Lauran viidesluokkalaisen tyttären upouusi merkkitakki katosi koulun naulakosta: "Oli 15 astetta pakkasta ja tytöllä vain ohut paita päällä"

1:50
Videolla keskustellaan koulukiusaamisesta. Näin yleistä se Suomessa jo on.

Porilaisen Laura Silanderin tyttären koulupäivä sai ikävän päätöksen, kun upouusi ulkotakki oli kadonnut naulakosta. Koulun rehtorin sijaisen mukaan vaatteet tavallisesti menevät oppilaiden kesken sekaisin, mutta aivan tällaista ei ole aiemmin sattunut.

Keskiviikkona 16. tammikuuta Laura Silander sai 5-luokkalaiselta tyttäreltään yllättäen puhelun. Uusi Niken untuvatakki oli viety naulakosta kesken koulupäivän – onneksi puhelin ei kuitenkaan ollut jäänyt takin taskuun.

– Silloin oli 15 astetta pakkasta ja tytöllä vain ohut paita päällä, kotiin on kuusi kilometriä. Onneksi pääsin hakemaan hänet. Tytär itki tietenkin, koska takki oli varastettu ja mietti jo, että uskaltaako pukea enää mitään kouluun, Laura kertoo MTV Uutisille.

– Itselläkin harmitus oli todella suuri, koska vastustan kalliiden merkkivaatteiden ostamista, mutta nyt tyttö sai takin minulta syntymäpäivälahjaksi. Jouduin jo ostamaan uuden. Kolmen lapsen yksinhuoltajana vaatehankintoihin käytetyt kulut ovat jo muutenkin tarpeeksi suuret, niin ei olisi ollut tarvetta kyllä lisäkuluille, mutta eipä tytär voi ilman takkiakaan kulkea, hän jatkaa.

Myös muilta kadonnut tavaroita

Laura teki asiasta julkaisun Uudenkoiviston koulun sisäiseen Facebook-ryhmään. Hän sai kuulla, etteivät he olleet ensimmäisiä, joilta vaatteet ovat kadonneet.

– Toisilta oppilailta on viety kengät ja housut, juurikin uudehkoja vaatteita, Laura kertoo.

Hän otti takin katoamisesta yhteyttä myös koulun rehtoriin, ja pyysi kaikkia opettajia puhumaan asiasta luokissa.

– Koulussa oltiin pahoillaan asiasta, ja he ovat tehneet parhaansa takin löytymiseksi, Laura sanoo.

Koulussa tarkistettiin myös valvontakameroiden kuvat läpi. Laura sai kuulla rehtorilta, että takkia ei näkynyt kenenkään mukana. Toisen ulko-oven kuvissa näkyi kuitenkin tuntematon mies.

– Tämänkin takia tein varkaudesta rikosilmoituksen, Laura kertoo.

Lounais-Suomen poliisi vahvistaa MTV Uutisille, että kuvaukseen sopivasta tapauksesta on tehty rikosilmoitus.

Koulu suhtautuu asiaan vakavasti

Uudenkoiviston koulussa rehtorina toimiva Tomi Vidbäck kertoo MTV Uutisille, että koulussa suhtaudutaan oppilaiden vaatteiden katoamiseen hyvin vakavasti. Hän tietää kyseisen tapauksen ja kertoo, että takkia yritettiin etsiä kovasti koulussa.

– Yleensä kadonneet vaatteet ovat vaihtuneet, joku on vahingossa ottanut toisen takin. Kun kuulimme kadonneesta takista illalla, seuraavana päivänä kiersimme paikkoja läpi ja etsimme kaikkialta. Joskus vaatteita on voitu piilottaa ihan kiusallaan, Vidbäck kommentoi.

Hänen mukaansa opettajat kyselivät luokissa aiheesta, jos joku tietäisi takin katoamisesta jotakin, ja samassa toivossa otettiin myös vanhempiin yhteyttä Wilma-viestillä.

Vidbäckin mukaan myös valvontakameratallenteet katsottiin läpi, mutta niistä ei selvinnyt mitään poikkeuksellista. Hänen mukaansa kuvissa näkyi todella tuntematon mieshenkilö, mutta on tavallista, että koululla liikkuu päivän päättyessä aikuisia, kun he tulevat hakemaan lapsia.

Poikkeuksellinen tapaus

Takin olinpaikka onkin jäänyt toistaiseksi mysteeriksi. Vidbäck kertoo, ettei muista kymmenen vuotta kestäneen uransa aikana Uudenkoiviston koulussa vastaavaa tapahtuneen.

– Tavaroita menee hukkaan todella paljon, vaatteita ja kenkiä vaihtuu, mutta ne aina löytävät oikean omistajansa, hän sanoo.

Vidbäck muistaa vain yhden tapauksen, jossa oppilaan kengät katosivat, mutta muutaman päivän jälkeen nekin oli mystisesti palautettu kouluun takaisin. Kengät vienyt oli ehkä tullut toisiin aatoksiin.

Rehtorina toimivan Vidbäckin mukaan kenkien ja ulkovaatteiden jättäminen käytävään on koulun tapa, eikä se ole aikaisemmin aiheuttanut mitään ongelmia. Koulu yrittää aina selvittää vaatteiden katoamista, mutta korvata se ei kadonneita tavaroita kuitenkaan voi.

Lauran tytär jättää jatkossakin vaatteensa luokan ulkopuolelle, myös uuden Niken takkina.

– En rupea ostamaan kouluun eri vaatteita, ja sitten käyttämään toisia vapaa-ajalla. Nyt olemme kirjoittaneet takin vuoreen useaan kohtaan tyttären nimen, Laura sanoo.

Onko sinulla kokemusta tavaroiden katoamisesta koulusta? Kerro meille tarinasi!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja