Leivonnaisia Baijerin kuninkaan Ludvig II:n aikakaudelta 1800-luvulta

Oliko Baijerin kuningas Ludvig II uneksija vai hullu? Hän jätti joka tapauksessa jälkeensä kolme komeata linnaa ja paljon romanttisia tarinoita. Franz Hummel on säveltänyt 1800-luvulla eläneestä kuninkaasta menestysmusikaalin, jota on jo vuosikausia esitetty Neuschswansteinin linnan tienoille rakennetussa teatterissa.

Ludvig II oli traagisesti rakastunut serkkuunsa Itävalta-Unkarin keisarinnaan Sissiin ja ihaili suunnattomasti säveltäjä Richard Wagneria. 1845 syntyneestä Ludvigista tuli Baijerin kuningas jo 18-vuotiaana. Hän kulutti suunnattomat määrät rahaa kolmen linnan rakentamiseen. Niistä tunnetuin on viiden kilometrin päässä Füssenin kaupungista sijaitseva Neuschwanstein. Walt Disneyn arvellaan saaneen tästä satulinnasta idean logoonsa, joka vilahtaa televisioissamme aina Disneyn ohjelmien yhteydessä.

Vaikka Ludvig II käyttikin peräti 17 vuotta Neuschwansteinin rakennuttamiseen, hän vietti siellä loppujen lopuksi vain puoli vuotta. Kaiken kukkuraksi rakennustyöt jäivät kesken. Linna oli kuitenkin aikanaan rakennusteknisesti hyvin edistyksellinen. Nykyisin Neuschwanstein on erittäin suosittu turistikohde.

Linnan takana kohoaa upea alppimaisema. Sisällä linnassa on toinen toistaan komeampia saleja, joiden sisustamisessa ei totisesti ole säästetty mm. seinä- ja kattomaalauksia, marmoria, mosaiikkia ja puuleikkauksia. Prameassa valtaistuinsalissa ei milloinkaan ole ollut valtaistuinta.

Ludvig II syöstiin vallasta 1886 ja vietiin Starnbergin järven rannalla sijaitsevaan palatsiin. Vähän myöhemmin hänet ja hänen henkilääkärinsä löydettiin järvestä kuolleina. Mitä itse asiassa tapahtui, murhattiinko kuningas? Vastausta ei ole saatu, sillä suvun jäsenet eivät vieläkään ole antaneet ruumiinavauspöytäkirjaa julkisuuteen. Matkamuistoteollisuus on monin tavoin hyödyntänyt kiistellyn kuninkaan aikakautta. Myös kirjallisuutta on ilmestynyt keittokirjoja myöten. Allaolevat ohjeet ovat Monika Kellermannin jälkiruokakirjasta.

Maurilainen omenakakku

12 hengelle Murotaikina: 200 g vehnäjauhoja 50 g perunajauhoja tai maizenaa hyppysellinen suolaa (voi jättää pois, jos käytät suolaista voita) 100 g sokeria 2 kananmunan keltuaista 150 g voita puolikkaan sitruunan kuori Täyte: 500 g omenoita 0,5 sitruunan mehu 3 kananmunan keltuaista 60 g sokeria 2 rkl creme fraichea 100 g kookoshiutaleita (2 cl kookoslikööriä) 3 kananmunan valkuaista Nypi jauhot, suola, sokeri, keltuaiset, voi ja sitruunan kuori tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina keittiöfolioon, laita viileään ja anna vetäytyä noin puoli tuntia. Kuori omenat, poista niistä siemenkodat. Lohko ja leikkaa kuoritut omenat pitkähköiksi palasiksi. Valele palat sitruunamehulla.

Vatkaa kookoskuorrutusta varten keltuaiset ja sokeri tiiviiksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon creme fraiche, kookoshiutaleet ja likööri. Vatkaa valkuaiset niin ikään tiiviiksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto varovasti kookosmassan joukkoon.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kauli taikinasta noin 4 mm:n paksuinen ympyrän muotoinen levy. Nosta levy irtoreunaiseen (halkaisija 26 cm) vuokaan niin, että taikina nousee myös reunoille. Pistele taikinaan haarukalla reikiä. Asettele omenan palaset taikinan päälle ja levitä kookosmassa tasaisesti omenoiden päälle. Paista uunin alaosassa noin 35 minuuttia.

Hoviteatterin pikkutortut

8 kappaletta Päälle: 600 g raparperia 80 g sokeria 100 g voita 100 g marsipaania 2 rkl jauhettua mantelia 80 g pölysokeria 2 kananmunan keltuaista 40 g vehnäjauhojaLisäksi: 300 g valmista lehtitaikinaa (1 rkl appelsiinilikööriä) 4-5 rkl mansikkahilloa 2-3 rkl mantelilastujaLeikkaa pestyt ja kuoritut rapaperit noin 2 cm:n paloiksi. Sekoita sokerin kanssa ja anna vetäytyä tunnin verran. Vatkaa voi vaahdoksi. Lisää siihen pieniksi paloiksi paloiteltu marsipaani, mantelijauhe ja pölysokeri. Sekoita massaan jauhot ja keltuaiset niin, että massasta tulee tasainen ja kreemimäinen.

Kuumenna uuni 210 asteeseen.

Kauli sulanut lehtitaikina noin 2-3 mm:n paksuiseksi levyksi ja leikkaa siitä halkaisijaltaan noin 12 cm pyöreällä muotilla 8 palaa.

Levitä marsipaanimassaa kullekin taikinan palalle niin, että reunoille jää hieman tilaa nousta. Jaa valutetut raparperipalat tortuille. Paista torttuja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Kuumenna rapaparperi-sokeriseoksesta syntynyt mehu, appelsiinilikööri ja mansikkahillo keskenään. Sekoita koko kuumentamisen ajan. Sivele seoksella tortut ja koristele reunat mantelilastuilla.

(MTV-STT)

Lue myös:

    Uusimmat