Lasten vaarallisia "leikkejä" tulee poliisin tietoon viikoittain – Poliisi: Jos tavoitteena on pahoinpidellä ihmistä, siihen pitäisi pystyä puuttumaan ennalta

Hengenvaaralliset leikit - miten puuttua? 4:50
Komisario Katja Nissinen pitää keskustelua tärkeimpänä ennaltaehkäisijänä.

Lasten vaarallisia leikkejä tulee poliisin tietoon viikoittain. Komisario Katja Nissinen Helsingin poliisista sanoo, että tapaukset ovat hyvin erityyppisiä.

Lasten vaaralliset leikit ja pelit ovat nousseet keskusteluun viimeaikaisten tapausten vuoksi. Esimerkiksi hämeenlinnalaisessa koulussa pojan epäillään lyöneen toista. Runsas viikko sitten taas ruotsinlaivalla nuoret roikkuivat laivan kaiteen yli kesken risteilyn.

Tapauksissa suuria eroja

Huomenta Suomessa keskiviikkona vierailleen Nissisen mukaan pahoinpitelyt ja kaiteen yli roikkumiset ovat tapausten pahimmasta päästä.

Tyyppillisempää on se, että poliisille ilmoitetaan esimerkiksi vaarallisesta kiipeilystä.

– Viime kesänä oli Sisä-Suomessa tapauksia, jossa hypittiin sillalta uimaan, Nissinen sanoo.

Seuraukset riippuvat iästä ja tahallisuudesta

Nissisen mukaan rikosseuraamukset edellyttävät, että teko on ollut tahallinen. Sen sijaan korvauskynnys syntyy helpommin, eli lapsi saattaa joutua esimerkiksi vahingonteon maksajaksi.

Nissinen uskoo, että vakavia tapauksia pystyy ennaltaehkäisemään keskustelulla. Hänen mukaansa vanhempien tulisi jutella lastensa kanssa temppuilusta.

– Jos saadaan idea, jossa tavoitteena on pahoinpidellä ihmistä, siihen pitäisi pystyä puuttumaan ennalta.

Koulumaailmassa taas tulisi tukea ajattelumallia, jonka mukaan rohkea on se, joka uskaltaa jättää kiusaamisen tai temppuilun väliin ja kertoa siitä aikuiselle.

Lue myös:

    Uusimmat