaiset pyrkivät hoitamaan tilannetta mahdollisimman paljon yhdessä.

Oikaisu klo 14.43: Salminen kertoi tämän päivän koronavirustapausten määrän olevan syksyn korkein, eikä koko vuoden korkein.

Lue myös:

    Uusimmat