Lisa Marie Presley kuoli äkilliseen sydänpysähdykseen – nainen, älä sivuuta näitä oireita

Elvis ja Lisa Marie Presleyn kuolemissa kylmäävä samankaltaisuus – viihdetoimittaja avaa tapahtumia 4:36
KATSO MYÖS: Elvis ja Lisa Marie Presleyn kuolemissa kylmäävä samankaltaisuus – viihdetoimittaja kertaa, millaisen elämän rockin kuninkaan ainut lapsi eli.

Äkillinen sydänpysähdys tarkoittaa tilannetta, jossa sydän pysähtyy täysin ja äkillisesti. Aivot ja muut kehon elimet eivät tällöin saa verta ja happea. 

Sydänkohtaus puolestaan tarkoittaa tilannetta, jossa veren virtaus osaan sydäntä vähenee tai pysähtyy täysin. Sydänkohtaus ei välttämättä tarkoita sitä, että sydän lakkaa toimimasta. Sydänkohtaus voi kuitenkin johtaa sydänpysähdykseen.

Noin 50 prosenttia sydänpysähdyksistä tapahtuu heille, joilla ei ole aikaisemmin todettua sydänsairautta, kertoo Duodecim.

Äkillisen sydänpysähdyksen sairaalan ulkopuolella saaneista noin 90 prosenttia menehtyy, kertoo U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Nainen, kiinnitä huomiota näihin oireisiin

Lisa Marie Presley oli kuollessaan 54-vuotias. Lääkäreillä ei ole tiedossa, mikä aiheutti hänelle äkillisen sydänpysähdyksen tai oliko hänellä siihen liittyviä sairauksia, kertoo verkkolehti Today.

Äkillinen sydänpysähdys tapahtuu yleensä niin nopeasti, ettei ihminen ehdi hakemaan itselleen apua. Kun sydän pysähtyy, ihminen pyörtyy ja menettää tajuntansa. Joskus ennen pyörtymistä, voi tuntua huimausta. 

Sen sijaan sydänkohtaus voi oireilla jo ennen kuin se iskee. Siksi jokaisen naisen on syytä tunnistaa oireet, jotka voivat kieliä sydänkohtauksesta. 

Sekä terveydenhuollon asiantuntijoille että potilaalle itselleen oireiden tunnistamisesta voi tehdä haastavaa se, että naisilla sydänkohtauksen oireet voivat olla hyvin "hähmäisiä" ja siksi niitä ei välttämättä osata yhdistää sydämeen.

Helpoimmin tunnistettavia oireita ovat puristava tunne rinnassa ja hengitysvaikeudet, mutta lista muista mahdollisista oireista on pitkä.

Ole tarkkana näiden oireiden kanssa:

  • epämukava olo niskan, leuan, olkapäiden ja yläselän alueella
  • hengästymisen tunne tai hengästyminen, kipu toisessa tai molemmissa käsivarsissa
  • pahoinvointi ja oksentelu
  • migreeni
  • uupuminen
  • ruoansulatusvaivat
  • uniongelmat

– Jos tunnet epätavallista uupumista läpi päivän, kyseessä ei todennäköisesti ole sydänkohtauksen oire, mutta jos uupumuksen tunne valtaa äkillisesti, eikä helpota levossa, pitäisi sinun kantaa huolta sydänkohtauksen mahdollisuudesta ja sydämesi terveydestä ylipäätään, kertoo kardiologi Sheila Sahni kertoo Today-verkkolehdelle.

Nämä tekijät lisäävät sydänsairauksien riskiä naisilla

Sydänsairauden riskiä lisäävät korkea verenpaine, korkea kolesteroli, korkea verensokeri, ylipaino, tupakointi, liikkumattomuus, ahdistus ja masennus, autoimmuunisairaudet kuten SLE ja nivelreuma, vaihdevuodet sekä aiemmin saatu kemoterapiahoito.

Lisäksi Sahni ja lääkäri Stacey Rosen kertovat, että naisilla, joilla on korkean riskin komplikaatioita raskauden aikana, voi ilmaantua sydänsairauden merkkejä jo 45-vuotiaana.

Sydänsairauden riskiä lisää myös perinnöllisyys eli asian kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana, jos vanhemmilla tai muilla lähisukulaisilla on sydänsairauksia.

Katso myös: Patrickin, 27, sydän pysähtyi – rankalla kuntoutusvideolla miljoonia katsojia

Lue myös:

    Uusimmat