Leijonat-pelaajalta suoraa puhetta Suomen vuodosta – "Ei ole helppo näyttää jumalalta"

Leijonien pelitapa horjuu, Jukka Jalonen on poikennut kaavastaan – "Mikko Rantanen on se suurin syy" 4:46
Leijonien pelitapa horjuu, Jukka Jalonen on poikennut kaavastaan – "Mikko Rantanen on se suurin syy."

Suomen jääkiekkomaajoukkueen maalivahti Christian Heljanko ei ole MM-kisoissa otteluakaan pelannut, mutta on huomannut, ettei Leijonien puolustus on vuotanut.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Heljanko on uransa ensimmäisessä miesten MM-turnauksessa Leijonien maalivahtihierarkian kolmosena. Ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan niin ikään oleva Emil Larmi on pelannut neljä ottelua ja maajoukkueen luottokasvo Jussi Olkinuora kaksi matsia.

Suomen veskaripeli ei ole ollut niin säkenöivää kuin parhaimmillaan arvoturnauksissa. Olkinuoraa ei ole nähty likimainkaan viimevuotisessa varmuudessaan, jolloin hänet palkittiin MM-kisojen arvokkaimpana pelaajana. Larmi on pelannut oivasti, mutta ovatko hänenkään otteensa näyttäneet toistaiseksi siltä, että hän kannattelisi pahassa paikassa Leijonia?

– Kyllä minun mielestäni molemmat ovat kuitenkin pelanneet hyvin, Heljanko tuumii.

Hän jatkaa kriittisin sanoin.

– Viime vuoteen verrattuna Suomi ei ole ollut puolustuspäähän ihan niin kliininen. Paikkoja on tullut pienempiäkin maita vastaan aika paljon omiin. Ei siellä ole veskarin niin helppo näyttääkään ihan jumalalta.

Heljanko pohtii, että viime kädessä yksi peli määrittää paljon sitä, onko turnaus onnistunut vai epäonnistunut. Torstaina edessä on puolivälierä, jonka jälkeen turnee joko jatkuu kohti mitalipelejä tai päättyy siihen.

– Minulla ei ole ainakaan minkäänlaista epäluottamusta, että meillä ei maalivahtipeli riittäisi, Heljanko vakuuttaa.

"Se on isoin juttu"

Ennen puolivälierää Suomi pelaa vielä yhden lohkovaiheen matsin kohdatessaan tänään tiistaina Tampereella Tanskan. Puolustaja Olli Määtän sanoin "se on yksi iso peli ennen pudotuspelien alkamista".

– On iso asia saada taas yksi steppi meidän pelissämme eteenpäin, Määttä luonnehtii.

Kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja ja arvokisoja kokenut pelimies tietää, mikä on olennaista.

– Tosissaan vedetään koko ajan, joka päivä yritetään parantaa. Se on isoin juttu varsinkin tällaisessa turnauksessa. Tuntuu, että se joukkue, joka parantaa omaa peliään eniten, tulee voittamaan sen.

– Katse on siinä, että torstaina pitää olla täydessä iskussa.

"Enemmän miehiä ja kiekkoja maalille"

Määttä on puhunut turnauksen aikana kriittisesti siitä, että Leijonien pelaajat eivät ole olleet aina samalla sivulla ja pelin rytmittämisen kanssa on ollut vaikeuksia. Viime peli Itävaltaa vastaan lauantaina oli kuitenkin Määtän mukaan askel oikeaan suuntaan.

– Totta kai oli Itävalta vastassa, ei ollut huippumaa, mutta pelasimme mielestäni kärsivällisen ja aika hyvin kokonaisen 60 minuuttia. Ei annettu kaverille maalipaikkoja juuri ollenkaan. Yhden maalin he saivat, mutta ei meillä hätää siinä ollut.

Leijonat voitti matsin 3–1.

– Ehkä tehokkuus ei ollut sitä, mitä halusimme. Aika hyvin pelasimme viisikkona, mutta voimme olla vielä yksinkertaisempia ja saada enemmän miehiä ja kiekkoja maalille Määttä palastelee.

Mihin Leijonat on kotikisoissa matkalla? Asiantuntija teki vertauksen SM-liigan kunkkuun Tapparaan 2:14
Mihin Leijonat on kotikisoissa matkalla? Asiantuntija teki vertauksen SM-liigan hallitsijaan Tapparaan.

Lue myös:

    Uusimmat