Mainos

Lapset jaettiin päiväksi köyhiin ja rikkaisiin – kansainvälisellä kesäleirillä Vihdissä opetellaan konfliktitilanteita: "11-vuotiaille oikeudenmukaisuus on tärkeää"

2:02

Kansainvälisyyskasvatusjärjestö CISV:in kesäleirillä Vihdissä käy kuhina. Pihalla viilettää 11-vuotiaita lapsia 12 eri maasta. Tänä vuonna erityistä huomiota kiinnitetään konfliktien ratkaisuun, joka on teemana myös Suomen EU-puheenjohtajakaudella.

– Me halaamme täällä paljon. Se on tapa luoda suhde ja vahvistaa yhteenkuuluvuuttamme, hymyilee Indonesiasta kotoisin oleva Elodia.

Ja niin Dreambox nimisellä kesäleirillä tosiaan tapahtuu. Halailua, naurua ja iloa sekä aktiviteettejä, jotka ovat enemmän kuin leikkiä.

– Aktiviteetin päätteeksi pohdimme, mikä tässä oli tarkoituksena. CISV:in tarkoitus on tekemällä oppiminen, kertoo leirinjohtaja JaneKärnä CISV Helsingistä.

Lapset jaettiin päiväksi rikkaisiin ja köyhiin

– Täällä saa tosi paljon uusia ystäviä ja oppii paljon muista maista, kertoo suomalainen Alma.

Saksalainen Fritz on samaa mieltä.

– Opimme aktiviteettien kautta paljon muista maista. Se on todella hauskaa.

Järjestön tarkoitus on rakentaa ymmärrystä ihmisten välille ystävyyden kautta. Tänä vuonna leiriohjelmassa on myös kiinnitetty erityistä huomiota konfliktien ratkaisuun.

– Meillä oli päivä, jolloin toiset saivat enemmän ja parempaa ruokaa. Toiset saivat katsoa leffaa, kun toiset siivosivat. Luomme tilanteita oikeasta maailmasta ja keskustelemme siitä, mitä voisimme tehdä, Kärnä kertoo.

"Lasten kehitys uskomaton"

Mukana leiriä vetämässä on myös nuoria, jotka olivat itse vastaavanlaisilla leireillä 11-vuotiaina.

– Se on yksi elämäni hienoimpia kokemuksia. Ymmärsin leirin syvemmän merkityksen vasta päästyäni kotiin. Se muutti kaiken ja sillä on ollut suuri vaikutus elämääni, kertoo 17-vuotias Agustina García Costa Ricasta.

– Nyt haluan auttaa 11-vuotiaita kokemaan saman, minkä sain itse aikanaan kokea.

Tatiana Valera puolestaan vetää Perun delegaatiota ja saapui leirille neljän lapsen kanssa.

– He ovat muuttuneet niin paljon sen jälkeen, kun tulivat tänne. On ollut uskomatonta seurata heidän kehitystään, Valera iloitsee.

CISV:in toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Ohjelmaan ympäri maailmaa on vuosien varrella osallistunut noin 63 000 lasta ja nuorta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja