Liian pitkään valveilla? 3 keskeistä syytä sille, ettet mene ajoissa nukkumaan

Useimmat ihmiset tarvitsisivat unta noin kahdeksan tuntia yössä. Moni kuitenkin viivästyttää nukkumaanmenoaan, mikä kostautuu aamulla aivojen toimintaan kielteisesti vaikuttavana univajeena.
Videolla puhutaan suomalaisten yleisestä ongelmasta: unettomuudesta.
Psykologit kiistelevät, miksi ihmiset lykkäävät nukkumaanmenoaan, vaikka tietävät univajeen ikävät seuraukset. Popular Science -verkkojulkaisu listasi mahdollisia teorioita käytöksen takaa.
1. Itsekuri
Yli 2400 ihmisen unitapoja tarkkaillut hollantilaistutkimus havaitsi, että yli puolet osallistujista kertoi menevänsä ainakin kahdesti viikossa nukkumaan myöhemmin kuin halusivat.
Tutkijat myös huomasivat, että nukkumaanmenoa viivästyttävillä henkilöillä oli taipumus viivytellä muillakin elämän osa-alueilla ja heidän itsekurinsa oli muita osallistujia heikompi.
Myös päivän aikana useita itsekuria mittaavia houkutuksia kohtaavat ihmiset antoivat helpommin periksi nukkumaanmenon viivyttämiselle iltaisin. Tällöin tahdonvoima saavuttaa tavallisesti aallonpohjansa.
Kyseistä tutkimusta tehneet tutkijat pohtivat, miksi ihmiset viivyttelevät tahallaan nukkumaanmenoa, vaikka moni pitää nukkumista varsin miellyttävänä toimintana.
Yksi syy voi olla vaikeus lopettaa ilta-aktiviteetteja – esimerkiksi Netflixin katsomista, sähköpostien kyttäämistä tai kirjan lukemista. Tutkijat ehdottavatkin, että tällaisten aktiviteettien harjoittaminen siirrettäisiin aikaisempaan ajankohtaan, jotta ne eivät veisi arvokkaita unen hetkiä.
2. Luonnollinen unirytmi
Geenit määrittelevät osaltaan sen, onko ihminen aamuvirkku vai yökukkuja, uskoo saksalaisen Ulmin yliopiston psykologi Jana Kühnel. Kühnelin mukaan viivyttäminen on näiden henkilöiden kohdalla väärä sana kuvaamaan myöhäistä nukkumaanmenoa, sillä se viittaa tahallisuuteen.
Uskomustaan tietein keinon pohjustaakseen Kühnel tutkimustiimeineen kysyi 108 henkilöltä, mikä heidän vuorokausirytminsä oli sekä pyysi heitä arvioimaan omaa kykyään itsekuriin.
Viikon tutkimusjakson aikana koehenkilön kirjasivat arkiaamuisin, olivatko he lykänneet nukkumaanmenoaan edeltävänä iltana. Iltaisin koehenkilöt raportoivat sinä hetkenä kokemastaan kyvystä itsensä hallintaan.
Tutkimuksesta havaittiin, että ihmiset viivyttivät nukkumaanmenoaan epätodennäköisemmin silloin, kun heidän tahdonvoimansa oli heikoimmillaan. Tulos viittaa siihen, että itsekuri ei vaikuta nukkumaanmenoon.
Sen sijaan viikon mittaan kertynyt univaje ajoi yökukkujat aikaisemmin sänkyyn viikon edetessä.
LUE MYÖS: Eikö uni tule? Näin nukahdat minuutissa
Kühnel uskoo tulosten viittavan siihen, että kaikkien ihmisten luonnollinen unirytmi ei vain sovi yhteiskunnan asettamiin vaatimuksiin. Sitä ei pitäisi Kühnelin mukaan nähdä laiskuutena tai heikkoutena.
Unirytmiä on kuitenkin mahdollista muuttaa esimerkiksi välttelemällä sinistä valoa heijastavia näyttöjä iltaisin, ulkoilemalla ja altistamalla itsensä aamuisin auringonvalolle.
3. Itsekuri sekä luonnollinen unirytmi
On myös hyvin mahdollista, että nukkumaanmenon viivyttelyyn vaikuttavat sekä itsekurin puute että luonnollinen iltavirkkuus. Jos ihmisen luonnollisen unirytmin mukaista olisi mennä nukkumaan puolenyön jälkeen, eikä hänellä ole kykyä pakottaa itseään aikaisemmin sänkyyn, voi aamusta tulla kankeaakin kankeampi.
Toisin päin asiat kääntäen on myös huomautettava, ettei aamuvirkkuus ole yhtä kuin hyvä itsekuri. Aikainen nukkumaanmeno on aamuvirkuille luonnollista, minkä vuoksi henkilö ei tarvitse ylimääräistä ponnistelua ja tahdonvoiman harjoittamista.
Kuitenkin on niin, että vahvalla itsekurilla varustellut ihmiset pakottavat itsensä tarpeen tullen aikaisemmin nukkumaan kuin oikeastaan luonnollisesti haluaisivat.
Lähde: Popular Science
***

Uusimmat
-
16:44
Indianapolisissa joukkoampuminen FedExin tiloissa – ampuja tappoi ainakin kahdeksan, myös viisi muuta sai luodista
-
16:42
Kiinan talous kasvoi alkuvuonna ennätykselliset 18 prosenttia
-
16:29
Valtteri Bottas tykitti jälleen nopeimmin, Ferrari seinään viime minuuteilla – Max Verstappenin harjoitukset päättyivät "napsahdukseen"
-
16:29
Huuhkajat-hyökkääjän vamma odotettua pahempi – EM-kisahaaveet roskakoriin
-
16:29
MTV:n tiedot: Rikollisten salatun viestikanavan murtaminen merkittävässä roolissa Nastolan murhayrityksen tutkinnassa
-
16:22
Roope Salmisen ja Helmi-Leena Nummelan lapsi viettää ensimmäistä syntymäpäiväänsä – harvinainen kuva julki
-
16:18
Saksa poistaa Britannian riskialueiden listalta – matkailijat vapautuvat koronakaranteenista
-
16:09
THL: Pfizerin koronarokotetta tulee viikoittain Suomeen 50 000–80 000 annosta lisää huhtikuun lopusta alkaen
-
16:07
Mies kuristi toisen muiden pahoinpidellessä – Mänttä-Vilppulan tappotuomio keveni hovissa
-
15:56
Koronarajoituksia vastustavia "päiväkävelyjä" suunnitellaan sunnuntaille – poliisi muistuttaa kokoontumislaista: "Olemme näkyvästi paikalla"
-
15:54
Amerikkalaisjoukot poistuvat Afganistanista: Sodan aikana rahaa kului biljoonia, mutta Taleban hallitsee yhä valtaosaa maasta
-
15:38
Arsenalin tähtihyökkääjä sairastui malariaan maajoukkuekomennuksella – ärhäkkä tauti vei sairaalaan
-
15:38
Turun tietomurrossa käyttäjätunnustietoja joutui vääriin käsiin – yritys levittää kiristyshaittaohjelmaa epäonnistui
-
15:33
Marin kutsuu eduskuntapuolueet keskusteluun Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen tasosta
-
15:33
Tässä otoksessa ei hymyjä näy – Pilvi Hämäläisen sisaruspotretti herättää hilpeyttä
-
15:30
Kaivosmies Tom skeittaa Australian halki: "Koronapandemian aikana aloin potea mökkihöperyyttä ja tylsistyin"
-
15:25
NBA-lähteet: Suurseura Lauri Markkasen kintereillä – "Odotettavissa merkittävä tarjous tänä kesänä"
-
15:21
Espoossa tapahtunut vakava liikenneonnettomuus – alakouluikäinen lapsi jäi kuorma-auton alle suojatiellä ja kuoli
-
15:13
Kohukuski Nikita Mazepinilta lisää töppäilyjä – F1-tallipomo ei täysin silittele päätä
-
15:05
Työikäisten rokotukset venyvät pitkälle kesään, arvioi Hus – Uudellamaalla tartuntojen määrä edelleen erittäin korkea
-
Lataa lisää