Mainos

Länsivallat käärmeissään Iranin uudesta ydinlaitoksesta

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tuomitsevat Iranin uuden ydinlaitoshankkeen. Tänään julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Iran rakentaa toista uraaninrikastamoa ja aikoo jatkaa myös Natanzissa olevan laitoksen toimintaa.

Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian mukaan Iran rikkoo kansainvälisiä sopimuksia. Länsivallat vaativat, että maa muuttaa linjaansa tai sitä uhkaavat kansainväliset vastatoimet.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama syytti Irania suoraan rikastamohankkeen salaamisesta.

- Iranin on aika toimia välittömästi, jotta se voisi saada takaisin kansainvälisen yhteisön luottamuksen, Obama jyrähti Pittsburghin G20-kokouksen yhteydessä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

- Iranin hallituksen on osoitettava teoin, että sen aikeet ovat rauhanomaisia tai vastattava niistä kansainvälisten käytäntöjen ja lain edessä.

Obama puhui yhdessä Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn ja Ison-Britannian pääministerin Gordon Brownin kanssa. Länsimaat ovat epäilleet Iranin ydinohjelman tähtäävän ydinaseiden valmistamiseen, mutta Iran on sinnikkäästi kiistänyt väitteet.

Iranin mukaan toisen uraaninrikastamon rakentamista ei ole myöskään pyritty salaamaan ja siksi IAEA sai ilmoituksen laitoksesta tämän viikon alussa.

Iranin viranomaisten mukaan Teheranin on velvollisuus ilmoittaa uudesta laitoksesta 180 päivää ennen radioaktiivisten materiaalien lisäystä. Tätä ennen maan ei tarvitse viranomaisten mukaan ilmoittaa mistään uusista ydinlaitoshankkeista.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.