Lisää luomua ja läskiä: "Kevytmargariini on älytön tuote"

Terveellinen syöminen on ollut viime aikoina paljon tapetilla, kädenvääntöä syntyy vain sitten siitä, mikä ylipäätään on terveellistä.

Esimerkiksi nyt tapetilla oleva karppaaminen on asiantuntijoiden mukaan tietyssä mielessä hyvä ilmiö.

– Siinä on se hyvä puoli, että ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota siihen mitä syövät, toteaa Helsingin yliopiston kotitalouspedagogiikan professori Päivi Palojoki Huomenta Suomessa.

Täyttä siunausta karppaamiselle Palojoki ei kuitenkaan anna. Hänen mukaansa esimerkiksi kaikki leivän välttely ei ole pelkästään hyvästä. Samoilla linjoilla on myös ravitsemustieteen professori Mikael Fågelholm.

– Leivän kulutuksen väheneminen ei kohdistu vain ranskaleipään ja vaaleaan leipään, vaan siellä on myös ruisleivän kulutus vähentynyt, mikä ei ole terveyden kannalta hyvä asia.

Äärimmilleen vedettynä vaarallista

Asiantuntijat muistuttavat myös, että äärimmilleen vedettynä karppaaminen voi olla jopa vaarallista.

– Jos hiilihydraattien välttely vedetään niin äärimmilleen, että sieltä jää täysjyvävilja valmisteet pois, hedelmien kulutus vähenee, niin silloin siitä alkaa olla terveydellistä haittaa.

Vähäkuituinen ruokavalio lisää muun muassa lihomisen, sydän ja verisuonitautien, tiettyjen syöpämuotojen kuten suolistosyövän sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä.

– Monen olo paranee kahdessa kuukaudessa, kun paino laskee, se on ihan selvä juttu. Mutta se mitä tuntuu kahdessa kuukaudessa, on tietysti ihan eri asia kuin mitä tapahtuu 20 vuodessa.

Makeisvero ei ole toimiva

Fågelholm ei pidä myöskään kevyttuotteita järkevänä ratkaisuna painonhallintaan.

– Esimerkiksi kevytmargariini on älytön tuote. Margariinissa on hyviä rasvahappoja, miksi otettaisiin sellainen tuote, jossa näitä rasvahappoja ei ole, hän ihmettelee.

– Painonhallinta lähtee liikkeelle säännöllisestä syömisestä, järkevän kokoisista aterioista ja kuitupitoisista tuotteista.

Professori rohkaisisi suomalaisia mielellään kevyempään ruokavalioon kannustavalla verotuksella.

Makeisveroa Fågelholm ei pidä huonona, mutta nykyistä mallia hän ei kuitenkaan ei pidä toimivana.

– Ei sitä pidä toteuttaa niin, että kivennäisvedet on samassa kategoriassa kuin virvoitusjuomat. Tai että suklaalla päällystetty keksi ei ole veron piirissä, mutta keksillä päällystetty suklaa on, mies täräyttää.

– Itse alentaisin hedelmien vihannesten ja luomutuotteiden veroa.

Katso Mikael Fogelholmin ja Päivi Palojoen haastattelu: (Huomenta Suomi 11.8.2011)

Lue myös:

    Uusimmat