Uutta lastensairaalaa piinaava virustauti iski yksinhuoltaja Hennan perheeseen: Joutui jättämään vauvansa viikoksi sairaalaan ja ravasi kuumeisena sairaalan ja kodin väliä – "En tiedä, miten selvisin hengissä"

4:13
Videolla kerrotaan, miten tunnistat lapsesi oireet.

Rs-virusepidemia on nyt pahimmillaan ja aiheuttaa unettomia öitä useissa perheissä, joissa on pieniä lapsia. MTV Uutisiin yhteyttä ottaneiden äitien tarinat lastensa oireista ovat sydäntäsärkevää kuultavaa.

– Rintakehä nousi todella ylös hengittäessä, hengitys oli nopeaa ja vaikeaa ja rohisi sisäänhengittäessä. Pulssi oli todella nopea. Itku pahensi hengittämistä ja oli näin ollen katkonaista, 2 vuoden ja 7 kuukauden ikäisen Tero-pojan äiti Terhi Salmela kertoo MTV Uutisille.

– Ei tämä äiti paljoa yöllä nukkunut, kun heräsin jokaiseen pieneen äännähdykseen pojan lähellä. Huoli on kova, Salmela kertoo.

Rs-virus on hengitystieinfektio, joka tarttuu ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Rs-virus voi tarttua kaiken ikäisiin, mutta erityisesti sitä tavataan pienillä lapsilla, kuten vastasyntyneillä ja imeväisillä.

"Ei mitään tietoa, kauanko tämä vielä kestää"

Teron tauti alkoi Salmelan mukaan neljä päivää sitten, kun Tero väsähti tunteja ennen nukkumaanmenoaikaansa, ja alkoi yskiä. Yön aikana Tero meni täysin voimattomaksi ja kuume nousi 39 asteeseen.

– Tero oli hetken hereilläkin ja katseli vaan kattoa kädet sivuilla eivätkä silmät meinanneet pysyä auki. Kokeilin reagoiko kunnolla nostelemalla käsiä, etteivät olleet veltot. Poika nosti jalat koukkuun, joten tiesin ettei ollut hengenhätää, Salmela jatkaa.

– Tero on edelleen todella yskäinen, uupunut ja itkuinen. Yskä tuo mukanaan usein oksennuksen, koska tulee niin voimakkaana ja syvältä. Huomaa että se sattuu ja tuntuu todella pahalta.

Kuume on sahannut päivällä pienemmäksi ja öisin taas huimiin lukemiin. Salmelan mukaan perheen lapsilla ei ole aiemmin ollut näin pahaa ja pelottavaa virustautia.

– Taas nousi kuume uudelleen. Ei mitään tietoa, kauanko tämä vielä kestää, Salmela valittaa.

Uusi lastensairaala pullistelee potilaista

Teron ikäiset lapset toipuvat rs-viruksesta kotihoidossa. Toisin on vauvaikäisillä. Helsingin Lastenklinikka pullistelee tällä hetkellä pienistä lapsipotilaista, jotka ovat siellä rs-virustartunnan vuoksi.

– Tässä sairaalassa on tällä hetkellä vajaat parikymmentä potilasta, joista neljä on tehovalvonnassa. Lisäksi Jorvin sairaalassa on kahdeksan pientä potilasta, ja muuallakin Suomessa on vilskettä, Uuden lastensairaalan infektiolääkäri Harri Saxen kertoi MTV Uutiset Livessä.

– Ne, jotka yleensä joutuvat sairaalaan, ovat noin kuukauden tai parin ikäisiä, Saxen kertoo.

Henna Konsteniuksen kolmiviikkoinen tyttö sai rs-viruksen huhtikuussa 2017. Aluksi perheestä sairastui päiväkodista viruksen saanut alle parivuotias isosisko, jota Konstenius hoiti kotona.

– Se tarttui sitten vauvaan ja lähdin käyttämään tukkoista vauvaa lasten päivystyksessä, jossa todettiin rsv.

Tyttövauva joutui jäämään saman tien osastolle, jonne äitikin olisi mielellään jäänyt. Yksinhuoltajana hän joutui kuitenkin palaamaan kotiin vanhemman lapsensa luokse.

– Vauva oli viikon osastolla ja itsekin sain ilmeisesti tuon saman taudin. Siinä sitten juoksin sairaalan ja kodin väliä itsekin kuumeessa ja korvatulehduksessa. Äitienpäiväkin meni siellä osastolla, Konstenius muistelee.

Vauva oli jo syntyessään pieni (2660 g), mutta rs-virus sai painon laskemaan entisestään. Tautikierre ei kuitenkaan päättynyt. Viikko kotiinpääsyn jälkeen vauva sai koliikin.

– Samalla piti järjestää vanhimman tytön lakkiaiset. En tiedä, miten selvisin tuosta kaikesta hengissä.

Konstenius uskaltaa jo nyt naurahtaa muistoille.

– Niihin juhliin ei pesty ikkunoita eikä mopattu lattioita. Kakku tilattiin, jotain jopa leivoin itse. Ihan hyvin ne meni, kun oli itselle armollinen, että siinä tilanteessa oli tehny parhaansa ja se sai riittää.

Oikaisu: Uutisessa puhuttiin virheellisesti Lastenklinikasta. Kyseessä on Uusi lastensairaala.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja