Lapin matkailu pulassa: Hiihtokeskusten sulkeminen maksaa pelkästään Rukakeskukselle viisi miljoonaa euroa – "Sulkeminen oli urani vaikein päätös"

11:47
Lapin matkailupomot kertovat, millaista apua he kaipaavat valtiolta ja matkailijoilta sekä millainen matkailukausi Lapin hiihtokeskuksissa on tähän mennessä ollut.

Lapissa suljetaan suuria hiihtokeskuksia koronaviruksen vuoksi ensi viikon sunnuntaihin mennessä. Muun muassa Levi, Ylläs, Pyhä, Ruka ja Luosto sulkeutuvat ensi viikolla.

Rukakeskuksen toimitusjohtajan Ville Ahon mukaan sulkeminen kesken parhaan sesongin tulee aiheuttamaan yritykselle jopa viiden miljoonan euron tappiot. Summa on viidennes koko vuoden liikevaihdosta.

– Kyllä tämä on oman urani vaikein päätös ollut tehdä, mutta tässä tilanteessa emme näe muuta mahdollisuutta, Aho toteaa.

Lapland Hotels -konsernin omistaja Pertti Yliniemi kertoo, että päätös konsernin hotellien ja hiihtokeskusten sulkemisesta tehtiin aamuyöllä neljältä.

–Tämä oli erittäin vaikeaa. Huhtikuu on rinnekeskuksissa parasta aikaa, hän toteaa. 

Pääsesonki jää väliin

Yliniemen mukaan vaakakupissa sulkemisen puolesta painoivat henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuus sekä hallituksen ja THL:n antamat ohjeet.

– Katsoisin, että tämä on vastuullista toimintaa, että olemme reagoineet asiaan välittämättä taloudellisista seuraumuksista.

Pääsiäinen on Lapin hiihtokeskusten pääsesonki. Yksistään Rukalle odotettiin 20 000 matkailijaa. Nyt yritykset ovat kiinni pääsiäisen ajan. Taloudelliset tappiot ovat kovat. Lapland Hotelsissa yt-neuvottelut ovat jo meneillään. Rukakeskuksessa ne vasta alkavat.

Ylläolevalla videolla Aho ja Yliniemi kertovat, millaista apua he kaipaavat valtiolta ja matkailijoilta sekä millainen matkailukausi Lapin hiihtokeskuksissa on tähän mennessä ollut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja