Lesboja yritetään "parantaa" raiskauksin Etelä-Afrikassa

Lesbot joutuvat elämään raiskauksien pelossa Etelä-Afrikassa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet, että paikalliset miehet yrittävät tehdä naisista heteroseksuaaleja raiskaamalla heitä.

Etelä-Afrikan ihmisoikeuskomission ja kansainvälisen ActionAid -järjestön mukaan valtio ei ole tunnustanut rikoksia eikä rankaissut rikoksista homoseksuaaleja kohtaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen raportti vaatii Etelä-Afrikan oikeusjärjestelmää tunnustamaan raiskaukset viharikoksiksi, jotta poliisi puuttuisi lisääntyvään väkivaltaan.

Asiasta kertoo brittiläinen sanomalehti The Daily Telegraph.

"Vain raiskaamalla minusta tulee nainen"

Lehti kertoo, että erään tutkimuksen mukaan 86 prosenttia Etelä-Afrikan lounaisosassa Western Capessa asuvista tummaihoisista lesboista joutuu elämään raiskauksen pelossa.

- Minut uhataan tappaa päivittäin. Uhkaajien mukaan minut pitää raiskata, koska vain siten minusta tulisi nainen, sowetolainen Zakhe Sowello sanoo brittiläisen Guardian-lehden haastattelussa.

- Raiskauksen merkit jäävät kehoon, mutta kun yritämme kertoa rikoksista poliisille, mitään ei tapahdu. Raiskaajat saavat samaan aikaan kävellä vapaana kaduilla, hän jatkaa.

Paikallinen homojen etujärjestö kertoo, että heille raportoidaan lesbojen raiskauksista noin 10 kertaa viikossa.

Julkilesbon kuolema nosti asian esille

Etelä-Afrikan valtionsyyttäjäviraston mukaan maan hallitus ei ole määritellyt viha- ja seksirikoksia erityiseksi ongelmaksi. Hallitus kuitenkin myöntää, että etenkin seksirikokset ovat lisääntyneet.

Lesboihin kohdistetut rikokset nousivat esille viime vuonna, kun Etelä-Afrikan naisten jalkapallomaajoukkueen entinen tähtipelaaja, Eudy Simelane tapettiin raiskauksen yhteydessä.

Simelane oli yksi ensimmäisistä julkisesti lesboksi tunnustautuneista eteläafrikkalaisista naisista. Joukko miehiä raiskasi, pahoinpiteli ja puukotti hänet hengiltä viime vuoden huhtikuussa.

Simelanen murhasta syytettyjen kolmen miehen oikeudenkäynti alkaa heinäkuussa. Ihmisoikeusjärjestöt toivovat, että oikeudenkäynnin ja julkisen keskustelun myötä väkivallalle saadaan loppu.

Lue myös:

    Uusimmat