"Ootko neitsyt? Et sä oo musta liian nuori" – Hanna, 25, tekeytyi teinitytöksi somessa ja järkyttyi tuntemattomien miesten lähettämistä viesteistä

Tällaisia grooming-viestejä miehet lähettävät tytöille 0:20
Videolla on otteita viesteistä, jotka 14-vuotiaaksi tekeytynyt Hanna sai aikuisilta miehiltä.

Suomalainen Hanna Yrjänä päätti esiintyä teinityttönä netissä saadakseen selville, millaisin viestein nuoria tyttöjä houkutellaan somessa. Pian aikuiset miehet pyysivät teiniksi luulemaltaan tytöltä alastonkuvia tai sanoivat toivovansa, että huomattavasta ikäerosta huolimatta heidän välillään tapahtuisi jotain seksuaalista. 

Lasten ja nuorten houkuttelu sosiaalisessa mediassa on ollut julkisen keskustelun keskiössä sen jälkeen, kun Oulussa paljastui laaja lapsiin kohdistunut seksuaalirikosvyyhti. Poliisi päätyi rikostapausten vuoksi varoittamaan sosiaalisessa mediassa nuoria houkuttelevista, ulkomaalaistaustaisista miehistä.

Ruotsissa asuva Hanna Yrjänä, 25, kertoo, että asian ympärillä pyörineen julkisen keskustelun vuoksi hän halusi esiintyä netissä teinityttönä ja ottaa selvää, millaisia viestejä nuoret saavat.

Yrjänä loi profiilin Kik-sovellukseen ja ilmoitti Randomi.fi-sivustolla etsivänsä jutteluseuraa. Hän kertoi ilmoituksessaan olevansa 14-vuotias tyttö.

Lopputulos järkytti.

Alastonkuvia ja imartelua

Ilmoituksen jälkeen viestejä alkoi kilahdella puhelimeen nopeasti. Viestejä tuli henkilöiltä, jotka olivat kertomansa perusteella 18–34-vuotiaita.

Useat yhteydenotoista olivat avoimen seksuaalissävytteisiä. Yrjänältä pyydettiin alastonkuvia, hänelle lähetettiin alastonkuvia ja yksi mies pyysi häntä lähettämään postissa käytettyjä alusvaatteita rahaa vastaan.

– Sain myös useita ensin viattomalta kuulostavia viestejä. Nekin siirtyivät pian keskustelun edetessä seksuaalisiin aiheisiin.

Keskusteluissa Yrjänää huolestutti eniten grooming-ilmiön yleisyys. Groomingilla tarkoitetaan lapsen tai nuoren seksuaalisen hyväksikäytön valmistelua ja se tapahtuu usein netin välityksellä.

Houkuttelussa tekijä yrittää voittaa lapsen tai nuoren luottamuksen olemalla mukava ja imarteleva. Myöhemmin henkilö saattaa pyrkiä tapaamaan tai koittaa saada kohteen lähettämään hänelle seksuaalissävytteisiä kuvia itsestään.

Henkilö saattaa tarjota lapselle tai nuorelle jotain, kuten esimerkiksi rahaa tai alkoholia.

"Onhan täällä vaikka minkälaisia tyyppejä"

Yrjänä järkyttyi kohtaamansa manipulaation hienotunteisuudesta. Miehet halusivat imarrella ja kehua häntä. Jotkut halusivat ilmaista nuorelle tytölle, että ovat ennenkin seurustelleet teinin kanssa.

– Eräskin sanoi, että ymmärtää, miksi en halua lähetellä kuvia hänelle, koska "onhan täällä vaikka minkälaisia tyyppejä, harmi, että he pilaavat mahdollisuudet meiltä muilta". Hän halusi ilmaista olevansa erilainen kuin muut teineille juttelevat, vaikka myöhemmin hänkin sanoi, että bileissä meidän välillämme voisi tapahtua jotain.

Yrjänä uskoo suurimman osan teineistä ymmärtävän, että suoria ehdotuksia lähettelevien miesten kanssa ei kannata viestitellä. Häntä huolestuttaa, pystyvätkö nuoret näkemään aikuisen hienotunteisen manipulaation lävitse.

– On tärkeää puhua nuorten kanssa groomingista, jotta he voivat tunnistaa hälytysmerkit. Jos yli 20-vuotias haluaa jutella teinin kanssa, siitä pitää huolestua, koska sen ikäistä ei tulisi kiinnostaa teinin seura. Mielistelevien viestien taustalla on joku agenda.

Nettihoukuttelu ei ole uusi ilmiö

Yrjänä sanoo, että hänen mielestään julkinen keskustelu lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä on tällä hetkellä ohi raiteiltaan.

– Julkisen keskustelun perusteella kuulostaa siltä, että muut ovat heränneet ilmiöön vasta nyt, kun tekijänä on ei-kantasuomalaisia miehiä. Tästä ei voi puhua maahanmuuton ongelmana, sillä nettihoukuttelua on tapahtunut ennenkin eikä ongelma poistu, vaikka rajat laitettaisiin kiinni.

Yrjänä päätti kertoa sosiaalisesta kokeestaan Facebookissa. Se sai useat tutut puhumaan omista kokemuksista nettihoukuttelusta. Moni myös epäili, olisivatko viestejä lähettäneet henkilöt voineet olla ulkomaalaistaustaisia.

– Jokainen minun kanssa keskustellut henkilö puhui äidinkielenään suomea. Olisin kyllä huomannut, jos kanssani jutellut henkilö olisi ollut ulkomaalaistaustainen.  

Lue myös:

    Uusimmat