Kurkataanko pöksyihin? Kokeillaanko kiveksiä lusikalla? Vitosluokan terveystarkastuksesta liikkuu runsaasti huhupuheita – ylilääkäri avaa mystistä syyniä

10:20
Keskustellaanko koulussa riittävästi seksistä?

Vähäpukeisuus auttaa lääkäriä löytämään murrosiän merkit ja terveydenhoitajaa mittaamaan ryhdin, painon ja pituuden.

Viidennellä luokalla monella lapsella – varsinkin tytöllä – murrosikä on aluillaan. Tämän vuoksi viidennen luokan laajassa terveystarkastuksessa tarkastellaan puberteetin alkamisen merkkejä. Jotta merkit löydetään, on lapsen riisuuduttava osittain alasti.

Riisuutumisesta liikkuu lasten keskuudessa huhupuheita, jotka ovat kantautuneet myös vanhempien korviin. Tämä on aiheuttanut runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Lapsen ei täydy olla täysin alasti

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri sekä Helsingin kaupungin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylilääkäri Heidi Somersalo kertoo, että vähäpukeisuus auttaa murrosiän merkkien, kuten rintojen, häpykarvoitusten ja kivesten tutkimisessa.

Täysin alasti ei lapsen täydy olla, eikä esimerkiksi kiveksiä kokeilla lusikalla vaan tunnustelemalla, ja niiden laskeutumista voidaan arvioida esimerkiksi laskemalla pikkuhousuja vähän. Puberteetin merkit tarkistaa aina lääkäri.

Terveydenhoitajan vastaanotolla vähäpukeisuus liittyy painon ja pituuden mittauksiin sekä ryhtitarkastukseen.

– Idea on arvioida, onko kasvu ja kehitys normaalia vai onko viiveitä tai poikkeamia, Somersalo sanoo.

Jos puberteetti alkaa liian aikaisin tai ei ole alkanut tiettyyn ikävaiheeseen mennessä, voivat taustalla vaikuttaa hormoniongelmat tai muut terveysongelmat. Näitä ongelmia on syytä selvittää lastenlääkärin jatkotutkimuksissa.

Tavoitteena yhteistyö vanhempien kanssa

Viidennen luokan terveystarkastuksessa kartoitetaan lapsen terveyttä ja hyvinvointia, kasvua ja kehitystä sekä perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Terveystarkastukseen kuuluu sekä terveydenhoitajan että lääkärin tarkastus ja mukaan kutsutaan aina vanhemmat. Ideana on, että sekä lapsi että vanhemmat ymmärtävät, miksi terveystarkastus tehdään.

Vaikka tavoitteena on yhteistyö kouluterveydenhuollon ja vanhempien kesken, on tieto viidennen luokan terveystarkastuksesta tavoittanut some-keskustelujen perusteella vanhemmat huonosti.

Keskusteluissa myös valitellaan, että moni lapsi ja nuori on kokenut intiimialueiden tarkistamisen tapahtuneen yllätyksenä. Moni muistelee omia kokemuksiaan, joissa vilahtelevat mieleen painuneet kuvat housujen sisään ilman selittelyjä kurkanneista terveydenhoitajista.

Vitosluokkalaisella tarkastus on jännittävä paikka

Lastenpsykiatrian erikoislääkärinä Somersalo tietää, että varsinkin viidennellä luokalla murrosikä on lapsille uusi asia ja terveystarkastus jännittää.

Somersalon kokemuksen mukaan jännittävyys helpottaa, kun lapseen saa luotua kontaktin ja kerrottua, miksi hankalia ja nolojakin asioita käsitellään.

Hän ottaa vanhempien palautteen vakavasti. Jos lapsi on kokenut tilanteen epämiellyttävänä, asiasta on mahdollista keskustella kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa ottamalla yhteyttä terveydenhoitajaan.

Millaisia kokemuksia sinulla on koulun terveystarkastuksista? Vastaa alla olevaan kyselyyn!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja