Lisää rahaa nuorten mielenterveyspalveluihin, vaikka kaikesta muusta säästettäisiin? Näin puolueet vastaavat

Nuorten naisten itsemurhat ovat lisääntyneet – tässä huolestuttavat syyt 19:31
Video: Itsemurhien määrä on puolittunut 30 vuodessa, nuoret naiset tekevät niitä kuitenkin entistä enemmän – nämä asiat selittävät, miksi

Nuorten mielenterveyspalveluihin halutaan MTV Uutisten Vaalikoneessa lisää rahaa yli puoluerajojen, vaikka kaikesta muusta jouduttaisiinkin säästämään. Mitä puolueiden vaaliohjelmat sanovat kahdesta konkreettisesta toimesta?

Puolueet ovat MTV Uutisten Vaalikoneessa suloisen yksimielisiä siitä, että nuorten mielenterveyspalveluihin on osoitettava nykyistä enemmän rahaa, vaikka kaikesta muusta jouduttaisiinkin säästämään.

Kaikkien puolueiden ehdokkaiden vastaukset sijoittuvat keskimäärin vaihtoehtojen "täysin samaa mieltä" ja "jokseenkin samaa mieltä" välille.

Vasemmistoliitto ja vihreät ovat kaikkein halukkaimpia rahan lisäämiseen, perussuomalaisten ja keskustan ehdokkaat taas pikkuisen muita haluttomampia.

Puheenjohtajista Li Andersson (vas.) ja Maria Ohisalo (vihr.) ovat väitteen kanssa täysin samaa mieltä, Sanna Marin (sd.), Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.), Annika Saarikko (kesk.), Anna-Maja Henriksson (r.), Sari Essayah (kd.) ja Hjallis Harkimo (liik.) jokseenkin samaa mieltä.

– Nuoria ei pidä jättää yksin, vaan mielenterveyspalveluihin on viimein satsattava kunnolla, Ohisalo perustelee.

– Nuorten mielenterveysongelmat ovat yhteiskuntamme suurimpia huolenaiheita. Kokoomus on kannattanut terapiatakuuta jo vuosien ajan, Orpo kirjoittaa.

– RKP ja minä haluamme, että mielenterveyden edistämisestä tehdään valtakunnallinen painopistealue, Henriksson kommentoi.

Terapiatakuu, maksuton terapeuttikoulutus?

Kuluneen vaalikauden kenties suurin mielenterveyspoliittinen kysymys oli terapiatakuu.

Hallitus sääti hoitotakuun, jolla pyritään siihen, että suomalainen pääsisi tarvitsemaansa kiireettömään fyysiseen tai psyykkiseen hoitoon seitsemässä päivässä.

Mielenterveysjärjestöt ovat kuitenkin vaatineet erillistä terapiatakuuta, sillä esimerkiksi psykoterapiat jäivät hoitotakuun ulkopuolelle.

Tämän kevään vaaliohjelmissaan terapiatakuun haluavat toteuttaa vihreät, vasemmistoliitto, kokoomus, RKP ja kristillisdemokraatit.

Mielenterveyspalveluita voitaisiin yrittää parantaa myös kustantamalla psykoterapeuttien koulutus jatkossa verorahoista. Nykyisellään koulutus maksaa opiskelijalle mielenterveysjärjestöjen mukaan noin 20 000–60 000 euroa.

Maksutonta psykoterapeuttikoulutusta esittävät kevään vaaliohjelmissa vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit. Liike Nyt korvaisi psykoterapeuttikoulutuksen terveydenhoito- ja sosiaalialan ammattilaisille.

Lue lisää MTV Uutisten nuorten mielenterveyteen liittyvistä uutisista:

Lue myös:

    Uusimmat