Lapissa ollaan äärimmäisen huolestuneita turistien liikehdinnästä laskettelukeskuksissa — sairaalan ylilääkärin mukaan nyt ei pidä lähteä lomamatkalle minnekään

"Humppa soi ja bileet jatkuu"— Sosiaaliseen mediaan levinneet bilekuvat Leviltä saivat lappilaisten sydämet kurkkuun 0:30
Katso videolta: Leviltä juhlittiin railakkaasti vielä muutama päivä sitten.

Infektioylilääkärin mukaan nyt ei pidä lähteä lomamatkalle.

Kerroimme torstaina siitä, kuinka Lapissa ollaan tällä hetkellä huolissaan laskettelukeskuksissa aikaa viettävien turistien toiminnasta.

Tavoitimme eilen muun muassa suivaantuneen baarimikon Leviltä, joka kertoi turistien suhtautuvan koronaepidemiaan tällä hetkellä vähäpätöisesti.

– Meininki ei ole muuttunut mihinkään täällä, kertoi nimettömänä pysyttelevä baarimikko MTV Uutisten haastattelussa.

MTV Uutiset tavoitti Lapin Keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broaksen, joka pitää laskettelukeskusten trendiä niin ikään huolestuttavana.

Nyt ei ole syytä lähteä lomamatkalle. Ei Turkuun, Ei Kotkaan eikä Lappiin.

– Me kehoitamme nyt vakavasti, että nämä lomamatkat pitää perua. Epidemian hidastamisen strategia on se, että liikkumista vähennetään ja turhat lomamatkat jätetään tekemättä, Broas kertoo.

Broas muistuttaa, että tämänhetkisessä tilanteessa kaikki paikat, missä on paljon ihmisiä, ovat potentiaalisia viruksen leviämiselle.

Keski-Euroopan laskettelukeskukset ovat antaneet vahvaa osviittaa siitä, että virus voi levitä esimerkiksi anniskeluravintoloissa.

– Suomeenhan tämä tauti tuli nimenomaan Pohjois-Italian ja Etelä-Tirolin laskettelukeskuksista. Kun on paljon ihmisiä koossa, niin on riski, että tapahtuu tartuntoja ja tartuntaketjuja syntyy.

Lapissa ei havaita vielä epidemiaa

Broas kertoo, että Lapissa ei havaita vielä epidemiaa koronan suhteen. Leviäminen tapahtuukin tällä hetkellä eri vauhtia eri puolella Suomea. Osa tartunnoista on kuitenkin saanut alkunsa Lapin hiihtokeskuksissa.

Infektioylilääkärin mukaan Lapin Keskussairaalassa ollaan joka tapauksessa varauduttu siihen, että viruksen leviäminen kiihtyy Pohjois-Suomessa.

– Meillä on riittävästi keskussairaalassa hengityskoneita ja hengitystukilaitteita. Kun epidemia tulee, toivotaan rajaamistoiminnoilla saatavan vaimennettua epidemiahuippua. Tällöin terveydenhuollon resurssit riittävät, kuten vuode- ja tehohoitopaikat osastoilla.

Lue myös:

    Uusimmat