Leffarooli Sylvester Stallonen rinnalla siivitti MM-titteliin – raskaan sarjan nyrkkeilytähden elämä mureni totaalisesti: "Itsetuhoisin urheilija, josta olen kirjoittanut"

0:35
Tommy Morrison ylsi Sylvester Stallonen elokuvaan ja maailmanmestariksi traagisella nyrkkeilyurallaan.

Yhdysvaltalainen Tommy Morrison nousi vaatimattomista oloista ryminällä nyrkkeilyn maailmanmestariksi ja valkokankaalle Sylvester Stallonen rinnalle. Romahdus oli kuitenkin raju, ja se päättyi nyrkkeilytähden kuolemaan vain 44-vuotiaana. C Morella julkaistu dokumenttielokuva kertoo Morrisonin traagisen tarinan.

– Tunnette minut Rocky V -elokuvasta. Tosielämässä olen Tommy "The Duke" Morrison ja olen menossa huipulle.

Näin julistaa Tommy Morrison ESPN:n dokumentissa noustuaan maailmanmaineeseen esiintymällä Sylvester Stallonen Rocky-elokuvasarjan viidennessä osassa vuonna 1990.

Nyrkkeilykehien "Herttuan" ennustus toteutui, kun hän kukisti ex-suuruuden George Foremanin WBO-liiton raskaan sarjan mestaruusottelussa kesäkuussa 1993.

Vain vajaat kolme vuotta myöhemmin kaikki romahti, kun tuolloin 27-vuotiaalla Morrisonilla todettiin verikokeessa HIV. Tätä ennen Morrison oli jo menettänyt MM-vyönsä nololla tavalla.

Sukua John Waynelle?

Morrison syntyi Arkansasin osavaltiossa ja varttui vaatimattomissa oloissa Oklahomassa. Hänen suvullaan oli pitkät nyrkkeilyperinteet ja nuorukainen komennettiin kehään hyvin varhain.

Hän otti väärennetyillä henkkareilla osaa myös kotikutoisiin otteluiltoihin, joissa häntä vastaan asteli raavaita prätkäjengiläisiä ja voimamiehiä. Reilusti alaikäinen Morrison osoitti sisukkuuteensa ja lahjakkuutensa, ja voitti valtaosan näistä tapahtumista.

Nyrkkeilymanageri John Brown iski silmänsä Morrisoniin vuonna 1988, ja tämän ammattilaisura käynnistyi 19-vuotiaana. Tyrmäysvoimaisen ja näyttävän raskassarjalaisen tähti lähti nousuun.

Tätä nousua vauhditti lempinimi "The Duke", joka oli perua Hollywood-tähti John Waynelta. Morrison väitti olleensa kaukaista sukua Waynelle (oikealta nimeltään Marion Morrison) isänsä puolelta.

Nuorukaisen Hollywood-debyytti oli pian edessä, kun Sylvester Stallonen Frank-veli huomasi Morrisonin otteet nyrkkeilykehässä. Sana kiiri Rocky-tähdelle saakka, ja reilussa vuodessa peräti 21 ammattilaisvoittoa takonut Morrison pääsi valkokankaalle. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Arvosteluissa elokuva oli floppi, mutta Morrisonin maine räjähti.

– Hän oli hädin tuskin 21-vuotias ja esiintyi kuin omistaisi paikan. Ei mitenkään ylimielisesti vaan itsevarmasti, ystävä Eric Elder muistelee Morrisonin Rocky-kuvauksia.

Morrison ei osannut missään vaiheessa käsitellä tähteyttään. Hän läträsi viinan kanssa, ja naisten kaikki lukuisat ehdotukset menivät läpi.

– Tommy kuunteli (meitä) ja tuntui ymmärtävän. Pari päivää myöhemmin soitettiin, että hän on sammunut baarin lattialle, Brown kommentoi.

Morrison ehti myös naimisiin samanaikaisesti kahden naisen kanssa. Toisen hän vei vihille Yhdysvalloissa, toisen Meksikossa. Ja molemmat olivat nimeltään Dawn.

"Se oli tuhoisaa"

Suuri unelma maailmanmestaruudesta toteutui kesäkuussa 1993, kun Morrison löi George Foremanista pistevoiton.

Morrison solmi 8,5 miljoonan dollarin sopimuksen huippuottelusta Lennox Lewisia vastaan maaliskuulle 1994, mutta taustatiimillä oli Foreman-voiton jälkeen valtava urakka pitää homma kasassa, kun Morrison juoksi jatkuvasti houkutusten perässä.

– Tommy treenasi vain silloin, jos hänelle oli ottelu tiedossa, Brown muistelee. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Morrison halusi välttämättä otella ennen Lewis-kohtaamista, ja lokakuussa 1993 vastaan asteli Michael Bentt. Tämän piti olla helppo pala ennen uran isointa tilipussia, mutta harjoittelun laiminlyönti kostautui. Bentt tyrmäsi ylimielisen Morrisonin avauserässä, ja varmat miljoonat valuivat viemäriin.

– Olen aina sanonut, että Tommy on kiinnostavin, mutkikkain ja itsetuhoisin urheilija, josta olen kirjoittanut. Voin vannoa, ettei hän treenannut hyvin Bentt-ottelua varten, Tulsa Worldin toimittaja Bill Haisten sanoo.

– Tommy ei ollut hyvässä kunnossa ja sai osumia. Se oli tuhoisaa, Brown komppaa.

"Tällainen elämäntyyli aiheuttaa vain kärsimystä"

Morrison nousi kuitenkin vielä kerran suosta ja pääsi lopulta myös kehään Lennox Lewisin kanssa. Tuloksena oli tyrmäystappio, ja tuo oli viimeinen kerta, kun Morrison otteli terveen papereilla.

Helmikuussa 1996 hän sai tiedon HIV-positiivisuudestaan. Tuohon aikaan tautia pidettiin vain homoseksuaalien ja huumeidenkäyttäjien ongelmana, mutta varsinkin NBA-tähti Earvin "Magic" Johnsonin ja Morrisonin tapaukset lisäsivät tietoisuutta siitä, että kyseinen virus on uhka kaikille.

Morrison ei ollut välittänyt mahdollisista seuraamuksista toimiessaan holtittomasti.

– Hän makasi jokaisen naisen kanssa. Hän käytti lääkettä, jota ruiskutetaan peniksen varteen. Kun sitä ottaa juuri ennen seksiä, jaksaa useita tunteja, Tommyn veli Tim Morrison selvitti huomauttaen pistosten aiheuttamista haavoista.

– Toimin varoittavana esimerkkinä siitä, että tällainen elämäntyyli aiheuttaa vain kärsimystä, Tommy Morrison totesi lehdistötilaisuudessa.

Morrisonin elämä suistui raiteiltaan, ja parempia vaiheita tuli ainoastaan silloin, kun hän otti lääkkeensä tunnollisesti. Huumeidenkäyttö sekä oman HIV-positiivisuuden kieltäminen johtivat kuolemaan syyskuussa 2013.

– Hänellä oli potentiaalia. Jos hänellä olisi ollut eri tausta, sillä lahjakkuudella kaikki olisi voinut mennä toisin, setä Troy Morrison summaa tunteiden vallassa.

Vuonna 2017 julkaistu Tommy-dokumenttielokuva on katsottavissa cmore.fi-suoratoistopalvelussa. Siellä on tarjolla myös paljon muita ESPN:n 30 for 30 -urheiludokumentteja. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.