Leena oli siivoamassa rantoja, kun huomasi jotain hyytävää – Estonian pelastusrengas nousi pinnalle 23 vuotta turman jälkeen

Metsähallituksen työntekijät löysivät muiston hyvin traagisesta merionnettomuudesta 23 vuoden takaa.

Metsähallituksen työntekijät olivat siivoamassa rantoja ja torjumassa kurtturuusu-nimistä vieraslajia Juussaaren eteläpuolella, Hamngadden-nimisellä saarella.

Erään työntekijän silmiin sattui rannassa jotain oranssia. Löytö paljastui rutistuneeksi pelastusrenkaaksi, jonka kyljessä lukee selvästi erottuvin kirjaimin Estonia. Eli se on traagisesti syysmyrskyssä 1994 uponneen matkustajalaiva Estonian pelastusrengas.

Metsähallituksen luontopalveluiden suunnittelija Esko Tainio oli mukana ryhmässä, joka löysi pelastusrenkaan.

Tainio kertoo MTV Uutisille, että löytö oli pysäyttävä hetki.

– Muistan ihan hyvin, kun Estonia upposi. Istuin silloin Ruissalossa keittiössä ja ihmettelin, kun taivaalla lensi paljon helikoptereita. Mietin ensin, että meneillään on joku sotaharjoitus, mutta kun sitten avasin radion, asia selvisi.


Tainion mukaan löytäjäporukalle kävi heti selväksi, että rengas on oikeasti peräisin Estoniasta.

– Se oli rusentunut kasaan siellä 80 metrin syvyydessä. Kyllä se kertoi siitä, että rengas oli hiljattain irronnut pohjasta. Se ei ole esimerkiksi sään syömä.

Renkaan löysi porukasta Leena Rosenqvist.

Löydöstä vaikuttunut Tainio muistaa, että Estonia upposi 29.9. Eli rengas löytyi tarkalleen 23 vuoden ja viikon kuluttua turmasta.

– Meren murskaava voima, kirjoittaa pelastusrenkaasta kuvan julkaissut Tvärminnen eläintieteellinen asema Facebook-sivuillaan.

Rengasta säilytetään tilapäisesti aseman tiloissa, mutta löydöstä on ilmoitettu Museovirastoon.

Renkaasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.


 

Lue myös:

    Uusimmat