Lakko voi tyhjentää bensa-asemien säiliöitä – ABC-johtaja kehottaa hamstraajia malttiin

Lakkopommi tippui – ovatko vahingot vielä vältettävissä? 11:36
Katso myös: Lakkopommi tippui – ovatko vahingot vielä vältettävissä?

Ammattiliittojen ilmoittamat poliittiset lakot voivat saada autoilijoita tankkaamaan etukäteen aiempaa innokkaammin, arvioi öljymarkkinoita seuraava Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Ville Kaitila.

Tänään torstaina Ville Kaitila oli vielä varovainen arvioimaan sitä, voiko lakko toteutuessaan myös vaikuttaa polttonesteiden, kuten bensiinin ja dieselin, hintaan.

– Pikemminkin tämä lakko liittyy polttonesteiden tarjontaan, Kaitila arvioi STT:lle.

Liikenneketju ABC:n ketjujohtaja Harri Tuomaala toteaa STT:lle, että yhtiön polttoaineiden kysynnässä on ollut keskiviikkona ja torstaina aamupäivällä lievää nousua. Hän kehottaa kuitenkin rauhallisuuteen.

– Hamstraukseen ei ole syytä, hän sanoo.

Tuomaala ei lähtenyt arvioimaan sitä, miten lakko voi vaikuttaa polttoaineiden hintaan.

– Jokainen osuuskauppa hinnoittelee polttonesteet itsenäisesti.

Myöskään St1-yhtiöstä ei torstaina arvioitu STT:lle tarkemmin hintavaikutuksia kuten ei Nesteestäkään.

Noin 7 000 lakon piirissä

Moni palkansaajakeskusjärjestö SAK:hon kuuluva liitto ilmoitti keskiviikkona kaksiviikkoisista poliittisista lakoista, joiden on määrä alkaa maanantaina. 

Teollisuusliiton lakon piirissä ovat muun muassa energiayhtiö Nesteen satamat sekä jakeluterminaalit Porvoossa ja Naantalissa sekä yhtiön terminaalit Kemissä ja Kokkolassa.

Lisäksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on ilmoittanut sulkevansa satamien tavaraliikenteen kahdeksi viikoksi. 

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ilmoittama poliittinen lakko kohdistuu puolestaan rautateiden tavaraliikenteeseen. Kaikkiaan noin 7 000 työntekijää on SAK:n mukaan lakkojen piirissä.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen kertoi STT:lle keskiviikkona liiton pitävän melko varmana, että lakkojen vuoksi kaikki kuluttajat eivät välttämättä saa joissain tilanteissa polttoainetta.

Iskee voimakkaimmin Nesteeseen

Ensi viikolla alkavaksi ilmoitetut lakot kohtelevat Suomen polttoainejakelijoita hieman eri tavoin, koska ne kohdistuvat voimakkaimmin Nesteeseen.

Sen sijaan SOK:n omistamaan ABC-ketjuun sekä St1:een vaikutukset voivat olla lievemmät, koska Teollisuusliiton lakko ei kohdistu niihin. 

Yhtiöiden polttonesteiden hankinnasta ja jakelusta vastaa niiden yhteisesti omistama NEOT-yhtiö, jolla on ABC:n Tuomaalan mukaan Nesteestä erilliset satamatoiminnot ja omat terminaalit. Näihin voi kuitenkin vaikuttaa AKT:n lakko.

– Tilannekuvamme on tällä hetkellä, että pystymme pitämään terminaalien logistiikkatoiminnot käynnissä, sanoo Tuomaala.

Silti Tuomaalan mukaan pariviikkoisen lakon toisella viikolla voi olla jakelupisteitä, joissa voi ilmetä häiriöitä. Hän ei täsmennä sitä, onko yhtiössä tehty tarkempia arvioita siitä, miten häiriöt voivat jakaantua alueellisesti.

Myös St1-ketjun viestinnän mukaan lakko voi vaikuttaa yksittäisten asemien polttoaineiden saatavuuteen. Yhtiö ei tarkentanut arviotaan torstaina.

Neste tiedotti puolestaan keskiviikkona, että se joutuu raaka-ainetoimitusten keskeytymisen ja tuotevarastojen täyttymisen vuoksi ajamaan Porvoon-jalostamonsa tuotannon alas pian lakon alkamisen jälkeen, jos se toteutuu.

Alasajosta voisi yhtiön mukaan seurata ympäristö-, prosessi- ja henkilöturvallisuusriskejä. Lisäksi yhtiö arvioi, että lakko johtaa häiriöihin polttonesteiden jakelussa, mutta se pyrkii turvaamaan kriittiset asiakastoimitukset.

Lue myös:

    Uusimmat