Lännen Media: Suomalaisten älykkyysosamäärä laskussa – käänne 1990-luvulla

Suomalaisten älykkysosamäärä ei enää kasva, vaan se on laskenut 1990-luvun puolivälistä, väittää älykkyystutkija James R. Flynnin tuore tutkimus Lännen Median mukaan.

Älykkyysosamäärä on kääntynyt selvään laskuun Suomessa, Norjassa ja Tansakassa, kertoo tuore tutkimus. Ruotsia koskevat tilastot ovat puutteellisia, mutta Lännen Median mukaan tutkimuksessa oletetaan, että ilmiö koskisi myös Ruotsia.

Länsimaissa älykkyystestien tulosten keskiarvo parani väestötasolla vuosikymmeniä, mutta nyt kehitys on kääntynyt Pohjoimaissa ja siitä on merkkejä muuallakin Länsi-Euroopassa.

Forskning & Framsteg -lehdessä Flynn kertoo uskovansa syyn olevan koulutuksessa.

– Koulutyö on nykyään vähemmän vaativaa monissa maissa. Oppilaat käyttävät vähemmän aikaa läksyihin ja lukemiseen, Flynn sanoo lehdessä.

Älykkyysosamäärän lasku on huomattavaa. Lännen median mukaan se on laskenut 90-luvun puolivälin jälkeen 0,23 pistettä vuodessa. Jos tahti pysyy samana, suomalaisten älykkyysosamäärä laskee seuraavan 30 vuoden aikana 7,49 pistettä.

Muutoksesta on ollut merkkejä jo aiemmin. Vuonna 2012 tutkimukset osoittivat, että Pohjoismaissa älykkyysosamäärän kasvu on pysähtynyt.

Suurimman osan ihmisistä älykkyysosamäärä on 85–115.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja