Liikemies nosti aids-lääkkeen hinnan yli 50-kertaiseksi – raivostutti Hillary Clintoninkin

Liikemies Martin Shkreli on aiheuttanut Yhdysvalloissa mielipidemyrskyn nostettuaan aidsin ja syövän hoitoon käytetyn lääkkeen hinnan yli 50-kertaiseksi, kertoo New York Times.

Martin Shkrelin perustama Turing Pharmaceuticals -sijoitusrahasto osti Daraprim-lääkkeen viime kuussa ja nosti hinnan 55-kertaiseksi. Ennen yksi pilleri maksoi 13,5 dollaria, nyt se maksaa 750 dollaria. Lääkkeen käyttäjän vuosimenot nousivat siten satoihin tuhansiin dollareihin. Lääkettä käytetään immuunitasoa heikentävien sairauksien hoidossa.

Teko on nostattanut raivoisien vastalauseiden aallokon muun muassa Twitterissä. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä, entinen ulkoministeri Hillary Clinton nimittää tekoa röyhkeäksi. 

Paikalliset terveysjärjestöt ovat lähettäneet yhtiölle kirjeen, jossa he sanovat Daraprimin hinnan nostamisen olevan uhka kansanterveydelle.

Martin Shkreli on puolustautunut lukuisissa tv-haastatteluissa ja Twitter-tilillään sanoen, että hänen tarkoituksensa on parantaa lääkkeiden kehitystä. Hän aikoo muun muassa palkita rahallisesti tiedemiehiä, jotka kehittävät uusia, halvempia ja helpommin saatavissa olevia lääkkeitä kyseisiin sairauksiin.

Hän myös vastasi kritiikkiin räppäri EmineminThe Way I am -kappaleen lyriikalla viestittäen, ettei hän aio muuttaa toimintatapojaan.

Shkreli on saanut Twitter-tilillään kitkerää haukkumista osakseen, mutta myös kehuja. Osa sanoo tulleensa sivuille antamaan miehen kuulla kunniansa, mutta luettuaan hänen perustelunsa lääkkeen hinnan nostolle, he kertovat muuttaneensa mielensä ja kannattavansa Shkrelin toimia.

Aiheesta kertoi Suomessa ensimmäisenä nyt.fiLue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja