Lahja vai lahjus - virkamiehet tarkkoina joululahjojen kanssa

Virkamiehet ja monien yritysten henkilöstö joutuvat näin joulun alla pohtimaan, millaisia joululahjoja he voivat ottaa vastaan. Lahjan ja lahjuksen raja ei aina ole selkeä.

Valtion omistama erityisrahoitusyhtiö Finnvera on laatinut jo vuosia sitten ohjeistuksen lahjojen varalle.

- Ohjeidemme mukaan tavanomaiset joululahjat eli alle 50 euron arvoiset ovat hyväksyttyjä. Lisäksi jokaisen lahjan saajan on mietittävä tarkkaan, miksi lahja annetaan, kertoo Finnveran viestintäjohtaja Tarja Svartström.

Suklaa kelpaa, viinipullo palautetaan

Valtiovarainministeriö on laatinut vuonna 2010 ohjeistuksen vieraanvaraisuudesta, eduista ja lahjoista. Sitä noudattavat useimmat ministeriöt ja laitokset. 

Valtiovarainministeriön ohje:

- virkamiehellä on oikeus kieltäytyä lahjasta

- voi ottaa vastaan vain vähäarvoisia mainos- tai muita lahjoja

- Käteisen vastaanottaminen aina lainvastaista

- Lahjakortti on verrattavissa käteiseen

-Joululahjoja ei ohjeissa ole erikseen mainittu, mutta yleisesti lahjojen pitää olla kohtuullisia, tavanomaisia ja vähäisiä arvoltaan. Sallittuja lahjoja ei ole tarkemmin määritelty, mutta käteisen rahan ja lahjakorttien vastaanottaminen ovat kuitenkin aina kiellettyjä. Lahjojen pitää olla sellaisia, etteivät ne heikennä virkamiehen kykyä hoitaa tehtäviään puolueettomasti, määrittelee hallitusneuvos Kirsi Äijälä valtiovarainministeriöstä.

Verohallinnossa noudatetaan valtiovarainministeriön ohjeita ja laaditaan lisäksi parhaillaan omaa ohjeistusta.

- Pääasiassa suhtaudumme pidättyvästi lahjoihin. Suklaarasia ehkä voidaan hyväksyä, mutta viinipullon saatamme jo palauttaa lähettäjälle, linjaa johtava hallintolakimies Markku Lehtonen Verohallinnosta.

Lahjojen määrä väheni

Saapuvien lahjojen määrä on vähentynyt yrityksissä ja virastoissa viime vuosina.

- Kyllä lahjojen määrä on vähentynyt. Aika harva lähettää enää edes joulukortteja ja lahjoja tulee hyvin vähän. Tavanomaisimpia ovat ehkä viinipullot ja suklaarasiat, arvioi Finnveran Svartström.

- Suklaarasia on joskus tullut koko työporukalle. Sen kummempia lahjoja en itse ole nähnyt, kertoo valtiovarainministeriön Äijälä.

- Hyvin vähän tulee lahjoja. Lahjat ovat vähentyneet ja maan tavat muuttuneet. Jonkun tilitoimistolta tulleen suklaarasian olen joskus nähnyt, kuvailee Verohallinnon Lehtonen.

 Lahja vai lahjus?

- Lahjasta voi kertoa avoimesti, lahjuksesta ei

- Lahja ei vaadi vastapalveluksia eikä aseta velvotteita

- Lahjuksen tarkoituksena on saada jotain vastineeksi

- Harkittava, miltä näyttää ulkopuolisen silmissä

(Lähde: Transparency international)

Esimies ratkoo ongelmatilanteet

Ongelmatilanteissa neuvotaan kääntymään esimiehen puoleen.

- Jos mieltä askarruttaa, voiko ottaa lahjan vastaan, asia käydään tapauskohtaisesti läpi esimiehen kanssa, kertoo Tarja Svartström.

- Jos epäilee, että lahja on liian arvokas, kannattaa keskustella asiasta esimiehen tai henkilöstöhallinnon kanssa, neuvoo Kirsi Äijälä.

Ongelmatilanteita on harvoin.

- Käsitykseni mukaan ongelmia ei ole. Virkamiehiä on koulutettu tällaisten tilanteiden hoitamiseen, lisää Äijälä.

Lue myös:

    Uusimmat