Mainos

Lakko-oikeuksille osittaista tukea EU:n tuomioistuimelta

Työtaistelutoimet eivät tuomioistuimen mukaan saa kuitenkaan olla ylimitoitettuja. Linjaus liittyy Viking Linen ja Merimies-Unionin ulosliputusta koskevaan kiistaan.

EU-maiden ammattiliitot voivat tietyin ehdoin ryhtyä työtaisteluihin estääkseen yritystä siirtämästä toimintaansa toiseen EU-maahan.

EY-tuomioistuimen linjauksen mukaan toimet eivät kuitenkaan saa olla ylimitoitettuja ja niiden tarkoituksena on oltava työntekijöiden suojelu.

Yritysten oikeus tarjota palvelujaan missä tahansa jäsenmaassa on yksi EU:n perusperiaatteista. Lakkoilu voi olla siten myös EU-lain vastaista.

Kansallisen tuomioistuimen tehtäväksi jää arvioida työtaistelun oikeutus.

Tuomioistuimen linjaus liittyy Viking Linen ja Merimies-Unionin ulosliputusta koskevaan kiistaan, jota käsitellään brittiläisessä tuomioistuimessa. Varustamo oli aikeissa liputtaa Rosella-alus Viroon kustannusten säästämiseksi.

EY-tuomioistuimelta pyydettiin ainoastaan tulkintaa EU-laista, mutta se ei ottanut kantaa itse oikeustapaukseen.

Käytännön riita ratkesi jo vuoden 2005 lopulla, kun osapuolet sopivat, että Rosella purjehtii yhä Suomen lipun alla. Tapausta on puitu sen jälkeen brittiläisessä tuomioistuimessa Kuljetusalan kansainvälisen liiton ITF:n ja Vikingin kesken.

Molemmat osapuolet löysivät hyvää varsin monimutkaisesti kirjoitetusta tuomiosta.

ITF piti myönteisenä tuomioistuimen linjausta, että lakko-oikeus on perustavanlaatuinen oikeus myös EU-lakia sovellettaessa. Ahvenanmaan varustamoyhdistys Ålands Redarförening piti merkittävänä etenkin sitä, ettei rajatonta lakko-oikeutta ole.

Myös Suomen Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting (sd.) pitää EY-tuomioistuimen ratkaisua lakko-oikeuden rajoista oikeansuuntaisena. Vaikka päätöksessä todetaan ay-liikkeen työtaistelutoimien voivan rajoittaa yritysten sijoittautumista, siinä korostetaan myös lakko-oikeuden olevan kansalaisen perusoikeus.

Keskeistä on Zittingin mukaan kirjaus siitä, että perusteena oikeuskäytännölle on työntekijän suojelu.

- Ensimmäistä kertaa selkeästi otettiin kantaa siihen, että työtaisteluoikeus on kansalaisen perusoikeus.

Rajankäynti sen suhteen, milloin tämä raja ylitetään esimerkiksi valtapoliittisista syistä, jää Zittingin mukaan jatkossakin kansallisille tuomioistuimille.

EY-tuomioistuimen ratkaisu on tärkeä periaatelinjaus, sillä Suomi on katsonut, että lakko-oikeus voi tietyin ehdoin ajaa EU:n vapaiden sisämarkkinoiden edelle.

Ensi viikolla tuomioistuin ottaa kantaa toiseen samankaltaiseen kiistaan Ruotsin ja latvialaisen rakennusfirman välillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.