Lahjavinkit kevään juhliin – hitit ja mokat!

Ylioppilasjuhlat ja muut kevään valmistumispirskeet lähenevät kovaa vauhtia, eikä lahjan ostaminen uuden elämänsä alussa olevalle nuorelle ole kovin yksinkertainen operaatio. Mitkä lahjat ovat hittejä, mitkä huteja?

Lahjan hankkiminen kevään ylioppilaille tai muille valmistujille vaatii usein melkoista älynystyröiden pyörittelyä. Parhaassa tilanteessa lienevät ne lahjanantajat, jotka oikeasti tuntevat päivänsankarin, mutta entäpä, jos nuoren mieltymykset eivät ole tiedossa?

Muutamat yleisperiaatteet on hyvä muistaa lahjan hankinnassa: jos lahjansaaja on vieraampi, on käteinen tai rahashekki yleensä mieluinen lahja nuorelle. Jos rahan antaminen tuntuu liian tylsältä, tartu rohkeasti puhelimeen ja kysäise joko juhlittavalta itseltään tai hänen vanhemmiltaan, mitä päivänsankari mahtaisi toivoa.

Älä myöskään osta mitään sellaista ”mitä yleensä annetaan” – kuten Mariskooleja tai Aalto-maljakoita – jos lahjansaaja ei varsinaisesti vaikuta tyypiltä, joka niistä pitäisi. Älä myöskään osta lahjoja, joita itse haluaisit saada, ellei sinulla ja päivänsankarilla ole varmasti samanlainen maku.

Varma hitti: Raha ja lahjakortit

Kahiseva käteinen kelpaa melkeinpä kaikille päivänsankareille, etenkin, jos edessä on muutto omaan kotiin vanhempien helmoista tai pitkään suunniteltu lomamatka valmistumisen kunniaksi. Jos et halua antaa pelkkiä konkreettisia seteleitä tai shekkiä kirjekuoressa, rahalahjankin kanssa voi käyttää mielikuvitusta. Lahjaksi voi antaa esimerkiksi rahastosijoituksen, joka pelkkien eurojen lisäksi antaa alkusysäyksen sijoittamiseen ja säästämiseen.

Myös lahjakortit ovat erittäin näppäriä lahjoja – joskin kannattaa olla tarkkana, että lahjakortti tulee hankittua myymälään, josta lahjansaaja todella haluaa ostaa jotakin. Vinkkejä sopivista liikkeistä saa kuitenkin varmasti päivänsankarin läheisiltä. Lahjakortin voi ostaa myös johonkin isoon tavarataloon, jonka valikoimista lahjakortin saaja voi varmasti valita mieluisan lahjan.

Jos lahjan ostaminen on jostain syystä aivan viime tippaan, tässä hyvä vinkki Matti Myöhäisille: nykyään myös R-kioskeilta saa muun muassa Suomalaisen kirjakaupan, Sony Musicin ja Tammen lahjakortteja.

Melko varma hitti: Hinnakkaammat hankinnat omaan kotiin

Erilaiset astiastot, keittiövälineet ja kodin tekstiilit ovat yleensä melko mieluisia lahjoja. Älä kuitenkaan osta mitä tahansa astiastoa tai kattila- ja lakanasarjaa: ota etukäteen selville, kerääkö päivänsankari jotain tiettyä astioita tai vaikkapa Marimekon pyyhkeitä. Näin juhlijalla ei ole nurkissaan yksittäisiä kappaleita viidestä sarjasta, joita ei edes voi yhdistellä toisiinsa.

Perinteiset suomalaiset brändit kuten Iittala, Arabia Marimekko ja Finalyson ovat monien toivelistalla, mutta tarkista asia silti etukäteen – nämä ovat täysin makuasioita.

Tässä siis vinkki myös päivänsankarille: ennen juhlapäivää kannattaa miettiä, mitä astiastoa tai minkä tyylisiä lakanoita haluaisi kerätä. Moni sukulainen saattaa kilauttaa ja kysäistä asiaa.

Yleinen moka: Koriste-esineet ja taideteokset

Koriste-esineet tai taideteokset ovat erittäin riskialttiita lahjoja, jos lahjansaajan maku niiden suhteen ei ole kunnolla tiedossa.

Voit oikeastaan syyttää ainoastaan itseäsi, jos mielestäsi upea kristallijoutsen ei ikinä ilmesty lahjansaajan kirjahyllyn kulmalle tai itse maalaamasi öljyvärityö sireeninkukista ei korista hänen seinäänsä.

Oikeasti lahjanantajan ei pitäisi ottaa tästä itseensä – se, millaisia tavaroita tai tauluja haluaa pitää esillä perustuu niin vahvasti päivänsankarin omaan esteettiseen silmään, ettei siitä voi lähteä juuri kiistelemään.

Etenkin itse tehdyt tuotokset sisältävät varsinaisen vaaranpaikan. Lahjan tekoon tuntikausia upottanut vieras saattaa loukkaantua verisesti, jos päivänsankari ei näytäkään lämpenevän esimerkiksi nyplätystä pitsiliinasta. Toisaalta, jos päivänsankarin tyyli on tiedossa, itse tehty lahja saattaa olla paras lahja ikinä.

Hitti tai huti: Henkilökohtaiset lahjat

Jos lahjansaajan mieltymykset ovat tiedossa, henkilökohtaistenkin lahjojen hankkiminen on hyvä idea. Mieti kuitenkin, kuinka hyvin tunnet päivänsankarin. Vaikka tiedossa olisi, että päivänsankari lukee paljon, älä osta hänelle mitä tahansa kirjaa. Soita ennemmin vaikkapa vanhemmille tai poika- tai tyttöystävälle, millaisista kirjoista päivänsankari pitää. Näin on huomattavasti varmempaa, että kirjalahja on mieluinen – ja tulee oikeasti luettua kannesta kanteen.

Myös korujen osto on kaksipiippuinen juttu. Jos korulahja osuu oikeaan, ne ovat usein mieluisia lahjoja, mutta helyjen hankinnassa saatetaan mennä helposti myös metsään. Tällöin on vaarana, että koru jää lipaston laatikkoon ikuisiksi ajoiksi, eikä tämä tosiasia lämmitä lahjansaajan tai lahjanantajan mieltä.

Varmempaa onkin antaa vaikka lahjakortti kultaliikkeeseen, josta päivänsankari voi valita haluamansa valmistumislahjan.

Vaatteiden tai laukkujen ostaminen on melkoista onnenkauppaa, eikä kovin yleistäkään, kun kyseessä ovat ylioppilas- ja valmistujaislahjat. Jos kuitenkin olet vakuuttunut, että astetta kalliimpi käsiveska on paras mahdollinen lahja nuorelle päivänsankarille, anna palaa – mutta vain, jos tiedät, että lahjakääreitä paljastuva laukku on juuri se, jota valmistuja on aina himoinnut.

Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Kuvat: Marimekko Oyj, Finlayson, Fiskars Home, Lehtikuva
Lähteet: Kaleva.fi, R-kioski, Sokos Lahjapalvelu

Lue myös:

    Uusimmat